Banner 980x90

Ogrē atbilstoši līgumam uzstādīti energoefektīvi un videi draudzīgi gaismekļi

Ogrē līdz noteiktajam termiņam, 29.maijam, pabeigti abi - gan pilsētas, gan A6 šosejas - siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājuma projekti pilsētas publiskās teritorijas apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanai.

Taču, kā aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā, pēc darbu pabeigšanas, apsekojot objektu, tika secināts, ka gan pilsētā, gan uz A6 Daugavpils šosejas uzstādītie gaismas kontrolieri ir ar rūpniecisku defektu, kā rezultātā netika nodrošināta gaismekļa darbība. Lai novērstu konstatētos defektus, bija nepieciešams nomontēt gaismekļus un uzstādīt jaunus gaismas kontrolierus (apgaismes līmeņa regulēšanas ierīces).

Par šiem darbiem ir sastādīts defektācijas akts. Tāpat puses vienojās, ka, lai nodrošinātu publisko apgaismojumu līdz defektu novēršanai, atpakaļ tika uzstādīti vecie gaismekļi. Defektu novēršanu uzņēmējs SIA "Reck" veic bez papildu finansējuma pieprasīšanas.

Kopumā abu projektu laikā tika nomainīti 902 gaismekļi pret energoefektīviem un videi draudzīgiem LED tipa gaismekļiem ar papildu gaismas spilgtuma regulēšanas funkciju, kas vēl papildus samazina elektroenerģijas patēriņu. Plānots, ka, ieviešot jauno apgaismojumu, vairāk nekā par 60% tiks samazināts esošais elektroenerģijas patēriņš, samazinot pašvaldības budžeta izdevumus apgaismojuma nodrošināšanai.

Abu projektu kopējās attiecināmās izmaksas ir 793 422 eiro, no tiem Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansējums ir 70% jeb 555 396 eiro un projektu neattiecināmās izmaksas ir 25 681 eiro (fosilā bāze).

Kā ziņots, SIA "Myzone" valdes loceklis Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs iepriekš pauda bažas, ka daļa no pašvaldībām, kuras bija apņēmušās līdz 2015.gada 29.maijam pabeigt visus darbus KPFI projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā" ceturtajā kārtā, nav noteiktajā termiņā pabeigušas darbus un nevarēs pretendēt uz līdzfinansējuma saņemšanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konkursa kārtībā maija vidū apstiprināja kopējo finansējumu aptuveni 4,2 miljonu eiro apmērā energoefektīvā apgaismojuma iepirkumiem ar nosacījumu, ka visiem darbiem jābūt pabeigtiem līdz 29.maijam.

"Kārtējais VARAM rīkotais energoefektivitātes sprints ir apbrīnojams. Proti, pašvaldībām bija nepieciešams iegādāties LED gaismekļus, demontēt pašreizējo apgaismojumu, tā vietā uzstādīt jauno LED apgaismojumu, kalibrēt vadības ierīces dimēšanai, to visu bija jāpaveic pāris nedēļu laikā. Gadījumā, ja pašvaldības nepaspēj visu paveikt līdz 29.maijam, tad VARAM šos darbus neapmaksā, un tie būs jāveic par pašvaldības līdzekļiem, kas ir samērā lieli neparedzētie izdevumi jebkurai pašvaldībai," iepriekš sacīja Morduhajs-Boltovskojs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)