Banner 980x90

Policija veic izmeklēšanu saistībā ar iepriekš konstatētajiem pārkāpumiem SIA "Lielvārdes Remte"

Ogre24.lv
Ogre24.lv
Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes trešais birojs saistībā ar iepriekš konstatētajiem pārkāpumiem SIA "Lielvārdes Remte" veic izmeklēšanu, tiek veiktas procesuālās darbības un informācijas vākšana, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins.

Kriminālprocess ir kvalificēts pēc Krimināllikuma nodaļām "Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu" un "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā", līdz ar to pašlaik tas nav sākts konkrēti pret kādu personu, bet pēc fakta par iespējamiem attiecīgajiem noziedzīgiem nodarījumiem šajās jomās.

Kā atklāja Anučins, pašlaik procesuālais statuss šajā kriminālprocesā nevienai personai nav piemērots un nav piemēroti arī procesuālie piespiedu līdzekļi.

Jau ziņots, ka uzņēmums "Lielvārdes Remte" iepriekš nepamatoti sadārdzinājis ēku siltināšanas izmaksas, kā arī iegādājies nevajadzīgus pakalpojumus, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kā iepriekš skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andis Siliņš, pret kādreizējo uzņēmuma valdes priekšsēdētāju sākta krimināllieta, pašvaldība ir vērsusies Konkurences padomē, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par amatpersonas darbībām. Situācijas izpētē secināts, ka laikā, kad pārkāpumi veikti, neviens uzņēmuma darbinieks iepriekš neesot ticis klāt uzņēmuma dokumentiem un liela daļa dokumentu pazudusi.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis (V) atklājis, ka gan pašvaldībai, gan uzņēmumam šie divi gadi bijuši ļoti neveiksmīgi.

"Nevienam nav noslēpums, ka daudz ko nosaka labs vadītājs. Es uzskatu, ka iepriekšējais domes priekšsēdētājs pieļāva kļūdu, atbrīvojot valdes priekšsēdētāju, kas stājās vietā pēc atklātajiem pārkāpumiem. Pa šiem gadiem nomainīti jau divi valdes priekšsēdētāji. Šobrīd mēs uz valdes priekšsēdētāju liekam ļoti lielas cerības, un izskatās, ka viņš varētu šo situāciju atrisināt," uzskata Balodis. Viņš uzsver, ka uzņēmums ir ieguvis arī zinošu grāmatvedi.

Kā atklāja SIA "Lielvārdes Remte" jurists Imants Circins, 2015.gadā tika sākts kriminālprocess saistībā ar to, ko iepriekšējā vadītāja veikusi.

"Ir konstatēti reāli neveikti darījumi, par kuriem pārskaitīta nauda apmēram 35 000 eiro apmērā. Par šiem darījumiem notiek pirmstiesas izmeklēšana. Par rezultātiem uzņēmums gan detalizēti nav informēts," atklāja Circins.

Savukārt VK uzskatīja, ka iekšējā audita ieviešanas termiņi tika nepārtraukti pagarināti, to pamatojumi vērtēti kritiski, bet par iepriekš minētajiem fiktīvajiem darījumiem VK informējusi arī Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas arī šo jautājumu pēta.

Jautājums tiks skatīts vēlreiz rudenī, lai izvērtētu konkrētus darba rezultātus.

Kā iepriekš ziņots, VK konstatēja, ka uzņēmuma bijusī valde ir būtiski pārsniegusi savas pilnvaras, aģentūru LETA informēja VK. Piemēram, siltināšanas darbu izmaksas, iespējams, ir mākslīgi sadārdzinātas par vairāk nekā 18 000 eiro, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā šādu darbu reālās izmaksas.

Tāpat uzņēmums ir iegādājies pakalpojumus, kas sabiedrībai nemaz nav nepieciešami, - par vairāk nekā 12 000 eiro ir iegādāta resursu vadības sistēma "Horizon", kas nemaz netiek izmantota, jo grāmatvedības uzskaite tiek veikta citā programmā. Revidenti arī konstatējuši, ka nav noteikts, par kādu pienākumu veikšanu darbiniekiem tiek maksātas piemaksas par papildu darbu, kā arī tiek maksātas piemaksas par tādu darbu izpildi, kas ir darbinieku pamatpienākumos.

Šie konstatētie trūkumi neesot jaunums ne uzņēmuma vadībai, ne arī pašvaldībai, norāda VK. Par to liecinot jau iepriekš veiktais audits šajā uzņēmumā, tomēr uzlabojumi nav sekojuši vai arī bijuši vien formāli.

Revīzijas laikā ir konstatētas būtiskas nesakritības starp faktiskajiem izdevumiem un informāciju, kas uzrādīta grāmatvedības uzskaitē. Tāpēc VK vērš Lielvārdes iedzīvotāju uzmanību uz to, ka nav iespējams pārbaudīt, vai noteiktā maksa par pārvaldnieka sniegtajiem pakalpojumiem ir bijusi taisnīga un pamatota.

Šobrīd gan SIA "Lielvārdes Remte" VK noteiktajos termiņos ir izpildījusi visus ieteikumu punktus, nosūtot materiālus VK, aģentūru LETA informēja SIA "Lielvārdes Remte" jurists Imants Circins. Jurists atklāja, ka uzņēmums saņēmis VK rakstisku apstiprinājumu par visu revīzijas ieteikumu ieviešanu noteiktajos termiņos.

Uzņēmums ir ievērojis visus tam noteiktos termiņus, kā arī aktīvi sadarbojas ar VK speciālistiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)