Banner 980x90

Zakulis: Atkāpšanās patlaban šķita piemērotākā rīcība

Foto no video
Foto no video

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs par atkāpšanos no amata izlēmis pagājušajā nedēļā, jo šāda rīcība šķitusi atbilstošākā pašreizējos apstākļos.

Vaicāts, vai darbu izlēmis atstāt konkrēta spiediena vai aicinājuma dēļ, Zakulis sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja pēdējos mēnešos izteiktās šaubas par iestādes darbu, šaubas par viņu pašu un pat par iespējamu kādu banku piesegšanu. "Tas tiek pagriezts gaisotnē, kas nedod priekšstatu par iestādes darbu," sacīja FKTK vadītājs.

"Novērtējot to, ko zinu šobrīd, un to, kas varētu būt tālākā rīcība, atkāpšanās šķita piemērotākā un atbilstošākā," sacīja Zakulis.

Lūgts komentēt, cik liela loma notikušajā ir negatīvajam OECD ziņojumam un kritikai, ka Latvijā netiek pietiekami labi uzraudzīts banku darbs noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanā, Zakulis sacīja, ka nepiekrīt nostājai, ka FKTK tikai pēdējos mēnešos ir sasparojusies un pirms tam komisija neko nedarīja.

Viņš atzina, ka FKTK arī ņems vērā kādus OECD ieteikumus, piemēram, OECD rosinājusi klātienē pārbaudīt banku ārvalstu pārstāvniecības, tāpēc FKTK koriģējusi savu pārbaužu plānu un nākamo trīs gadu laikā pārbaudīs katras Latvijas bankas ārvalstīs strādājošas pārstāvniecības.

FKTK vadītājs, vaicāts, vai nav tāds kā grēkāzis, kas tiek upurēts, lai netiktu apdraudēta Latvijas vēlme pievienoties OECD, vien atkārtoja, ka pieņēmis lēmumu par atkāpšanos, balstoties uz savā rīcībā esošu informāciju. "Prakse rāda, ka tuvākā gada laikā uzpeld jauni fakti, apstākļi un informācija, kas var kaut ko likt pārdomāt un pārvērtēt," teica amatpersona.

FKTK priekšsēdētājs arī pašlaik nevēlējās ieslīgt komentāros par attiecībām ar politiķiem, vien atzina, ka nav nācis uz FKTK kaut ko darīt 100 cilvēku vietā, bet gan FKTK sācis darbu, lai stiprinātu iestādi ar savu pieredzi un kompetenci jautājumos, kas saistīti ar riskiem un drošību. Viņaprāt, tas visnotaļ labi izdevies.

"Nekad neesmu nācis veidot kontaktus un gatavoties politiskai karjerai. Lieliski apzinos, ka nebiju ne pirmās, ne otrās kārtas jeb plaukta pretendents, kas varētu komisiju vadīt. Labi apzinos, kādas man bija spējas un kas bija jāiemācās," sacīja Zakulis.

Viņš atgādināja, ka viena no prioritātēm, sākot darbu FKTK vadītāja amatā, bija uzlabot un padarīt atvērtāku iestādes komunikāciju. Tas arī izdevies, un Zakulis cer, ka arī nākamais komisijas vadītājs ievēros atvērtu komunikāciju.

Par atkāpšanos no amata Zakulis paziņoja pirmdien, 25.janvārī. Par viņa atbrīvošanu vēl jānobalso Saeimai.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)