Banner 980x90

Koļegova: Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas konkursa aizkavēšanās neietekmēs paredzēto darbu grafiku

Rīga, 20.jūn., LETA. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanas otrā posma konkursa aizkavēšanās neietekmēs paredzēto darbu grafiku, šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas Vides un klimata apakškomisijas sēdē apgalvoja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Inga Koļegova.

VVD pārstāve skaidroja, ka līdz mēneša beigām VVD plāno sagaidīt Valsts reģionālās attīstības aģentūras projekta atzinuma starplēmumu, pēc kura tas tiks nodots izskatīšanai Eiropas Komisijā (EK). Plānots, ka EK attīrīšanas projekta otrās kārtas piedāvājumu izskatīs trīs mēnešu lakā, un pēc tam arī būs iespēja saņemt nepieciešamos finansiālos līdzekļus.

Līgums pamatā esot uzrakstīts un VVD izskata pilnsabiedrības "Inčukalns Eko" un AS "A.C.B." sagatavotos tehniskos un finanšu piedāvājumus. Koļegova norādīja, ka pārsūdzību beigu termiņš varētu būt novembra vidus. Izvēle starp abām pilnsabiedrībām tiks veikta par labu tai, kas varēs gan uzsākt, gan arī pabeigt paredzētos darbus pēc iespējas ātrākā laikā. Pašlaik tiek izskatītas iespējamās, kā sērskābo gudronu varētu pārstrādāta, jo pārvešanas izmaksas uz ārvalstīm ir samērā dārgas, un tā uzglabāšanas variantu VVD ir pilnībā izslēdzis.

Taujāta par konkursā šobrīd izvirzītajām pilnsabiedrībām, Koļegova teica, ka pārējie kandidāti neesot atbilduši noteiktajām kvalifikācijas prasībām, kā arī to vidū ir bijuši kandidāti, kas saistīti iepriekšējām darbībām Inčukalna gudrona dīķos.

Kā ziņots, 13.martā VVD aicinājis pilnsabiedrību "Inčukalns Eko" un AS "A.C.B." sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam. Šā gada 6.janvārī tika saskaņoti vērtēšanas kritēriji un dienestam ir pārliecība, ka izdodies saņemt Eiropas Savienības (ES) finansējumu projekta otrajam posmam, kā arī netiks zaudēts pirmā posma finansējums.

Lai panāktu augsnes, grunts, pazemes un virszemes ūdeņu kvalitātes uzlabošanu, kā arī atjaunotu vides kvalitāti un novērstu iedzīvotāju veselības apdraudējumu, sanācijas darbu turpināšanai Inčukalna sērskābā gudrona dīķos no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) pieejami vairāk nekā 24,8 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

CFLA ir nosūtījusi uzaicinājumu VVD sagatavot projekta iesniegumu, lai turpinātu un pabeigtu piesārņoto vietu sanāciju, kas uzsākta Eiropas Savienības fondu 2007.-2013.gada plānošanas periodā.

Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro.

Uzņēmēju piedāvājumu līgumsumma nedrīkstēja pārsniegt jau iepriekš noteiktos 25 miljonus eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)