Banner 980x90

LAD laukaugu un dārzkopības produkcijas audzētājiem izmaksājis 4,4 miljonu eiro atbalstu

Rīga, 20.jūn., LETA. Lauku atbalsta dienests šodien izmaksājis 4,4 miljonu eiro atbalstu laukaugu un dārzkopības produkcijas audzētājiem, kuri nesaņēma kompensācijas pagājušā gada rudenī, trešdien Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sēdē sacīja Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga.

Viņa piebilda, ka par vasarājiem LAD izmaksājis 8,2 eiro par hektāru, bet par dārzeņiem - 50,8 eiro par hektāru. Lai arī atbalsta summas uz bankas kontiem jau pārskaitītas, atbalsta saņēmēju kontos tās var ienākt vēlāk, atkarībā no izvēlētās bankas.

LETA jau februārī vēstīja, lai atbalstītu arī laukaugu un dārzkopības produkcijas audzētājus, kuri nesaņēma kompensācijas pagājušā gada rudenī, ZM, konsultējoties ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām, nolēma pārdalīt daļu šim gadam paredzētā pārejas posma valsts atbalsta (PPVA) finansējuma šim mērķim. No 4,4 miljonu eiro finansējuma vienu miljonu eiro plānots piešķirt par dārzeņu, augļu koku, ogulāju un kartupeļu platībām. Savukārt 3,4 miljoni eiro tiks izmaksāti par laukaugu platībām, izņemot ziemājus.

ZM atbalstu piešķirs, pamatojoties uz pagājušā gada vienotā iesniegumā deklarētajām un apstiprinātajām platībām. Vienlaikus ministrijā uzsvēra, ka atbalstu nepiešķirs par ziemāju platībām un par platībām, par kurām jau rudenī tika izmaksāta kompensācija par plūdu un ilgstošu lietavu radītajiem zaudējumiem.

Pērn rudenī Latviju piemeklēja ilgstošas lietavas, kuru dēļ daudzviet applūda lauki, nodarot ievērojamus postījumus zemniekiem. Šī iemesla dēļ 29 Latvijas novados tika izsludināta ārkārtas situācija.

Lai kompensētu šo lietavu nodarītos postījumus, Latvijas valdība akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksāšanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tāpat no šīs budžeta programmas tika nolemts piešķirt 98 300 eiro Lauku atbalsta dienestam un 13 285 eiro Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram neparedzēto izdevumu segšanai, kas saistīti ar plūdos cietušo platību apsekošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)