Banner 980x90

Bijušais Lielvārdes mērs Āboliņš pagaidām negrasās nolikt domes deputāta mandātu

Ogre24.lv
Ogre24.lv
Bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš (Vidzemes partija), kurš no šī amata atkāpās pēc 200 miljonu eiro vērta vekseļa parakstīšanas pašvaldības vārdā, pagaidām negrasās nolikt domes deputāta mandātu.

Āboliņš aģentūrai LETA pauda, ka viņam kā deputātam ir visas tiesības darboties un paust savu viedokli un koleģiāli piedalīties domes lēmumu pieņemšanā.

Viņš gan ņēmis vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīša kā politiķa viedokli, bet domā, ka šādā gadījumā būtu jāvēršas pret visām amatpersonām, pret kurām ir celtas kriminālapsūdzības.

Šobrīd pret Āboliņu neesot sākts kriminālprocess. Pēc viņa paša teiktā, pastāv "tikai Finanšu ministrijas viedokļi par to, vai ir vai nav pašvaldība aizņēmusies naudu", ko Āboliņš ne tikai mutiski, bet arī pie notāra esot apliecinājis, ka pašvaldība nav uzņēmusies nekādas saistības.

"Ētiskā puse ir iedzīvotājiem - vēlētājiem -, kuriem jānolemj, vai man būtu vai nebūtu jāatkāpjas. Savā laikā es kā deputāts savācu 40 iedzīvotāju parakstus, ar ko aicināju no amata atkāpties bijušo priekšsēdētāju Aivaru Trosku. Viņš par šo jautājumu nemaz nediskutēja, neizskatīja domes sēdē vai kā savādāk. Līdz ar to, runājot par ētiku un viena parlamentārā sekretāra izteikumiem par to, vai man atkāpties, es uzskatu, ka nē, nevajag. Ja Eglīša kungam patīk izteikties, es domāju, ka viņš varētu no savas puses komentēt par ētiku ne tikai manā, bet arī citos gadījumos, kad viņa priekšnieks brauc dzērumā," uzskata Āboliņš.

"Es atkāpos no domes priekšsēdētāja amata, jo es uzskatu, ka izdarīju kļūdu, kaut vai iesniedzot šo dokumentu Valsts kasē. Bet kā deputāts es pieņemu koleģiālus lēmumus kopā ar pārējiem deputātiem, nevaru ietekmēt nekādus finanšu lēmumus, jo neesmu tajā komitejā. Man ir mandāts, ar kura palīdzību tiek pausts to iedzīvotāju viedoklis, kuri vēl joprojām mani atbalsta un kuri aicina mandātu nenolikt," uzskata deputāts, rezumējot, ka pagaidām viņam nav pamata nolikt domes deputāta mandātu.

Kā ziņots, VARAM parlamentārais sekretārs Eglīts bija norādījis, ka Āboliņam ētisku apsvērumu dēļ būtu jānoliek deputāta pilnvaras. Eglīts uzsvēris, ka, neskatoties uz to, ka juridiski nav iestājies neviens no likumdošanā minētajiem gadījumiem, kad deputāta pilnvaras izbeidzas pirms termiņa vai var tikt anulētas, ņemot vērā izveidojušos situāciju, Āboliņam deputāta pilnvaras būtu jānoliek, aģentūru LETA informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Ministrija arī sagaida aktīvāku Lielvārdes novada domes rīcību, lai risinātu izveidojušos situāciju Lielvārdes novada pašvaldībā un novērstu visus iespējamos riskus, kas ir radušies saistībā ar Āboliņa prettiesisko rīcību, novada domes vārdā parakstot vekseli par 200 miljoniem eiro.

Komentējot citu Lielvārdes novada domes deputātu pārmetumus par valsts institūciju puses neieinteresētību Āboliņa atbrīvošanā no amata, Eglīts vērš uzmanību, ka likumdošanā ir skaidri atrunāti gadījumi, kādos pašvaldības deputāts var zaudēt savu mandātu. Līdz ar to likumdošana neparedz citus gadījumus, kad dome, tiesa vai kāda cita institūcija var pieņemt lēmumu par deputāta pilnvaru anulēšanu. Tas nozīmē, ka šādu lēmumu nevar pieņemt ne ministrija, ne arī ministrijai ir tiesisks pamats pieprasīt, lai šādu lēmumu pieņemtu pašvaldība, izņemot gadījumu, ja deputāts vairāk nekā trīs reizes pēc kārtas bez attaisnojoša iemesla nav piedalījies domes sēdē.

"Ja Lielvārdes domes amatpersonām pastāv pamatotas aizdomas, ka ar savu turpmāko darbību amatā konkrētā amatpersona varētu kaitēt sabiedrības interesēm, pašvaldība var vērsties pie procesa virzītāja vai izmeklēšanas tiesneša ar lūgumu noteikt arī tādus drošības līdzekļus," pauž Eglīts. Pašvaldības amatpersonas par to jau esot informētas.

LETA jau ziņoja, ka pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro. Pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte (RA) aģentūrai LETA toreiz apgalvoja, ka par to iepriekš neesot ticis informēts neviens domes darbinieks vai deputāts.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Vēlāk bijušais domes priekšsēdētājs aģentūrai LETA skaidroja, ka, noslēdzot vērienīgo darījumu, Lielvārdes pašvaldība būtu ieguvusi papildu līdzekļus, kas tiktu investēti novada attīstībā. Pēc viņa teiktā, darījumam nav nekādu nosacījumu, nebūtu nepieciešams ņemt aizdevumus, jo, ja vekselis tiktu parakstīts, tam klāt būtu līgums par finansējumu - alternatīvā finansējuma piesaistīšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)