Banner 980x90

Viens politiskais spēks iztērējis 80% no priekšvēlēšanu aģitācijai pieļaujamā limita tēriņiem

Saskaņā ar Korupcijas un novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcībā esošo informāciju, apkopojot vairāk nekā 820 paziņojumus par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, telpās un publiskajās vietās, pasta pakalpojumu izmantošanu, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu, birojs ir secinājis, ka līdz šim vairāk nekā pusi no atļautā apmēra ir iztērējuši trīs politiskie spēki - viens sasniedzis 80%, vēl divi - 70%.
Pārējie desmit politiskie spēki šiem konkrētajiem izdevumiem iztērējuši mazāk par 50% no pieļaujamajiem finanšu resursiem, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

KNAB nav konstatējis, ka desmit dienas pirms Saeimas vēlēšanām kāda partija, to apvienība vai ar tām nesaistīta persona būtu pārsniegusi likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru konkrētiem vēlēšanu kampaņas izdevumiem.

Tāpat birojs nav konstatējis, ka kāda ar partijām un to apvienībām nesaistīta persona līdz šim būtu pārsniegusi tai noteikto priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu - 2700 latus. Priekšvēlēšanu periodā KNAB saņēmis informāciju par vairāk nekā 40 tā dēvēto trešo personu veikto aģitāciju, taču KNAB vēl atsevišķi vērtēs šo personu veiktās aģitācijas saistību ar partiju kampaņām. Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, no partiju pārstāvju puses palielinājies iesniegumu skaits par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. Tāpat palielinājies to pārbaužu skaits, ko KNAB veic saistībā ar iespējamajiem slēptās aģitācijas gadījumiem, proti, aģitāciju, par kuru saņemta samaksa un apmaksātājs pretēji likuma noteikumiem nav norādīts.

Likums nosaka, ja priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā KNAB konstatē, ka partija vai to apvienība, kā arī ar tām nesaistīta persona veikusi aģitāciju par summu, kas pārsniedz tām noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, biroja priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu.

KNAB aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem, tostarp slēptās aģitācijas gadījumiem saistībā ar partiju veiktajām vēlēšanu kampaņām gan Latvijas reģionos, gan ārvalstīs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)