Banner 980x90

Kā izvēlēties pirts krāsni?

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Latvieši izsenis ir bijuši pirtī gājēju tauta. Laiki ir mainījušies, taču pirtī iešanas tradīcijas joprojām ir iecienītas. Mūsdienās pirts pilda atpūtas funkciju, un to novērtē ne tikai vecāka gadu gājuma ļaudis, bet arī jaunākā paaudze. Pirts rituāli uzlabo veselību, pašsajūtu, palīdz sakārtot domas un ienes mieru garīgajā pasaulē, ļaujot pilnībā relaksēties. Mūsdienīga un sakārtota pirts nav iedomājama bez funkcionālas pirts krāsns. Pat ja šobrīd Jums ir vēl vecā krāsns, jauno pirts sezonu varat atklāt ar jaunu pirts krāsni. Pieredzējuši pirtnieki zina, ka pirms jaunas krāsniņas iegādes ir jāsalīdzina vairākas pirts krāsnis pēc dažādiem būtiskiem rādītājiem, lai saprastu, kāds variants būs vispiemērotākais tieši Jūsu vajadzībām.

Krāsns izvēle – ģimenes kopīgs lēmums 
Būvējot jaunus mājokļus, nereti viena no ģimenes lielākajām vēlmēm ir, lai tajā būtu paredzēta vieta pirts telpai. Daudzi zina, ka pirts krāsnis ir ilgtspējīgs pirkums. Veiksmīgi izvēlēta, kvalitatīva krāsniņa var kalpot vairākus gadu desmitus, kas vēlāk var tikt pārmantota arī no paaudzes paaudzei. Pret jaunas krāsniņas iegādi ir jāattiecas ar lielu nopietnību, izvērtējot visus plusus un mīnusus – kāda lieluma vai tipa krāsniņu Jūs varat ierīkot savā pirtī? Pirts krāsns būs vērtīgs ģimenes pirkums ilgtermiņa ieguldījumam. Jāņem vērā arī pārējo ģimenes locekļu vēlmes.

Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties pirts krāsni?
Pirts ir lieliska vieta, kur ne tikai nomazgāties, bet arī atjaunot enerģiju pēc garas darba dienas. Pirtij tiek piešķirta arvien lielāka nozīme, jo nereti tajā tiek atzīmētas dzimšanas dienas un saviesīgi pasākumi, tāpēc katram ir patīkami ieiet pirtī, kur ir padomāts par katru sīkumu, lai tās apmeklētājam būtu vēlme tur uzkavēties pēc iespējas ilgāk. Tas, kādu krāsni izvēties, ir paša pirts saimnieka ziņā. Nereti to nosaka ne tikai personīgās vēlmes, bet arī finansiālās iespējas. Jauku un omulīgu atmosfēru rada ne tikai pirts telpas vizuālais noformējums, lāva un slotiņu buntītes, bet arī krāsniņa, kas pilda savas funkcijas ar maksimālu atdevi. 

Pirtnieki norāda, ka būtiskākais kritērijs, kas jāņem vērā, izvēloties krāsniņu, ir:
• krāsns lielums, ko nosaka pirts izmērs. Jo lielāka krāsns, jo ilgāks laiks paies, līdz pērtuve tiks piesildīta;
• krāsns materiāls (pārklājums). Jo tievāka būs krāsns siena, jo labāk tā sildīs. Šajā ziņā pieredzējuši pirtnieki dod priekšroku karstumizturīgajam, hromu saturošajam tēraudam, kas ir labi pazīstams materiāls kvalitatīvu pirts krāšņu ražotājiem;
• ne mazāk svarīgs aspekts ir caurredzamība. Ir svarīgi, lai varētu redzēt, kas notiek krāsnī, vai nepieciešams vēl pielikt kurināmo, vai ne. Tikai atšķirība ir tā, ka krāsns ar stikla durvīm būs cenas ziņā arī dārgāka par to, kurai cauri nevarēs redzēt;
• vēl svarīgi pievērst uzmanību krāsniņas kurtuves lielumam. Garāka kurtuve būs labāka par īso, jo tajā varēsiet ielikt ne tikai īsākās malkas pagales, bet arī kādu pagarāku. Arī augstumam ir nozīme – augstāka kurtuve būs labāka par zemāku, ņemot vērā, ka uguns liesma malkas krāsnīm ir liela.

Tāpat, izvēloties krāsniņu pirtij, citi ņem vērā tādas īpašības kā maksimālā sildīšanas jauda, uzsildes virsmu daudzums, vai tai ir pieejams atkārtota gaisa kanāls, kāds ir krāsniņas ārējais izskats un citas funkcijas. Vēl vajadzētu pievērst uzmanību pirts krāsniņas modelim, vai tai ir norādīts, ka tā būs piemērota iebūvei pirts telpā vai blakus telpai, no kuras notiks pirts kurināšana.

Pirts krāšņu veidi
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Ja kādreiz par jaunu pirts krāsniņu varējāt tikai sapņot un uzskatījāt tās par ļoti dārgu pirkumu, tad tagad tās atrodamas arī par visai pieņemamām cenām katram interesentam. Viszināmākais veids, kā iedala pirts krāsnis, ir: ar malku kurināmās un elektriskās krāsnis.

Malkas krāsnis, kas tiek ražotas rūpnieciski iedala divās grupās:
• groza tipa (parasti ar lielu akmeņu krāvumu);
• parastās (ar akmeņu daudzumu, kas ir pietiekams, lai uzturētu pietiekošu karstumu priekš pēršanās).

Atšķirībā no groza tipa krāsnīm, parastajās var pielāgot karstuma grādus dažādām pirts apmeklētāju prasībām, un tā ir liela priekšrocība salīdzinājumā ar lielu akmeņu krāvumu pirtīm. Tāpat ir atšķirība starp to, vai pirts krāsni kurina no pašas pirts telpas vai arī no blakus telpas. Vislabāk būtu, ja krāsns kurināšana notiktu no blakus telpas, jo tad no pirts telpas, kurā notiek pēršanās, netiktu patērēts skābeklis degšanai.

Kur iegādāties pirts krāsnis?
Pirts krāsnis var meklēt specializētos veikalos, taču daudz ērtāk un ātrāk ir iepirkties internetā, taupot laiku un arī naudu! Dažādus pirts krāšņu variantus varat aplūkot interneta vietnē Precesdarbam.lv.  

Ja jāizvēlas jauna krāsns, tad ieteicams dot priekšroku zināmām firmas zīmēm un to ražojumiem. Pirts krāšņu tirgū ir plaši atpazīstams zīmols:
• "Tatpar", kas ražo kvalitatīvas krāsnis dažādām gaumēm un ir pieejams Precesdarbam.lv sortimentā. Tatpar galvenais modelēšanas princips paredz maksimālu karstuma atdevi pat ekonomiska malkas patēriņa apstākļos. Ja krāsns ir jāierīko lielā pirtī, tad var izmantot arī pirts krāšņu grodus, tādējādi būs iespējams dubultot siltuma atdevi no karstās zonas pa visu telpu. Turklāt, ja ir nepieciešams, tad šī tipa krāsnīm ir iespēja papildus uzstādīt siltummaini – ar iespēju pieslēgt ūdenim, lai to uzsildītu. "Tatpar" ražotās krāsnis ir no bieza metāla un tas nozīmē, ka kalpos ilgus gadus, jo papildus funkcionalitātei šīm krāsniņām ir arī citas unikālas iezīmes, tostarp tās ir aprīkotas ar drošības atbalstiem;
• tikpat labas raksturojošās īpašības ir arī "OEM" un "Syany" firmu modeļiem. Tie galvenokārt atšķiras ar krāsām un oriģinālo dizainu, kas noteikti pievērsīs pirts apmeklētāju uzmanību. Savukārt, ja atsevišķiem pirts krāšņu modeļiem ir norādīts – metāla durvis –, par nelielu piemaksu Jūs varat izvēlēties arī durtiņas ar stiklu, kas ir iecienīta izvēle starp šīs preces pircējiem visā pasaulē.

Noderīgas lietas pirtiņai atradīsiet Precesdarbam.lv!
Foto: Shutterstock.com / nd3000Foto: Shutterstock.com / nd3000
Tāpat Precesdarbam.lv piedāvā iegādāties arī citas praktiskas lietas, kas noderēs katrā pirtiņā. Savukārt pirts krāsns vizuālai atjaunināšanai Jums noderēs dekoratīvais rāmis krāsniņai, stikls krāsns durvīm vai jauni akmeņi. Akmeņi pirts krāsnīm pieejami dažādos izmēros, tādēļ katrs pirtnieks varēs izvēlēties to, kas viņam vislabāk patīk.

Pat tad, ja neuzskatāt sevi par pirtslietu meistaru, Jūs par tādu varat kļūt, vācot zināšanas no pieredzējušiem pirtniekiem vai konsultējoties ar savas jomas speciālistiem. Tādēļ, ja Jums rodas jautājumi par to, kāda tipa pirts krāsnis būtu vispiemērotākās tieši Jūsu mājsaimniecībai, viesu namam vai atpūtas mājai, jautājiet padomu Precesdarbam.lv speciālistiem, kuri ar lielāko prieku pastāstīs sīkāku informāciju par katru interesējošo preci. 

Interneta veikals Precesdarbam.lv novēl Jums patīkamus pirtī iešanas rituālus, sagatavojoties drēgnajiem ziemas mēnešiem! Atcerieties, ka tagad ir īstais laiks, lai norūdītu un stiprinātu organismu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)