Banner 980x90

Liec pumpurus salātos un stiprini imunitāti!

Laiku, kad koku pumpuri plaukst, nevajag laist garām - dabai mostoties, viss ir tik spēkpilns, pietiek ar mazumiņu, kaut dažiem pumpuriem. Ēdami ir visi un pamēģinot no katra, varēsi saprast, kura koka vai krūma "vitamīni" tev garšo labāk. Iemet pa vienam diviem pumpuriem mutē vai pievieno zaļajiem salātiem.
No priežu pumpuriem var izvārīt imunitāti stiprinošu tēju, sažāvēt tos ziemai.

Liepu pumpuri un mazās lapiņa sakošļājamas tāpat vai iederas salātos - tajos ir ogļhidrāti, kas stiprina imunitāti

Upeņu pumpuri - smalki sakapāti vai samalti, tie pievienojami ķīselim vai salātiem gatavošanas beigās. Ļoti patīkama garša, turklāt veselīgi - upeņu pumpuri tāpat kā pašas upeņu ogas paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām, kā arī palēnina novecošanās procesu.

Specifiski garšo apšu pumpuri - rūgteni, bet veselībai derīgi, vienīgi pirms lietošanas atbrīvojami no lipīgajām zvīņām.
{baneris}
Bērza pumpuri ir ļoti veselīgi. No tiem var pagatavot novārījumu. Ņemot 1 tējkaroti bērza pumpuru novārījuma uz glāzi ūdens, pēc 10 minūšu vārīšanas ir labs līdzeklis ilgi nedzīstošu brūču un trofisku čūlu ārstēšanai. Šim novārījumam ir arī spēcīgi izteikta urīndzenoša darbība, taču pie akūta urīnceļu iekaisuma to nav ieteicams lietot, jo var pastiprināties nieru kairinājums.

Šajā laikā piebriest un paliek lipīgi papeles pumpuri, tas nozīmē, ka tie ir steidzīgi vācami. Izžāvēti pumpuri ilgstoši saglabā patīkamu aromātu un izdala daudz fitoncīdu, tāpēc tos izmanto saaukstēšanās slimību un gripas ārstēšanā un profilaksē.

Recepte - ņem 1 ēdamkaroti pumpuru, aplej ar glāzi vāroša ūdens un vāra uz lēnas uguns, ieelpojot tvaikus, 5 minūtes, novārījumu iedzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ja ir pinnes uz sejas, var vairākas reizes dienā ar šo novārījumu apslacīt seju - arī palīdzēs. Bites pārsvarā no papeles pumpuru lipekļa taisa propolisu, bet tas, kā zināms, ir lielisks līdzeklis pie dažādiem iekaisumiem un slimībām. Senie grieķi ļoti mīlēja šo koku, jo viņiem patika svaigais, aromātiskais gaiss, ko deva papeles klātbūtne, bet, lai pavasarī netraucētu pūkas, stādīja tikai vīrišķos augus. Ir pierādīts, ka viena papele izdala tikpat daudz skābekļa kā septiņas egles vai trīs liepas, tāpēc tās ir ieteicams stādīt mājokļu tuvumā.

 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)