Banner 980x90

Lielvārdes domes deputāts: Neproporcionāls deputātu sadalījums komitejās traucē kvalitatīvu lēmumu pieņemšanu

Valmiera, 6.dec., LETA. Neproporcionāls deputātu sadalījums pastāvīgajās komitejās nav demokrātisks un neveicina kvalitatīvu lēmumprojektu izstrdi, uzskata Lielvārdes novada domes deputāts Imants Balodis (V).

Balodis uzsver, ka komitejas tikai sagatavo lēmumu projektus, bet par tiem balso dome, tāpēc viedokļu dažādība tur ir nepieciešama, lai varētu uz sēdi virzāmos projektus kārtīgi pārrunāt.

Bijušais pašvaldības vadītājs, tagad domes deputāts Balodis aģentūrai LETA pauda gandarījumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu atcelt Lielvārdes novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu, taču arī pašai ministrijai veltīja ministrijai arī skarbus vārdus, norādot, ka tās darbs pašvaldību lietās ir vājš un neizprotams.

VARAM jau sen vajadzēja rīkoties attiecībā pret Lielvārdes novada domi, uzskata Balodis.

Trīs "Vienotības" deputāti un abi "Vidzemes partijas" pārstāvji ir tie, kuri iebilst pret Lielvārdes novada domes viedokli par deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās. Katram no šiem deputātiem ir pa vienai vietai kādā no piecām komitejām.

Būtu jāvienojas par to, ka proporcionalitāte attiecas arī uz deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās un katra saraksta deputātiem vajadzētu būt attiecīgām iespējam ieņemt vietas pastāvīgajās komitejās, aģentūrai LETA skaidroja Aija Mazitāne (Vidzemes partija).

Jau vēstīts, ka Gerhards parakstījis rīkojumu, ar kuru atcelts Lielvārdes novada domes lēmums par pastāvīgo komiteju izveidošanu.

VARAM jau vairākkārt Lielvārdes novada domei aizrādījusi par lēmuma neatbilstību likumam "Par pašvaldībām". "Demokrātija ir viens no valsts pamatprincipiem, kas tāpat kā likums, ir jāievēro arī pašvaldībām. Šī principa pārkāpšana ir necieņas izrādīšana pret vēlētājiem," uzsver Gerhards.

Ministrija uzsver, ka proporcionalitātes princips nozīmē - katrā komitejā pārstāvēto politisko partiju deputātu skaitam ir jābūt tieši proporcionāli domē ievēlēto politisko partiju deputātu skaitam. Norāde "iespēju robežās" attiecībā par proporcionalitātes principu saprotama tā, ka gadījumos, kad tiešu matemātisku proporciju nav iespējams ievērot vai tā ir vienāda vairākām politiskajām partijām, dome lēmumu pieņem, balstoties uz vienlīdzības principu starp ievēlētajām politiskajām partijām. Ar vienlīdzības principu konkrētā gadījumā jāsaprot visu ievēlēto politisko partiju vienlīdzīgas iespējas piedalīties komiteju darbā atkarībā no katras politiskās partijas deputātu skaita domē.

Tāpat arī mazākumam jābūt iespējai piedalīties lēmumu pieņemšanā. Tas nepieciešams, lai demokrātija tiktu pilnībā īstenota, lai lēmumu pieņemšanā tiktu respektēta arī tā tautas daļa, kuras viedoklis ir palicis mazākumā un mazākumam, lai tiktu saglabāta iespēja reiz kļūt par vairākumu.

Iepriekš Ločmele aģentūrai LETA skaidroja, ka deputāti ar savu balsojumu par sadalījumu domes komitejās ir izteikuši savu viedokli.

Lielvārdes novada domē ir 15 deputāti un 27 vietas komitejās. Tas deputātam ļauj ieņemt divas vietas. Pieciem "Latvijas Zemnieku savienības" (LZS) deputātiem ir divpadsmit vietas, trim "Reģionu alianses" pārstāvjiem - sešas, bet tādam pašam skaitam "Vienotības deputātu" - trīs. Divas vietas ir abiem "Vidzemes partijas" deputātiem, bet pa divām komiteju vietām ir arī vienīgajiem "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" un "Kristīgi demokrātiskās savienības" pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka ST ierosinājusi lietu par Gerharda rīkojumu, ar kuru atcelts Salaspils domes lēmums izveidot pastāvīgās komitejas. ST aicinājusi ministru līdz 2018.gada 24.janvārim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2018.gada 24.aprīlis. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Savā pieteikumā ST Salaspils dome norādījusi, ka, viņuprāt, Gerharda rīkojums pārkāpj Satversmes 1. un 58.pantu, kuros noteikts, ka Latvija ir neatkarīga un demokrātiska republika, kā arī, ka Ministru kabinetam ir padotas valsts pārvaldes iestādes.

Pieteikumā norādīts, ka Salaspils dome 4.oktobrī saņēmusi vēstuli no VARAM, kurā dome brīdināta, ka Saeimai ir tiesības atlaist pašvaldību, kura divus mēnešus pēc pirmās sanākšanas nav ievēlējusi pastāvīgas komitejas. Domes ieskatā, tādējādi tiek veikts politisks spiediens uz pašvaldību ar mērķi, lai tā pakļautos prettiesiskam rīkojumam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)