Banner 980x90

Ogres novada pašvaldība pakāpeniski pāries uz automašīnu nomāšanu

Rīga, 22.febr., LETA. Ogres novada dome lēmusi pašvaldības funkciju nodrošināšanai pakāpeniski pāriet uz automašīnu nomāšanu nevis iegādi.

Pašvaldībā skaidro, ka transports tiek regulāri izmantots dažādu pašvaldības funkciju nodrošināšanai. Patlaban pašvaldībai ir ierobežots automašīnu resurss, tādēļ deputāti vērtēja, vai turpmāk lietderīgāk būtu automašīnas iegādāties vai nomāt.

Iegādājoties automašīnu jārēķinās, ka tās ir ne tikai iegādes izmaksas, bet arī ekspluatācijas izmaksas, uzturēšanas izmaksas, kā arī tā pārdošana pēc auto nolietojuma. Savukārt auto noma ir fiksētā nomas maksa mēnesī, ka arī uzturēšanas izmaksas, kas ir tādas pašas neatkarīgi no tā, vai automašīna tiek nomāta vai pirkta.

Šobrīd Ogres novada pašvaldības rīcībā ir piecas automašīnas. Izvērtējot divu – 2011.gada un 2014.gada automašīnu - regulārās izmaksas, secināts, ka tie ir 400 līdz 500 eiro mēnesī, kā arī cilvēkresursi, jo nepieciešams veikt iepirkumus, slēgt līgumus, regulāri veikt rēķinu kontroli, uzturēt automašīnu atbilstošā tehniskā stāvoklī. Turklāt, ja automašīnai nepieciešami remontdarbi, pašvaldībai jāmeklē citas iespējas, kā nodrošināt atbilstošu funkciju izpildi.

Auto nomas gadījumā plānotās izmaksas mēnesī ir 400 līdz 550 euro, tai skaitā, administrēšanas izmaksas, regulāras apkopes, normāla nolietojuma remontdarbi, riepas, to nomaiņa un uzglabāšana, OCTA, Kasko, tehniskā apskate, ceļa nodoklis, 24 stundu palīdzība uz ceļa. Pēc nomas beigām auto nav nepieciešams to pārdot.

Arī Autonomu asociācija, izvērtējot situāciju, ir secinājusi, ka ilgtermiņa auto noma ir izdevīga, ja automašīnas nomas termiņš trīs līdz pieci gadi un auto atlikusī vērtība nomas termiņa beigās ir vismaz 20%, skaidro pašvaldība.

Auto nomas pakalpojumus patlaban izmanto jau vairākas Latvijas pašvaldības, piemēram, Salaspils, Cēsis, Saldus, Talsi, Jēkabpils, Sigulda, Gulbene, Jelgava un citas.

Izvērtējot visu pieejamo informāciju, domes deputāti pieņēmuši lēmumu pakāpeniski pāriet uz automašīnu nomāšanu pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)