Banner 980x90

Ģimenes ārstiem Rīgas reģionā neveicas ar kvalitātes kritēriju izpildi

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Pērn tikai astoņi no 1275 ģimenes ārstiem pilnībā spējuši izpildīt visus kvalitātes kritērijus, tomēr kopumā kritēriju izpilde ir uzlabojusies, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Nacionālais veselības dienests (NVD) veicis ģimenes ārstu darbības novērtēšanu par 2015.gadu atbilstoši noteiktajiem kvalitātes kritērijiem. Kopumā tika izvērtēts 1275 ģimenes ārstu darbs, kuri pagājušajā gadā sniedza valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pilnu gadu bija līgumattiecībās ar NVD un netika aizvietoti.

Labākos darba kvalitātes rezultātus, izpildot pilnīgi visus no 13 kritērijiem, sasniegušas astoņas ģimenes ārstes. 12 no 13 kritērijiem izpildījuši 17 ārsti, tikpat izpildījuši 11 kritērijus. Kopumā vislabāk ar kvalitātes kritēriju izpildi ir veicies Vidzemē un Zemgalē, bet vismazāk sekmējies Rīgas reģionā, vēsta laikraksts.

NVD dati liecina, ka sešus un vairāk kritēriju visvairāk izpildījuši Vidzemes reģiona ģimenes ārsti - 53%, bet Zemgalē - 47%. Savukārt viszemākais ģimenes ārstu īpatsvars, kas izpildījuši sešus un vairāk kvalitātes kritēju, ir Rīgā - apmēram piektā daļa, un arī starp vislabāk kritērijus pildījušiem ārstiem nav neviena Rīgas ārsta.

NVD pārstāve Māra Āboliņa norāda, ka, salīdzinot ar 2014.gada novērtējumu, par 2% pieaudzis ārstu skaits, kuri izpildījuši vairāk nekā piecus no 13 kritērijiem, kā arī samazinājies ģimenes ārstu skaits, kuriem nav bijis pa spēkam izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju - 2015.gadā tādu ir 2% jeb 27 ģimenes ārsti.

"Apgalvot, ka ģimenes ārsti, kuri nav izpildījuši nevienu kritēriju, nestrādā, mēs nevaram, viņi veic savus ģimenes ārsta pienākumus, bet šie kvalitātes kritēriji parāda lielāku iesaisti pacientu aprūpē un veselības profilaksē," skaidro Āboliņa. Tāpat NVD neuzskata, ka kritēriji ir neizpildāmi vispār vai tie būtu utopiski. Ja tos vispār nevarētu izpildīt, tad nebūtu ārstu, kas tos izpilda, norāda dienestā.

Vislabāk ģimenes ārstiem veicies ar veselības stāvokļa novērtējumu praksē reģistrētajiem bērniem, vismazāk ārstu bija izpildījuši kritēriju par kardiovaskulāro slimību riska novērtējumu praksē reģistrētajiem pacientiem. "Ārstiem gada laikā ir iespēja sekot līdzi saviem kvalitātes kritēriju izpildes rādītājiem, līdz ar to ārsti var laikus redzēt, kuros kritērijos veicas vairāk, kuros - mazāk, un var piestrādāt pie nepieciešamajām lietām, lai rezultātu uzlabotu," norāda Āboliņa.

Viens no ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem ir no jauna reģistrētu pacientu pārbaude - lai šo kritēriju izpildītu, ārstam jāpārbauda vismaz 90% no jauna reģistrēto pacientu, turklāt veselības stāvokļa novērtējums jāveic triju mēnešu laikā no datuma, kad pacients pie ārsta ir reģistrēts. Gada laikā ārstam jānovērtē veselības stāvoklis vismaz 65% savā praksē reģistrēto pacientu.

Vērtējot ārsta darbu, tiek ņemts vērā arī, cik daudz pacientu ir veikuši vēža profilaktiskos izmeklējumus, piemēram, vismaz 36% pacienšu no tām, kuras ir reģistrētas ģimenes ārsta praksē un saņēmušas uzaicinājuma vēstuli, ir jābūt veiktam vai nu dzemdes kakla, vai krūts vēža izmeklējumam. Vērtē arī, cik pacientu virs 50 gadiem ir veikuši zarnu vēža profilakses izmeklējumu.

Šie ir tikai daži no ģimenes ārstiem noteiktajiem kvalitātes kritērijiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)