Banner 980x90

LAD: Plūdos cietušo lauksaimnieku pieteikumu skaits platību apsekošanai strauji aug

Rīga, 15.sept., LETA. Pieteikumu skaits platību apsekošanai kompensāciju saņemšanai par spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā bojā gājušajiem lauksaimniecības kultūraugu sējumiem un sagatavoto sienu strauji pieaug, un Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz ceturtdienas, 14.septembra plkst.17 no lauksaimniekiem kopumā saņēmis 601 iesniegumus, aģentūrai LETA pastāstīja LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža.

Viņa atzina, ka lietavu dēļ šīs nedēļas laikā situācija laukos plūdu skartajos reģionos krasi pasliktinājusies, tāpēc pieteikumu skaits pieaug diezgan strauji. "Lauksaimnieki aizvien vairāk saprot, ka ražu novākt nebūs iespējams," sacīja Ilgaža.

Ilgaža pastāstīja, ka liels skaits LAD kontrolieru šobrīd veic apsekošanas darbu, un apsekoto platību apjomu raksturojošais skaitlis visu laiku mainās, tāpēc konkrētu apsekoto platību apmēru šobrīd nevar minēt.

Vienlaikus viņa piebilda, ka smagāk skartajās teritorijās LAD apsekošanas darbā izmanto satelītattēlus. "Dienestā aktīvi izmantojam satelītattēlus, pēc tiem ļoti labi var konstatēt cietušos laukus," viņa pastāstīja.

Jau ziņots, ka saskaņā ar jaunākajām "Global Forecast System" prognozēm laika prognozes vieš bažas par vēl lielākiem plūdiem. Latvijas austrumu daļā naktī uz pirmdienu un pirmdien, 18.septembrī, Latvijas austrumu daļu atkal skars stiprs lietus. Saskaņā ar šo prognozi jaunās lietavas var atnest 30-60 milimetru nokrišņu, kas ir tuvu mēneša klimatiskajai normai. Tādā gadījumā Austrumlatvijā gaidāmi plaši plūdi, jo izmirkusī zeme vairs nespēj uzsūkt ūdeni.

Tāpat ziņots, ka no 4.septembra līdz 2.oktobrim lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, var pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Lauksaimnieki kompensāciju saņems par 2017.gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017.gada ziemāju sējumiem 2018.gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem. Kompensāciju par sienu saņems saimniecības, ja tām Lauku atbalsta dienesta dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu dēļ.

Zaudējumu apmēru plānots rēķināt, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)