Banner 980x90

Nākamgad Ogres pašvaldība plāno izveidot laipu pār Ogres upi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ogres novada pašvaldība, godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi, nākamajā gadā plāno izveidot laipu pār Ogres upi, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Idejas iniciators ir Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības, sporta un tūrisma jautājumos Egils Helmanis.

"Mēs bieži meklējam Ogres pilsētas identitāti tur, kur viņas nemaz nav. Ir jāatjauno vietas, ar kurām Ogre ir sevi ierakstījusi vēstures lapaspusēs. Viena no šīm vietām ir laipu pludmale, kura simbolizē ne tikai Ogri kā kūrortpilsētu, bet arī tiltu starp pagātni, šodienu un nākotni. Savulaik, iestājoties kūrortpilsētu asociācijā, mums nebija vīzijas, lai atdzimtu kā kūrortam. Šobrīd mums ir plāns, kā Ogrei atdzimt kā kūrortpilsētai," uzsvēris Helmanis.

Pašvaldība ar projektu "Laipas - Ogres upe un tās krastos augošo aizsargājamo biotopu un peldu kūrorta cildināšana, godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi" šobrīd piedalās Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) projektu konkursa aktivitātē "Latvijas vides un dabas vērtību cildināšana godinot Latvijas valsts pastāvēšanas simtgadi". Projekta īstenošanai pašvaldība plāno piesaistīt apmēram 45 000 eiro lielu finansējumu no LVAF.

Šajā projektā Ogres novada pašvaldība sadarbosies ar Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Botāniķu biedrību.

Projekta īstenošanas rezultātā jau nākamajā gadā plānots ierīkot laipu pāri Ogres upei, otras kāpnes, krasta laipu (platformu), informatīvo stendu par krastos augošajiem aizsargājamajiem biotopiem un veikt digitālo projekciju par Ogres upi un tās krastos aizsargājamajiem biotopiem. Laipas plānots veidot kā dāvanu Latvijas valsts simtgadē un Ogres pilsētas 90 gadu jubilejā, kas būs 2018.gadā.

Pirmās laipas tika uzceltas jau 19.gadsimta otrajā pusē, jo Ogres kūrorta viesi vēlējās doties pastaigās arī Ogres upes otrā krastā - Pārogrē. Laipas arī izmantoja, lai uz tām sauļotos, sēdētu, stāvētu, vērojot gan dabas skatus, gan cilvēku pārpilno peldētavas ikdienu. 30.gados pie centra peldētavas laipām bija ierīkotas ūdens masāžas iekārtas jeb "attaukošanās ietaises", kuras labprāt izmantoja gan paši ogrēnieši, gan pilsētas viesi. Ik gadu pēc palu sezonas beigām tās tika uzbūvētas, bet rudenī nojauktas, lai atkal uzceltu nākamajā pavasarī. Pēc arkveida gājēju tilta izbūves 1966.gadā laipas vairāk netika būvētas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)