Banner 980x90

Ādas veselība un labsajūta rudenī – kam pievērst uzmanību

Rudens ir ieradies uz palikšanu, bet jau drīz to nomainīs ziema. Gadalaiku maiņu izjūt arī mūsu ķermenis un sāk pielāgoties šiem apstākļiem. Iestājoties vēsajam laikam, īpašu uzmanību nepieciešams veltīt ādai – mūsu lielākajam orgānam, kas vistiešākajā veidā ik dienu ir saskarē ar laika apstākļiem un apkārtējo vidi. Kādiem ādas veselības un labsajūtas aspektiem jāpievērš uzmanība tieši rudens un ziemas sezonā?

Kā āda jūtas pēc vasaras un pludmales sezonas?
Vasara jau aiz muguras, bet āda sauļošanās sezonas sekas izjūt vēl ilgi. Ilgstoša uzturēšanās saules staros, vējš, smiltis, ūdens – tie visi ir faktori, kuri ietekmē gan ādas stāvokli, gan izskatu, gan veselību. Pēc vasaras āda var būt sausāka, var parādīties pigmentācija, paaugstinās risks saslimt ar melanomu. Tāpēc rudens ir labs brīdis, kad pārbaudīt ādas veidojumus un dzimumzīmes pie dermatologa, novērtēt ādas kopējo stāvokli, palutināt ķermeņa un sejas ādu ar mitrinošām, atjaunojošām skaistuma procedūrām.

Iedeguma saglabāšanai nevajadzētu izmantot solāriju
Tie, kuri vēlas rudenī un ziemā saglabāt vasarā iegūto skaisto iedegumu, mēdz apmeklēt solāriju. Tomēr tā nav tālredzīga izvēle, ja domājam par ādas veselību un izskatu. Solārija apmeklēšana ir viens no riska faktoriem, kas var veicināt saslimšanu ar melanomu. Tāpat solārija ietekmē uz ādas ātrāk parādās novecošanās pazīmes. Ja vēlas arī aukstajā sezonā skaistu iedegumu, tad labāk izvēlēties paštonējošos krēmus vai losjonus.

Dezinfekcijas līdzekļi var pasliktināt ādas stāvokli
Roku higiēnas normas bijušas aktuālas vienmēr, bet šobrīd ikdienā daudz tiek izmantoti arī dezinfekcijas līdzekļi, tāpēc jāpievērš uzmanība roku ādas stāvoklim. Roku āda var iekaist, kļūt sausāka, sasprēgāt, var rasties alerģija no dezinfekcijas līdzekļiem. Lai to mazinātu un novērstu, jāatceras par nepieciešamību regulāri lietot roku krēmu. Tāpat jāatceras, ka ikdienas higiēnas nodrošināšanai pietiek, ka rokas rūpīgi mazgā ar ziepēm. Dezinfekcijas līdzekļus jāizmanto situācijās, kad rokas nav iespējams nomazgāt ar ziepēm. Arī ziepes jāizvēlas parastas, nevis antibakteriālās, kas ir agresīvākas un iznīcina ne tikai nevēlamās baktērijas, bet negatīvi ietekmē arī ādas dabīgo mikrofloru un aizsargspēju.

Īpaši jādomā par ādas mitrināšanu un barošanu
Viena no aktuālākajām problēmām šajā laikā ir ādas sausums. Tā ir problēmā, kuru noteikti nevajag ignorēt, jo sausa āda ir vieglāk ievainojama, uzņēmīgāka pret saslimšanām, jutīgāka, mazāk elastīga un galu galā – arī neizskatās pārāk labi. Sausa āda rada velkošu sajūtu, kas nav patīkama un var traucēt ikdienas labsajūtai. Tāpēc jāgādā par mitrinošiem un barojošiem sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļiem – krēmiem, losjoniem, eļļām, ziedēm. Tos jāizvēlas atbilstoši savam ādas tipam. Ja mitrinošie un kopjošie līdzekļi ādas stāvokli neuzlabo, vēlams doties pie dermatologa, kurš sniegs indivduālas rekomendācijas.

Skaistuma procedūras rudenī – saudzīgākas un retākas
Rudens un ziemas sezona ir tas laiks, kad skaistumkopšanā vēlams ievērot mērenu un saudzīgu pieeju. Lūk, daži ieteikumi šajā sakarā:
• vēlams mazgāties siltā un remdenā ūdenī, izvairīties no karsta ūdens ilgstošas ietekmes uz ādu;
• pīlingi un skrubji jāizmanto saudzīgi, ne biežāk kā reizi nedēļā;
• vēlams veikt atjaunojošas un kopjošas sejas ādas procedūras pie kosmetologa;
• regulāri jāizmanto mitrinoši un barojoši kopšanas līdzekļi.

Saudzīga un individuāli pielāgota skaistumkopšana rudens un ziemas periodā palīdzēs ādai saglabāt tās aizsargājošo tauku slānīti, elastību un labo izskatu.

Var saasināties hroniskas ādas slimības
Tiem, kuri sirgst ar hroniskām ādas saslimšanām, rudens un ziema ir laiks, kad var būt saasinājumi. Tāpēc jau laikus jāseko līdzi faktoriem, kuri var ietekmēt slimības gaitu. Jāparūpējas par piemērotiem ādas kopšanas līdzekļiem, kas palīdzēs cīņā ar slimības simptomiem. Rudens ir labs brīdis, kad doties pie sava dermatologa, lai pārrunātu ārstēšanas plānu, varbūt veiktu korekcijas medikamentu izvēlē.

Ja līdz šim nav bijušas hroniskas ādas saslimšanas, bet ir parādījušies neizskaidrojami pleķi, izsitumi, zvīņas, apsārtums, tad arī noteikti jādodas pie dermatologa, lai veiktu diagnostiku un atrastu labāko veidu, kā ādas stāvokli uzlabot.

Kāds ir mikroklimats telpās, kur uzturaties?
Ādas labsajūta un veselība vienmēr skatāma arī vides kontekstā. Kur cilvēks ikdienā uzturas? Ar kādām vielām saskaras? Kāds ir mikroklimats telpās, kur strādā un dzīvo? Sauss gaiss, kondicionieri, ventilācijas iekārtas, alergēni, svaiga gaisa trūkums – šie un vēl daudzi citi faktori var nelabvēlīgi ietekmēt ādas stāvokli. Tāpēc jāparūpējas, lai telpās ir optimāls mikroklimats, gaiss nav pārāk karsts vai auksts, pārāk sauss vai mitrs. Jāveic regulāra telpu vēdināšana. Protams, jāatceras arī par atbilstoša izmēra apģērba izvēli, vislabāk no dabīgiem materiāliem, kas nekairina ādu un ļauj tai elpot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)