Banner 980x90

Kredīta dzēšana

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Kredītu dzēšana jeb atmaksa ir process, kas jāveic ikvienam kredītu ņēmējam, taču veidi, kā šo procesu īstenot, var būt visai atšķirīgi. Kredīta atmaksas veids parasti tiek noteikts kredītlīguma noformēšanas brīdī, un gan kredīta devējs, gan ņēmējs savu piekrišanu konkrētajam atmaksas veidam apstiprina, parakstot aizdevuma līgumu, taču – vai vienmēr kredītņēmējs ir zina par konkrētā kredīta atmaksas paņēmiena izdevīgumu un citu paņēmienu esamību?

Lai izvēlētos izdevīgāko, sev piemērotāko kredīta dzēšanas veidu un nepārmaksātu par izvēlēto aizdevumu, ir svarīgi saprast, kā darbojas katrs no aizdevumu atmaksas veidiem un kurš no tiem būtu visizdevīgākais konkrētā aizdevuma gadījumā.

Kredīta atmaksas paņēmieni
Pastāv vairāki kredītu atmaksas paņēmieni, taču Latvijā esošie aizdevēji lielākoties izmanto četrus no tiem. Kredītu ņēmējiem parasti tiek piedāvā iespēja dzēst aizdevumu, izmantojot šos paņēmienus:
- vienreizējo maksājumu – aizdevums tiek dzēst vienā maksājumā, uzreiz apmaksājot visu aizdevuma pamatsummu un procentu vai komisijas maksājumus. Šāda veida aizdevuma atmaksa ir populāra īstermiņa aizdevumiem, kuru atmaksas termiņš nepārsniedz 30 vai 45 dienas.
- lineāro atmaksas grafiku – aizdevums tiek dzēsts pakāpeniski, maksājot nemainīgus pamatsummas maksājumus un procentu maksājumus, kuri atkarīgi no neatmaksātās pamatsumma lieluma. Izvēloties šādu atmaksas grafiku, regulāro maksājumu lielums pakāpeniski samazinās un regulāro maksājumu lielums kredīta atmaksas sākumā ir ievērojami lielāks nekā kredīta atmaksas termiņa beigās.
- anuitātes atmaksas grafiku – aizdevums tiek dzēsts pakāpeniski ar vienādu, nemainīga lieluma maksājumu palīdzību visā kredīta atmaksas periodā.
- individuālo maksājumu grafiku – aizdevums tiek dzēsts pēc individuāli izstrādāta maksājumu grafika un paņēmiena, kas sevī var ietvert kredīta brīvdienas vai nestandarta maksājumu periodus.

Vairākiem aizdevumiem tiek piedāvāts viens konkrēts kredīta atmaksas paņēmiens ar ierobežotām izvēles iespējām, taču lielāku ilgtermiņa aizdevuma gadījumā kredīta devējs parasti ļauj izvēlēties starp anuitātes un lineāro atmaksas grafiku. 

Izdarot izvēli starp abiem iepriekš minētajiem aizdevuma atmaksas grafikiem, būtu jāņem vērā pāris to būtiskāko atšķirību, piemēram, lineārā atmaksas grafika sākuma maksājumi būs ievērojami lielāki, nekā tas būtu, izvēloties anuitātes atmaksas grafiku, taču pārmaksātā summa par aizdevuma būs ievērojami mazāka. Anuitātes atmaksas grafiks paredz nemainīgus regulāros maksājumus visa atmaksas termiņa garumā, taču lineārā grafika gadījumā regulārie maksājumi pakāpeniski sarūk. 

Izvēloties Jums izdevīgāko atmaksas grafiku, iespējams ietaupīt un jau iepriekš paredzēt visus riskus, kas varētu rasties aizdevuma atmaksas laikā, taču, ja aizdevums noformēts ar atmaksas metodi, kas konkrētajā gadījumā izrādījusies ne visai izdevīga, pastāv iespēja lūgt aizdevējam izstrādāt Jums individuālo aizdevuma atmaksas grafiku vai veikt kredīta refinansēšanu vai pārkreditēšanu, dodoties pie aizdevēja, kas piedāvā Jums vēlamos aizdevuma nosacījumus.

Ja radušās problēmas ar esoša aizdevuma atmaksu, nekavējoties sazinieties ar aizdevēju un centieties rast kopēju risinājumu, iespējams speciāli izstrādāts individuālais atmaksas grafiks šis problēmas spēs atrisināt. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)