Banner 980x90

27 000 balsstiesīgo piedalīšanās Saeimas vēlēšanās apdraudēta nederīgas pases dēļ

Pēc pašreizējiem datiem, aptuveni 27 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu pēc nedēļas gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās var rasties problēmas piedalīties nederīgas pases dēļ, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā informācija.
Pieteikumus pases noformēšanai jebkurā no PMLP teritoriālajām nodaļām būs iespējams iesniegt arī nākamnedēļ, taču, ja pilsonis vēlēsies jauno dokumentu saņemt līdz vēlēšanām, tas būs jāizgatavo steidzamības kārtībā piecu vai divu darbdienu laikā, par ko tiks iekasēta paaugstināta valsts nodeva, aģentūrai LETA skaidroja PMLP priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Pārvades pārstāvis piebilda, ka to balsstiesīgo pilsoņu skaits, kuriem ir nederīgas pases, mainās katru dienu.

Kopumā PMLP novērojumi liecina, ka iedzīvotāji pēdējā laikā steidz nomainīt vēlēšanām nederīgās pases, jo nodaļās saņemto pieteikumu skaits pasu noformēšanai ir pieaudzis par aptuveni 20%, salīdzinot ar vidējo ik dienu saņemto pieteikumu skaitu, piemēram, septembra sākumā. Patlaban ik dienu tiek saņemti aptuveni 600 pieteikumu jaunas pases noformēšanai, bet atsevišķās dienās šis skaits sasniedz gandrīz 900. Lielākajā daļā gadījumu jauna pase tiek prasīta tieši tādēļ, ka vecajai ir beidzies vai tuvākajā laikā beigsies derīguma termiņš.

Kā aģentūrai LETA norādīja Rjabcevs, pirms vēlēšanām vai referendumiem PMLP vienmēr saskaras ar situācijām, kad cilvēki tikai pēdējā brīdī konstatē, ka viņu pases derīguma termiņš ir beidzies, līdz ar to dokuments vairs nav izmantojams. "Tieši tādēļ jau savlaicīgi aicinājām cilvēkus pārliecināties par savas pases derīguma termiņu, un iedzīvotāji, kuriem bija nepieciešamība saņemt jaunu dokumentu, to varēja izdarīt bez liekas steigas un lieliem izdevumiem," atzīmēja Rjabcevs.

Kā ziņots, 23.septembris bija pēdējā diena, kad pilsoņi, kuri vēlas piedalīties gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, bet kuriem nav derīgas pases, varēja vērsties PMLP ar pieteikumu jaunas pases noformēšanai, par to nemaksājot paaugstinātu valsts nodevu.

Pieteikties jaunas pases saņemšanai būs iespējams arī nākamnedēļ, taču jārēķinās, ka tādā gadījumā jauno dokumentu līdz vēlēšanām būs iespējams izgatavot tikai steidzamības kārtībā, par ko jāmaksā paaugstināta valsts nodeva.

Dokumentus jaunas pases noformēšanai var iesniegt jebkurā no PMLP 30 teritoriālajām nodaļām visā Latvijā neatkarīgi no dzīvesvietas. Līdzi nepieciešams ņemt tikai apmaināmo pasi, savukārt jauniešiem, kuriem iepriekš pases nav bijis, līdzi jāņem dzimšanas apliecība.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu vēlētāja personu apliecinošs dokuments var būt tikai lietošanai derīga Latvijas pilsoņa pase.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)