Banner 980x90

Lielvārdes dome vērsīsies tiesā, lai atzītu Āboliņa vienpersoniski parakstīto dokumentu par spēkā neesošu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Piektdien, 9.septembrī, Lielvārdes novada domes ārkārtas sēdē deputāti vienbalsīgi nobalsoja par 6050 eiro novirzīšanu papildu līguma slēgšanai ar starptautisko auditorkompāniju SIA "Deloitte Latvia".

Kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, līguma mērķis ir saskaņā ar SIA "Deloitte Latvia" atzinumā minētajiem ieteikumiem un Finanšu ministrijas norādījumiem sagatavot prasību iesniegšanai tiesā, lai ar tiesas lēmumu atzītu bijušā domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) vienpersoniski parakstīto dokumentu par spēkā neesošu.

Auditorfirmas piesaiste prasības noformulēšanā esot īpaši svarīga, jo jautājums skar vēlētas pašvaldības amatpersonas veiktās darbības. Turklāt no prasības būšot atkarīgs, kāda nodeva būtu jāmaksā par lietas izskatīšanu. Ņemot vērā, ka Āboliņa vienpersoniski parakstītais dokuments ir par finanšu līdzekļu piesaisti 200 miljonu eiro apmērā, prasību tiesa var noteikt kā mantisku vai kā nemantisku. Civilprocesa likumā noteikts, ka valsts nodeva par nemantisku prasību ir 71,14 eiro. Savukārt, ja rēķina pēc likumā noteiktās formulas, nodeva par mantisku prasību par 200 miljonu darījumu būtu 1 208 662 eiro, ko pašvaldība atļauties nevarēs.

Domes sēdē deputāti tika informēti, ka paralēli minētajām darbībām pašvaldība pilda arī citas Finanšu ministrijas prasības un SIA "Deloitte Latvia" ieteikumus, piemēram, ir aizsūtītas vēstules uz vairākām adresēm Honkongā, Lihtenšteinā un ASV, kas minētas Āboliņa parakstītajos un pašvaldībā iesniegtajos dokumentos, lai apliecinātu, ka pašvaldība neuzņemas un neatzīst nekāda veida saistības, kas radušās vai nākotnē radīsies Āboliņa rīcības dēļ.

Jau šobrīd no divām adresēm Honkongā un Lihtenšteinā vēstules ir saņemtas atpakaļ pašvaldībā kā adresātu nesasniegušas, kas nozīmē, ka attiecīgā adresāta šajās adresēs nav. Savukārt atbildes no ASV vēl nav saņemtas.

Tāpat deputāti tika informēti, ka saskaņā ar starptautiskajiem revīzijas standartiem pašvaldība informēs Finanšu ministriju par visām pašvaldības darbībām, kas veiktas, kopš bijušais domes priekšsēdētājs vienpersoniski parakstījis dokumentu. Domes priekšsēdētājs pauda, ka līdz 12.septembrim, kā pašvaldība bija vienojusies ar Finanšu ministriju, būs izdarīts viss, kas būs pašvaldības spēkos, lai situāciju atrisinātu.

Kā ziņots, pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)