Banner 980x90

Ķuzis: Nav šaubu par Zolitūdes traģēdijas krimināllietā apsūdzēto vainu

Foto no video
Foto no video

Nav šaubu, ka personas, kuras otrdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izskatīšanas pirmajā sēdē atradās uz apsūdzēto sola, ir vainīgas pie traģēdijas, trešdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Policijas priekšnieks ir pārliecināts, ka Valsts policija kopā ar prokuratūru ir izdarījusi visu maksimālo, kas bija tās spēkos. "Man nav šaubu par to, ka tiesa atzīs par vainīgām šīs personas," uzsvēra Ķuzis.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa vakar Ķīpsalas izstāžu hallē sāka iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu. Tā tika ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā rezultātā tas iegruva.

Vēl pirms sākt skatīt šo lietu, no krimināllietas izskatīšanas vēlējās atstatīties tiesas sastāva priekšsēdētājs Erlens Ernstsons un tiesnese Dzintra Zemitāne. Tomēr vakar tiesneši nolēma skatīt lietu un sevi neatstatīt. Tiesa, pārbaudot lietas materiālus, tika konstatēts, ka advokāts Artūrs Zvejsalnieks, kas aizstāv apsūdzēto Ivaru Sergetu, ir tiesas sēdes priekšsēdētāja Ernstsona bijušais darba kolēģis, kā arī tiesnesis pazīst vienu no cietušajiem, kura apmācības procesā Ernstsons ir piedalījies, tāpat viņu uzturot draudzību sociālajos tīklos. Savukārt tiesnese Zemitāne bijusi labi pazīstama ar traģēdijā bojāgājušo ugunsdzēsēju Vilni Šteinīti.

Tāpat tiesa vakar lēma nesadalīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas procesu. Tiesa pēc pārtraukuma skaidroja, ka tā uzskata, ka, izskatot kriminālprocesu, netiks pārkāptas procesa dalībnieku tiesības un tādējādi tiks panākta lietas izskatīšana saprātīgos termiņos.

Pirms šī lēmuma gan apsūdzēto, gan pašu cietušo vidū valdīja dažādi viedokļi par lietas sadalīšanu, "Maxima" juridiskās palīdzības sniedzējam Oskaram Rodem norādot, ka tiesa ir procesa virzītājs un tā ir tiesīga pieņemt tādu lēmumu.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 2016.gada 1.martā plkst.10. Sēde atlikta, lai "Maxima" varētu organizēt jaunu pārstāvniecību. Advokāts Aldis Gobzems, vērtējot lēmumu nesadalīt krimināllietu, norādīja, ka advokāts Oskars Rode, kurš ir SIA "Maxima Latvija" juridiskās palīdzības sniedzējs, nonāk konfliktējošā situācijā, jo "Maxima" kā cietušā intereses ir konfliktējošas ar "Maxima" kā juridiskas personas, par kuru tiesai būs jālemj saistībā ar noteiktu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu, interesēm.

Tikmēr "Maxima" pārstāvis norādīja, ka "Maxima" tikusi iedzīta stūrī, jo tādā gadījumā būtu jāmeklē jauns cilvēks, kuram būtu jāiepazīstas ar lietas materiāliem juridiskās palīdzības un aizstāvības sniegšanai.

Ņemot vērā radušos apstākļus, tiesa nolēma atlikt sēdi, lai "Maxima" varētu organizēt jaunu pārstāvniecību.

Jau vēstīs, ka krimināllietā prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta pēc Krimināllikuma panta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu skata koleģiāli vairāku Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnešu sastāvā. Tiesas sastāva priekšsēdētājs ir Ernstsons un ar viņu kopā lietu skata arī tiesneses Zemitāne un Aiga Freimane, bet rezerves tiesnese ir Elīna Leitāne.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)