Banner 980x90

Ar mīlestību uz robotiku aizrauj savus audzēkņus 

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Ogres 1.vidusskolas skolotāja Nora Meire saņēma Ogres novada pašvaldības Atzinības rakstu par kvalitatīvu un radošu darbu mūsdienīga mācību procesa nodrošināšanā.

Kā pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja Ogres novada pašvaldības pārstāvji, Noras Meires darba gaitas saistās tikai ar izglītības jomu. Ogres 1.vidusskolā viņa strādā kopš 1985.gada, savukārt no 1999.gada Meire pasniedz informātiku. Šobrīd skolotāja pasniedz informātiku un programmēšanas pamatus, bet Rīgas Tehniskajā Universitātē (RTU) lasa lekcijas modernajā interešu izglītībā, vadot tiešsaistes seminārus par robotiku. Robotikas interešu izglītības pulciņu N.Meire vada ne tikai Ogres 1.vidusskolā, bet arī Ogres novada Bērnu un jauniešu centrā (OBJC).

Tāpat kā informācijas tehnoloģijas, arī robotika Latvijā attīstās arvien straujāk. "Robotikā informātika un programmēšanas pamati ir apvienoti ar būvniecības un konstruēšanas elementiem. Izveidotais robotiņš jāprogrammē. Ja nekustas, tas nozīmē, ka kaut kur ieviesusies kļūda, kura jānovērš. Tas ir ļoti interesanti! Visvairāk robotikā man patīk, ka viss nemitīgi ir process, kas mainās, nekas nestāv uz vietas. Visu laiku ir jādomā tālāk, jāatver prāts jaunām zināšanām un iespējām," stāsta Meire. 

Robotikas pulciņu var apgūt līdz 7.klasei. Lai arī pulciņu galvenokārt izvēlas zēni, tomēr pulciņā darbojas un labus rezultātus sacensībās parāda arī meitenes. Ogres 1.vidusskolā šobrīd robotikas iemaņas apgūst 15 bērni, bet OBJC, kuru apmeklē ne tikai Ogres pilsētas skolu bērni, bet arī bērni no Ķeguma un Tīnūžiem, apmeklē kopumā 30 audzēkņi.

Skolotāja ne tikai māca saviem bērniem nekad neapstāties zināšanu ieguvē un paplašināt savu redzesloku, bet arī pati regulāri papildina savas prasmes un zināšanas un vēlas ar tām dalīties. Meire izstrādājusi mācību metodiskos materiālus Lego Mindstorm EV3 programmēšanā- tie pieejami dažādās interneta vietnēs.

Robotikas pulciņā bērni iegūst daudzpusīgas iemaņas darbam ar datoru, jo bieži vien bērnu prasmes aprobežojas ar dažādu tīmekļa vietņu apmeklējumu un spēļu spēlēšanu.

Ar robotiku Meire nodarbojas jau 3 gadus. "Valsts izglītības satura centra (VISC) vecākais referents Viesturs Vēzis studiju ietvaros atnesa parādīt mums robotiņus, un es burtiski iemīlējos tajos. Sapratu, ka tā ir vienreizēja iespēja interešu izglītībā mācīt programmēšanas pamatus. Pēc tam man prātā bija tikai viena doma- kā tikt pie robotiņiem," par savu aizraušanos ar robotiku stāsta skolotāja. Un tiešām EEZ projekts "Ogres novada sociālās atstumtības riskam pakļauto bērnu un jauniešu sociālās integrācijas pasākumi" projekta ietvaros, kura mērķis bija apvienot dažādas paaudzes, kopīgi apgūstot robotiku, Ogres 1.vidusskolai tika dota iespēja tikt pie tik sen kārotajiem robotiem: "Tik ļoti par to sapņoju, un man ir ļoti daudz dots- iespēja vadīt pulciņus, esmu lasījusi lekcijas visā Latvijā, tas ir milzīgs pagodinājums. Protams, daudz ir ieguldīts un izdarīts. Paldies Ogres novada pašvaldībai un īpaši pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniecei izglītības, kultūras un veselības lietu jautājumos Inetai Tamanei par atbalstu šo ieceru veiksmīgā realizēšanā. Par atbalstu pateicos arī biedrības "Attīstības un inovāciju mācību centrs" valdes priekšsēdētājai Ievai Vītoliņai."

Ne tikai skolotāja Meire aktīvi cenšas iesaistīties visos pasākumos un aktivitātēs, bet arī pulciņa dalībnieki piedalās dažādās sacensībās un gūst augstus rezultātus. Augsts novērtējums gūts projektā "Start IT", Ogres 1.vidusskola ir viena no četrām skolām Latvijā, kurai tika pasniegta goda plāksne. OBJC Lego robotikas pulciņa komandas startējušas robotikas sacensībās Viru (Igaunija), Siguldā (4.vieta, Lego Sumo), RTU Latvijas robotikas čempionātā (1.un 2.vieta Lego līniju sekošanā), Transporta un sakaru institūta organizētajā robotikas čempionātā. Tāpat 2015.gadā FIRST Lego League sacensībās iegūtas balvas par komandas darbu, par robota dizainu un ASV vēstniecības speciālā balva.

Ogres 1.vidusskolas direktores p.i. Irēna Pupčenoka atzīst, ka 30% skolēnu kārto eksāmenus informātikā, uzrādot teicamus rezultātus. "Skolotāja Nora Meire pielieto jaunākās tehnoloģijas mācību un audzināšanas darbā, prot motivēt skolēnus apgūt programmēšanas pamatus," kolēģi raksturo Pupčenoka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)