Banner 980x90

Mediķu arodbiedrība pārmet VM iešanu uz konfrontāciju; VM vairāk par papildus 10 miljoniem eiro nesola

Foto no video
Foto no video

Pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) streika prasību paziņošanas Veselības ministrijas (VM) nostāja ir bijusi pārsteidzoša, jo tā likumā noteiktajā kārtībā uz prasībām neko nav atbildējusi, kas varētu liecināt, ka ministrija grib nevis izlīgumu, bet gan konfrontāciju, otrdien LTV izteicās LVSADA vadītājs Valdis Keris.

Keris atgādināja, ka mediķu arodbiedrības pamatprasība ir 10% algu pieaugums visiem - gan mediķiem, gan medicīnas palīgpersonālam, bet tā vietā VM papildus piedāvā vien 10 miljonus eiro jeb algu celšanu vidēji par apmēram 5%.

Kā izteicās arodbiedrības vadītājs, pušu sarunās kompromiss neesot izslēgts, taču pašlaik VM arodbiedrību ignorējot. Ja arī šīsdienas laikā arodbiedrība nesaņemšot VM atbildi, tad nekas cits neatlikšot, kā lemt par streikošanu.

Šādi Kera paziņojumi bija pārsteigums veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS), kurš savukārt apgalvoja, ka VM arodbiedrībai atbildi esot sniegusi jau nākamajā dienā pēc LVSADA prasību izteikšanas.

VM atbildes vēstulē piedāvājusi piecus variantus, kā sadalīt papildus piešķirtos 10 miljonus eiro mediķu algām, un tieši par šo jautājumu tad būtu jāorganizē turpmākās LVSADA un VM sarunas, uzskata politiķis, kurš pats atbalsta risinājumu, kas vairāk vērsts uz mazāk atalgoto darbinieku algu celšanu.

Belēvičs atzīmēja, ka palielināt algas par 10% nav iespējams, jo neapšaubāma valsts prioritāte tomēr ir ārējās un iekšējās drošības stiprināšana. Šādos apstākļos arī papildus 10 miljoni eiro esot vērā ņemams sasniegums, vairākkārt atkārtoja Belēvičs un piebilda, ka VM saņēmusi vairāk nekā tika sapņojusi, jo prasīti bijuši papildus 8,5 miljoni eiro.

Ministrs gan piekrīt, ka veselības nozare ir nepietiekami finansēta un algas joprojām būs mazas arī pēc algu pacelšanas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)