Banner 980x90

Ikšķiles pašvaldība Satversmes tiesā šonedēļ apstrīdēs Pūces rīkojumu par iedzīvotāju aptaujas nolikuma apturēšanu

Rīga, 22.jūl., LETA. Ikšķiles novada dome ir sagatavojusi dokumentus un šonedēļ vērsīsies Satversmes tiesā, lai apstrīdētu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) rīkojumu par iedzīvotāju aptaujas par administratīvi teritoriālo reformu nolikuma apturēšanu, šodien preses konferencē informēja pašvaldības vadītājs Indulis Trapiņš (LZP).

Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa (LZS) piebilda, ka Pūce maldina sabiedrību, ka viņš ir apturējis iedzīvotāju aptauju, lai gan rīkojums bija tikai par aptaujas nolikuma apturēšanu.

Trapiņš uzskata, ka Pūces rīkotās tikšanās ar pašvaldību deputātiem ir formālas un maz ticams, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), īstenojot viņu iecerēto administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldību deputātu un iedzīvotāju viedokli ņems vērā. Varbūt kādas izmaiņas novadu robežās arī tiks pieļautas, taču attiecībā uz Ikšķiles novadu tas diezin vai notiks, skepsi pauda Trapiņš.

Ikšķiles novada vadība vairākkārt uzsvēra, ka viņi neiebilst pret administratīvi teritoriālo reformu, bet iebilst pret veidu, kā notiek saziņa ar pašvaldībām. Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas rezultāti ir iesniegti VARAM, bet ministrs tos nav ne redzējis, ne iepazinies ar tiem.

Ikšķiles novada vadība pauda nostāju, ka VARAM informatīvais tālrunis par administratīvi teritoriālo reformu ir tikai formalitāte un iedzīvotāju pausto tāpat neviens neņems vērā. Trapiņš aicināja Ikšķiles iedzīvotājus būt pilsoniski aktīviem un paust savu nostāju par Ikšķiles novada saglabāšanu, zvanot uz informatīvo tālruni.

Jau ziņots, ka 18.jūlijā Ogrē notika VARAM konsultācijas ar Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes un Ogres novada domes deputātiem par Ogres novada apvienoto administratīvo teritoriju.

Pūce sarunā nepieļāva iespēju Ikšķiles novadam saglabāt cerēto neatkarību.

"Ministrs skaidri norādīja, ka Ikšķiles novads nākotnē kā neatkarīga teritoriāla vienība nevarēs pastāvēt, tādēļ tas jāiekļauj Ogres novada sastāvā. Viņš uzsvēra, ka Ikšķiles novada attīstības augstie rādītāji ir saistīti tikai ar Rīgas tuvumu, bet pašvaldības lielais ieguldījums šīs teritorijas sakārtošanā un attīstībā nav noteicošais faktors, kādēļ cilvēki izvēlas dzīvot Ikšķiles novadā," apgalvoja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Šulca.

Batņa pauda nostāju, ka Ikšķiles novads apvienošanas gadījumā neiegūs ministrijas solītos uzlabojumus iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā un teritorijas izaugsmē.

"Ir ļoti skumji, ka sarunu process notiek diezgan vulgāri, vienos vārtos, nepieļaujot iespēju rast citus risinājumus. Tikšanās laikā mēs nedzirdējām konstruktīvas atbildes uz tiem 25 jautājumiem, kurus Ikšķiles novada pašvaldība bija iesniegusi. Mēs esam saņēmuši no VARAM tikai formālu atbildes vēstuli. Mums nav priekšstata, kā šī reforma var attīstīties kopumā ne tikai novadā, bet arī valstī. Tas, kas labāk māk saimniekot, tas arī labāk dzīvo. Un mūsu novada iedzīvotāji to nodrošina ar saviem nodokļiem un savu attieksmi," piebilda domes priekšsēdētājs Trapiņš.

Trapiņš piekrita Batņas teiktajam, ka Ikšķiles novadam ir jāskatās Pierīgas virzienā, jo tas sevi uzskata par Pierīgas pašvaldību ar ļoti labiem rādītājiem un perspektīvām attīstības tendencēm. "Ir skaidri noprotams, ka pašreizējās valdības nostādnes ir virzīt šo reformu tādu, kādu valdība ir iecerējusi. Tas mērķtiecīgi tiek arī darīts. Uzskatām, ka reforma ir sasteigta, nav pārdomāta un izanalizēta, kas ir bezatbildīgi, jo no tās būs atkarīga visu Latvijas iedzīvotāju nākotne," sacīja Trapiņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)