Banner 980x90

Politologi: 10.Saeimas valdošo koalīciju, visticamāk, veidos trīs politiskie spēki

10.Saeimas valdošo koalīciju, visticamāk, veidos trīs politiskie spēki, prognozēja aģentūras LETA aptaujātie politologi.
Polittehnologs Jurģis Liepnieks uzskata, ka koalīcijas veidošana būs atkarīgā no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prioritātēm un gribas. Pēc viņa vārdiem, ir grūti iedomāties, ka bez ZZS būs iespējams izveidot koalīciju.

"Varētu iedomāties, ka koalīciju veido "Vienotība" un "Saskaņas centrs" (SC), bet, visticamāk, ka arī abi šie politiskie spēki vēlēsies papildus stabilitātei piesaistīt trešo politisko spēku. Katram, kurš gribēs izveidot valdību, būs jāiet pie ZZS. Piemēram, "Vienotībai" vēlēšanu naktī būs jāiet vai nu pie SC, vai ZZS. Vispirms viņi, visticamāk, ies pie ZZS, jo īpaši tādēļ, ka viņiem ir ļoti laba sadarbība. Viss būs atkarīgs no ZZS politikas, jo iespējams, ka viņi būs gatavi turpināt sadarbību ar "Vienotību", bet viņiem būs savs redzējums, kādi partneri jāpiesaista, savs redzējums par politiku, nodokļiem. Tieši no ZZS būs atkarīgs, kāda koalīcija izveidosies. Droši vien arī SC dosies pie ZZS. Tas politiskais spēks, kurš pirmais vienosies ar ZZS - tas arī veidos koalīciju," stāstīja Liepnieks.

Pēc Liepnieka domām, koalīcija no trīs spēkiem ir stabilāka nekā no diviem, jo divas partijas sastrīdas ātrāk nekā trīs. Jebkurš premjers centīsies izveidot koalīciju vismaz no trīs partijām, jo viņam būs vairāk telpas manevriem. "Nav pamata neticēt "Vienotībai", ka viņi vispirms centīsies noturēt esošo koalīciju, taču, vai viņiem tas izdosies, ir atkarīgs no ZZS, jo viņu rokās ir nākamās koalīcijas "atslēgas"," uzskata Liepnieks.

Runājot par vietu sadalījumu 10.Saeimā, Liepnieks pieļāva, ka ir gaidāmi pārsteigumi. "Par to liek domāt tas, ka nav pārsteigumu priekšvēlēšanu reklāmas kampaņā. Nav nevienas tādas kampaņas, kura acīmredzami nestu balsis savām partijām. Taču nav arī tādu kampaņu, kas būtu izgāšanās. Kampaņa nepalīdzēs izlemt neizlēmušajiem vēlētājiem. Izlemt palīdzēs dažādi nejauši faktori. Ir jāpiekrīt tiem, kuri saka, ka neizlēmušie vēlētāji pārdalīsies neproporcionāli. Taču kā? To neviens tagad nezina. Tā kā neizlēmušo pilsoņu vēl ir ļoti daudz, tad ir vieta pārsteigumiem," uzskata Liepnieks.

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka koalīcija veidosies ap divām lielajām partijām - "Vienotību" un SC. Ja koalīciju veidos "Vienotība", tad viņi, visticamāk, runās ar ZZS un VL/TB/LNNK, ja vien viņi pārvarēs 5% robežu. Ījabs pieļauj, ka VL/TB/LNNK tas tomēr izdosies. "Ja sanāks vairāk par 50 mandātiem, tad darbu turpinās esošā premjera Valda Dombrovska valdība. Ja viņiem nesanāks, tad, visticamāk, koalīciju veidos SC kopā ar apvienību "Par labu Latviju" (PLL) un ZZS. Šīs divas triādes ir visreālistiskākās, kas veidos pirmo valdību. Es domāju, ka nākamās Saeimas laikā redzēsim daudz un dažādas šķelšanās un frontes puses maiņu, kur dažādi grupējumi nošķelsies, iespējams, gan no PLL, gan "Vienotības", gan SC," prognozēja Ījabs.

Politologs uzskata, ka arī 10.Saeimas laikā turpināsies iepriekšējā pieredze un tiks veidotas vairākas - trīs vai četras - valdības. Viņš prognozē, ka sarežģītā situācijā var nonākt Valsts prezidents Valdis Zatlers, kuram nāksies nosaukt premjera amata kandidātu. "Ja tas nebūs Dombrovskis, ir grūti iedomāties, kuru cilvēku nosaukt, jo ir skaidrs, ka no patlaban nominētajiem nenosauks ne Aināru Šleseru (PLL), ne Jāni Urbanoviču (SC), kas paver iespēju interesantām spēlēm. Atvērts jautājums ir arī par to, vai Saeimā iekļūs apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kas var diezgan nopietni izmainīt spēli. Ir skaidrs, ka nākamajā valdībā nebūs iespējama tāda koalīcija, kurā nebūtu nedz "Vienotības", nedz SC, vismaz vienam no politiskajiem spēkiem būs jābūt jebkurā koalīcijā, kas lielā mērā noteiks politisko spēli," stāstīja Ījabs.

Viņš domā, ka patlaban nav iespējama "Vienotības" un SC vienošanās. Ījabs norāda, ka tas, kurš politiskais spēks būs valdības centrā, ir vislielākā intriga.

Politologs Andris Runcis, spriežot no politiķu izteikumiem un ierastās prakses, pieļāva, ka viens no koalīcijas modeļiem pēc vēlēšanām varētu būt līdzšinējās koalīcijas darbības turpinājums, līdzīgi kā 2006.gadā, kad Aigara Kalvīša valdība tika pārvēlēta ar 51 balsi. Toreiz pēc ilgām un garām diskusijām koalīcija tika stiprināta ar TB/LNNK deputātiem.

"Runāt par koalīciju varēs tikai pēc Saeimas vēlēšanām, kad sāksies politiskā aritmētika. Ja esošajai koalīcijai - "Vienotībai", ZZS un TB/LNNK - būs vairākums balsu, loģiski, viņi varētu darbu turpināt. Taču nevar izslēgt arī citu koalīcijas variantu - SC, PLL un ZZS. Šīs koalīcijas problēma ir nominētie premjera amata kandidāti - Urbanovičs, Šlesers un Aivars Lembergs. Trešais variants būtu "Vienotība", SC un ZZS, kas varētu būt diezgan stabila, taču atkal ir problēma - ko Zatlers nosauks par premjera kandidātu? Ja nosauc "Vienotības" premjeru un viņam pirmajā reizē neizdodas izveidot valdību, vai viņu nosauks otru reizi? Pašlaik mēs varam modelēt jebkuru variantu, bet visu pa plauktiņiem saliks tikai 2.oktobris, lai arī socioloģisko aptauju rezultāti tendences noteikti parāda," sacīja politologs.

Kā ziņots, "Latvijas faktu" veiktā aptauja liecina, ka septembrī SC atbalstītu 22% vēlētāju, kas ir par 5% vairāk nekā augustā, politisko apvienību "Vienotība" atbalstītu 18,7%, kas ir par 5,1% vairāk nekā augustā. ZZS reitings septembrī ir paaugstinājies tikai par 0,1%, sasniedzot 10,7%. Savukārt PLL reitings mēneša laikā ir palielinājies par 2,5%, sasniedzot 7,8%, VL/TB/LNNK atbalsts ir 4,7% vēlētāju, kas ir par 0,2% mazāk nekā augustā. Par PCTVL balsotu 3,4% vēlētāju, rādītājam mēneša laikā samazinoties par 1,5%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)