Banner 980x90

Neskatoties uz VARAM norādījumiem, Ikšķiles novadā sāk iedzīvotāju aptauju par teritoriālo reformu

Rīga, 29.apr., LETA. No šodienas Ikšķiles novada iedzīvotāji klātienē un elektroniski var paust savu nostāju par novada patstāvības saglabāšanu, aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada pašvaldības pārstāve Laura Dūša.

Pirmdien pašvaldība sasauca domes ārkārtas sēdi, kurā pieņēma lēmumu, kā balsošanas komisijai organizēt novada iedzīvotāju aptauju. Tā sākas jau šodien un tajā iedzīvotājiem tikšot vaicāts, vai viņi ir par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu administratīvo teritoriju.

Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt klātienē Klientu apkalpošanas centros Ikšķilē un Tīnūžos to darba laikā, kā arī elektroniski ar elektronisko parakstu. Aptaujā var piedalīties novadā dzīvesvietu deklarējušās personas no 15 gadu vecuma. Balsojot klātienē, aptaujas dalībniekam jāuzrāda derīga pase vai personas apliecība.

Savukārt, 9., 10. un 11.maijā tiks organizēti atsevišķi balsošanas laiki, kas pieejami iedzīvotājiem arī pēc darba laika līdz plkst.20.

Dūša vēlreiz uzsvēra, ka Ikšķiles novada dome nepiekrīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) norādītajam, ka aptauja pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā.

Pašvaldība organizēs aptauju saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 12.pantā, viņa norādīja. Tas paredz, ka pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu.

Kā ziņots, VARAM 25.aprīlī apturēja Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli Pūcem, kurā ministram norāda, ka viņa rīkojuma saturs rada bažas par demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu, jo iedzīvotājiem nedrīkst aizliegt paust savu viedokli.

LPS pārstāve Jana Bunkus skaidroja, ka Pūce rīkojumā skaidro ministrijas pašvaldību uzraudzības principus un savas tiesības atcelt pašvaldības pieņemtos normatīvos aktus, taču nenorāda, kādiem normatīvajiem aktiem neatbilst Ikšķiles novada domes apstiprinātais iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)