Banner 980x90

5 veidi, kā pareiza zāles pļaušana un kopšana uzlabo mauriņu

Foto: Pixabay.com / Pexels
Foto: Pixabay.com / Pexels
Lekna, zaļa zāle un skaisti iekopts pagalms ir ikviena nama vizītkarte. Taču, lai zālienu diendienā saglabātu vienmērīgu un biezu, tam nepieciešama arī atbilstoša kopšana – zāles pļaušana, laistīšana, tīrīšana, vēdināšana un mēslošana. Turpini lasīt un uzzini, ko ņemt vērā, lai Tava pagalma zāliens vienmēr izskatītos veselīgs un acij tīkams!

Mauriņa kopšanas pamatprincipi – 5 veidi, kā iegūt skaistu zālienu
Zāliena kopšana nav sarežģīta nodarbe. Tomēr, lai sasniegtu iespējami labāku rezultātu, ir svarīgi atcerēties dažus pamatprincipus. Vides apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia VIDE speciālisti ideāla mauriņa iegūšanai iesaka ievērot šos 5 praktiskos padomus:

1. Uzturi zālienu tīru
Lai mauriņa "frizūra" izskatīto pievilcīga, to nepieciešams regulāri attīrīt no liekā. Zāliens būs pateicīgs, ja aizvāksi no tā sīkos gružus, skujas, čiekurus utt. Šim mērķim Tev noderēs:
• slota no zariem;
• lapu grābeklis;
• lapu pūtējs (piemēram, dārza atkritumu izvešanas pakalpojums būs tieši laikā, ja rudenī lapu ir ļoti daudz – izmanto šādu iespēju un piesakies laikus).

2. Nodrošini mērenu laistīšanu
Zālei nepieciešams ūdens, taču pārāk bieža laistīšana var izskalot barības vielas no augsnes, kaitējot zālienam. Vislabāk zālienu laistīt agri no rīta un vēlu vakarā – tad ūdens tik ātri neiztvaikos. Pie laistīšanas ieteicams ķerties, ja zāles stiebri sākuši liekties. Ja ļausi zālei kļūt izkaltušai un brūnai, būs vajadzīga vairākkārtēja laistīšana, lai zāliens atsāktu uzsūkt ūdeni un atgrieztos normālajā stāvoklī.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Intensīvāka laistīšana nepieciešama sausā un karstā laikā, kā arī, audzējot jaunu zālienu, lai palīdzētu attīstīties tā sakņu sistēmai – jaunu zāli vari laistīt pat reizi dienā.

Neaizmirsti par laistīšanu arī, ja teritorijā plānots ieklāt paklājzālienu! Lai velēna ieaugtos, tai nepieciešama līdzena virsma, auglīga melnzeme un mitrums. Tā kā velēnas pārvietošana un ieklāšana ir apjomīgs darbs, labāk to uzticēt profesionāļiem!

3. Neatstāj novārtā mēslošanu
Ja zāliena augsne ir neauglīga, to nepieciešams mēslot. Vislabāk to darīt vairākas reizes gadā – rudenī, vasaras beigās un pavasarī. Zāliena "barošanu" veic, izmantojot mēslošanas līdzekļus, kas satur:
• kāliju;
• fosforu;
• slāpekli.

Mēslojumu uzklāj uz nopļautas zāles un aplej, lai tas ātrāk izšķīstu un nonāktu augsnē.

4. Veic zāliena vēdināšanu jeb aerāciju
Lai zāliena saknes augtu dziļāk, labāk attīstītos un būtu spēcīgākas, tām nepieciešams ne tikai ūdens un barības vielas, bet arī gaiss. To nodrošina zāliena aerācija.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Aerāciju veic divas reizes gadā – rudenī un agrā pavasarī, kad zeme ir nožuvusi. Ja apkopjamā platība ir neliela, vēdināšanai noderēs ass grābeklis.

Apjomīgākas teritorijas ieteicams apstrādāt, izmantojot aeratoru – iekārtu, kuras asmeņi uzirdina augsni apmēram 1 cm dziļumā, izvelkot no velēnas visu lieko, tostarp veco zāli un lapas.

5. Izvēlies pareizos rīkus, lai zāles pļaušana būtu efektīvāka
Zāles pļaušana ir viens no svarīgākajiem mauriņa kopšanas elementiem. Pirms ķerties pie darba, atceries:
nenogriez vairāk par trešdaļu no zāles stiebra. Citādi mauriņa sakņu augšana apstāsies un zāliena redzamā daļa kļūs asa;
pārliecinies vai teritorija ir gatava pļaušanai. Noskaidro, vai apkārtnē nav kurmju rakumu, bedru, akmeņu vai citu šķēršļu, kas varētu sabojāt pļaujmašīnu.

Foto: Eco Baltia VIDEFoto: Eco Baltia VIDE
Zāles pļaušana būs vienkāršāka, ja izvēlēsies atbilstošu zāles pļāvēju. Atkarībā no tā, vai teritorijā ir pieejama elektrības padeve, vari izmantot elektrisko pļaujmašīnu vai pļaujmašīnu, kas darbināma ar akumulatoru vai benzīnu. Ja nepieciešams nopļaut zāli:
nelielā apkārtnē (piemēram, privātmājas vai vasarnīcas pagalmā), noderēs, elektriskā pļaujmašīna, pļaujmašīna ar uzlādējamu akumulatoru vai pat mehāniskā pļaujmašīna, ja nebaidies no fiziskas piepūles. Vari izmantot arī zāles pļāvēju – robotu, taču zāles pļaušana ar šādu ierīci nebūs piemērota stāvām nogāzēm un bedrainām vietām;
vietā ar nelīdzenu reljefu un šķēršļiem (piemēram, akmeņiem un koku saknēm), labākā izvēle būs trimmeris. Šī ar rotējošu auklu vai asmeni darbināmā ierīce spēs piekļūt grūti aizsniedzamām vietām un ļaus Tev pļaut zāli arī nogāzēs. Ja sakopjama īpaši aizaugusi lauku teritorija, vari izmantot arī sentēvu rīku – izkapti;
apjomīgā teritorijā (2000 un vairāk kvadrātmetros), labākais risinājums būs mauriņa traktors. Darbošanās ar šādu iekārtu neprasīs lielu fizisko piepūli, taču jārēķinās arī ar traktora uzturēšanas izmaksām, piemēram, darbināšanai nepieciešamo degvielu.

Foto: Eco Baltia VIDEFoto: Eco Baltia VIDE
Gadījumos, kad pļaujamā platība ir liela, nelīdzena vai aizaugusi, labākais risinājums būs speciālistu palīdzība. Piemēram, Eco Baltia VIDE saviem klientiem piedāvā profesionālu zāles pļaušanu un savākšanu, kā arī izdevīgas zāles pļaušanas cenas.

Lai pielāgotos tieši Tavām vajadzībām, speciālisti pļaušanas darbus veiks, izmantojot kvalitatīvu un atbilstošu aprīkojumu:
• pļaujmašīnas;
• trimmerus;
• mauriņa traktoru;
• traktortehniku utt.

Turklāt, izvēloties profesionālus zāles pļaušanas pakalpojumus, Tu ietaupīsi gan laiku un enerģiju, gan naudu, ko citādi būtu jāziedo pļaujmašīnas iegādei.

Skaists, biezs un zaļš mauriņš ir nav nesasniedzams sapnis – pareiza kopšana un profesionāla zāles pļaušana, atjaunos un uzturēs Tavu zālienu pievilcīgu visas sezonas garumā! Plašāku informāciju par iespējām pieteikties zāles pļaušanas pakalpojumam meklē Eco Baltia VIDE mājaslapā www.ecobaltiavide.lv!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)