Banner 980x90

Labākās rotaļlietas aktīvai ikdienai

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bērnība, lai arī visai īss cilvēka mūža posms, ir ārkārtīgi nozīmīgs, jo liek pamatus visai turpmākajai dzīvei. Un, tā kā mazi bērni vēl tikai mācās, kā būt par šīs sabiedrības daļu, tiem ir nepieciešamas spēles un rotaļas, lai socializētos un apgūtu dažādus uzvedības modeļus.
Kādas bērnu nodarbes mūsdienās ir pieejamas un populāras un kā izvēlēties labāko? Lasi tālāk!

Rotaļlietas vai datorspēles?
Viens no 21. gadsimta brīnumiem – planšetdators, kurā var ielādēt neierobežotu daudzumu dažādu spēļu, kas mazuli vai bērnu var nodarbināt un izklaidēt stundām. Vecākiem, kuriem netīk rotaļlietu radītā nekārtība mājās, tas šķiet vienkāršs un visai sterils risinājums. Bet vai tas ir labākais laika pavadīšanas veids? 

Nenoliedzami – bērniem ir jāmācās apieties ar viedierīcēm jau no bērnības, lai vēlāk varētu tās izmantot bez grūtībām pilnā apmērā. Taču nedrīkst atstāt bez ievērības arī šādas laika pavadīšanas trūkumus:
• mazā motorika netiek attīstīta pilnvērtīgi;
• statiska poza – bērns vai nu sēž, vai guļ, vai ieņem kādu gaužām neergonomisku pozu, kas nelabvēlīgi ietekmē mugurkaulu;
• spēles maz attīsta fantāziju – katrai spēlei ir iepriekš noteikts pieļaujamais mijiedarbību veids, ārpus kura neko nav iespējams paveikt (piemēram, ja ir viena spēle ar klucīšiem, bet cita – ar bumbiņām, bērns nevar izveidot savu spēli, kurā reizē varētu izmantot gan klucīšus, gan bumbiņas);
• tās parasti ir viena spēlētāja spēlītes.

Ņemot vērā iepriekš minētos datorspēļu trūkumus, vecākiem būtu vēlams ierobežot ar viedierīcēm pavadīto laiku tā, lai bērnam būtu iespēja arī spēlēties ar reālām rotaļlietām pēc sev tīkamiem scenārijiem. Rotaļlietām ir arī citas būtiskas priekšrocības:
• attīsta sīko motoriku dažādos veidos, veicinot arī valodas attīstīšanos;
• spēlēšanās pieļauj plašu kustību diapazonu – bērns var pavadīt laiku gan pie galda, gan uz grīdas, pie palodzēm u.tml., izvēloties ērtāko vietu un pozu;
• spēles attīsta fantāziju un ļauj veidot savu pasauli, kombinējot dažādas rotaļlietas bez ierobežojumiem – Bārbijas var dzīvot Lego mājās, rūpēties par Littlest Pet Shop dzīvnieciņiem un draudzēties ar lielo plīša lāci;
• spēlēs var piedalīties neierobežots skaits dalībnieku;
• kopīga spēlēšanās vai pužļu likšana ļauj vecākiem aktīvi pavadīt laiku kopā ar bērnu un uzzināt par to, kā ir gājis dārziņā vai skolā;
• bērni mācās rūpēties par savām lietām un kārtot tās, noliekot katru mantu savā vietā.

Kādas rotaļlietas izvēlēties?
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Pieejamais rotaļlietu klāsts ir plašs, tādēļ reizēm var apmulst un pazust to piedāvājumā. Taču ir tikai četri kritēriji, kas jāņem vērā, lai izvēlētos piemērotu izklaidi bērnam.

Bērna vecums
Bērni līdz trīs gadu vecumam mēdz pasauli iepazīt ar garšas palīdzību, tādēļ jāizvairās no jebkādām rotaļlietām, kas satur sīkas daļas – bērns var aizrīties. Visas rotaļlietas ir marķētas, lai norādītu piemērotību, tādēļ atlasīt īsto veidu ir pavisam vienkārši.

Iecerētais nodarbes veids
Ir jāsaprot, ko vēlies ar rotaļlietu panākt. Iespējamie scenāriji var būt vairāki.
 Veicināt bērna patstāvību, lai viņš spēlētos savā nodabā. Bērni labprāt spēlējas ar vienkāršām mantiņām – improvizētām virtuvēm, varoņu figūriņām, mīkstajām rotaļlietām. Svarīgi, lai piedāvātās mantiņas būtu vienkāršas un neradītu apjukumu. Piemēram, bērniem vecumā ap pieciem gadiem Lego komplekti būs pa spēkam tad, ja kāds pieaugušais vai vecāks brālis vai māsa palīdzēs, savukārt vecākiem bērniem sagādās prieku visu paveikt pašiem.
Pavadīt laiku ar bērnu kopā un parunāt par to, kā gājis pa dienu. Bērni reti kad ir gatavi dalīties ar saviem pārdzīvojumiem tiešā tekstā, tādēļ dažādas sarunas var pārvērst par spēli. Piemēram, liekot kopā sarežģītāku puzli, var parunāt par pārdzīvojumiem un pārdomām. Ja nepieciešams nopietnāk aprunāties par smagākām tēmām, piemēram, huligāniem skolā vai kauslīgu uzvedību, var izvēlēties pirkstiņlelles, lomu spēles un, piemēram, tējas dzeršanu ar lellēm.
Veicināt bērnā prieku par paveiktā rezultātu. Te lieliski noder dažādi rokdarbu komplekti, ko bērns var lietot gan patstāvīgi, gan kopā ar kādu, veidojot dažādus darbiņus – mozaīkas, krellītes, apsveikumus, figūriņas no plastilīna u.t.t.
Spēles kopā ar vienaudžiem. Te derēs gan rokdarbu komplekti, gan varoņu figūriņas un lelles.
Laika pavadīšana ar ģimeni. Galda spēles ir lielisks veids, kā būt kopā un izklaidēties gan lieliem, gan maziem.

Bērna intereses
Šeit var lūkoties uz diviem aspektiem. Vai nu Tu zini, kas bērnam patīk, un to veicini un atbalsti, vai arī – Tev šķiet, ka bērnam vajadzētu pievērsties kaut kam, ko viņš līdz šim nav izzinājis, un piedāvā viņam kaut ko, kas ir ārpus bērna pašreizējā interešu loka.

Mērķis, ko ar rotaļlietu vēlies panākt
Jāatceras, ka, kaut arī spēlēšanās tiek uzskatīta par izklaidi, bērniem tā nozīmē daudz vairāk un ir galvenais laika pavadīšanas veids, tādēļ nevajag novērtēt par zemu iespēju ar spēlēm kaut ko iemācīties. Piemēram, ja bērnam būs klucīši ar burtiem, viņš spēlējoties var apgūt vārdu likšanu. Tāpat dažādi bērnu rokdarbi rada priekšstatu par vielu veidiem un fizikālajām īpašībām. Lego labi attīsta telpisko domāšanu un izpratni par ģeometriskām figūrām. Un tā tālāk. Iespējām nav robežu!

Kas noteikti jāņem vērā, izvēloties rotaļlietas?
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Svarīgi, lai rotaļlietas būtu ne tikai izklaidējošas, bet arī kvalitatīvas. Tādēļ, izvēloties mantiņas, jāpievērš uzmanība vairākiem to faktoriem.

Materiāls 
Vai ražošanā izmantotie materiāli ir apstiprināti lietošanai bērnu rotaļlietās? Nepērc bērnam rotaļlietas, ja tās ir no PVC, vinila vai no otrreizējās pārstrādes materiāliem ar kodu 3.

Kvalitāte
Lai rotaļlietas sagādātu daudz prieka (un maz rūpju), izvēlies kvalitatīvi ražotas mantiņas, kurām nav vaļīgu vai slikti nostiprinātu detaļu, kas ar laiku var saplīst, salūzt vai notrūkt.

CE marķējums
Izvēlies tikai tās mantiņas, kuras ir apzīmētas ar šo marķējumu, taču paturi prātā, ka ne visi ražotāji ir godprātīgi un šo marķējumu var uzlikt arī tad, ja patiesībā nekāds apstiprinājums nav saņemts.

Ražošanas vieta
Kaut arī Ķīnā tiek ražotas arī patiesi kvalitatīvas mantas, ja iespējams, izvēlies tās, kas ražotas ES – tā ir kaut neliela garantija, ka ražošanā nav iesaistīts bērnu darba spēks un visi materiāli ir CE apstiprināti.

Ūdens bāzes krāsas
Izvēloties jebkādus zīmēšanas un krāsošanas piederumus, ņem vērā, ka it visu, ko var uzzīmēt uz papīra, ar tām pašām krāsām var uzzīmēt arī uz ķermeņa, tādēļ bērnu krāsām jābūt uz ūdens bāzes.

Iepakojums
Visus iepakojuma materiālus izmet, tiklīdz rotaļlieta ir izsaiņota, kā arī, ja iespējams, pirms lietošanas ļauj rotaļlietām pavēdināties, lai samazinātu iespējamo kaitīgo vielu daudzumu.

Rotaļlietas un spēles var sagādāt daudz patīkamu brīžu un lieliski pavadītu laiku. Galda spēles ir lielisks laika kavēklis ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem mājas ballītēs. Dators lai paliek darbam. Xnet.lv plašā klāstā piedāvā gan spēles, gan rotaļlietas – ielūkojies jau tūlīt un izvēlies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)