Banner 980x90

6 iemesli, kādēļ stacionārais dators ir īstā izvēle darbam no mājām

Bieži valda uzskats, ka darbam ārpus biroja vispiemērotākais ir portatīvais dators, jo to var paķert līdzi un doties strādāt uz kafejnīcu vai kopstrādes telpu. Tomēr mūsdienās portatīvo datoru priekšteči – stacionārie datori –  nav tikai bibliotēku sastāvdaļa, tie ir jaudīgi un spēcīgi instrumenti, kas var lieti noderēt arī darbā no mājām. Šajā rakstā IT uzņēmums "Capital" stāsta, kādas ir stacionārā datora priekšrocības un kā tās var būt noderīgas ārštatniekiem un citiem, kas darbus veic ārpus biroja.

Lieliska jauda
Tā kā bieži stacionārais dators ir paliels izmērā, tas nozīmē, ka vienā datorā iespējams ievietot gan vairāk, gan lielāka izmēra detaļas, salīdzinot ar portatīvo datoru. Tas noder gan gadījumos, kad ir vēlēšanās papildināt datora iekšējo atmiņu, lai palielinātu tā veiktspēju, gan pievienot papildu ventilatoru, lai atdzesētu sakarsušās detaļas.

Iekārtota un ergonomiska darbavieta
Stacionārais dators nozīmē to, ka tā izmantošanai būs ieplānota konkrēta vieta telpā. Ja strādā ārštatā un nosaki pats savas darba stundas, tad atsevišķa vieta, kas iekārota tikai darbam, var būt ļoti noderīga, lai nodalītu darbalaiku no brīvā laika. Izmantojot stacionāro datoru, tīri fiziski nav iespējams strādāt no atpūtas zonām, piemēram, dīvāna vai gultas. Šis "it kā mīnuss", ka stacionāro datoru nevar ērti pārnēsāt, pārvēršas par plusu, kad jāievieš disciplīna savā darbalaikā.

Tāpat arī stacionārais dators ir jāizmanto kopā ar atsevišķu monitoru un ārējo tastatūru. Tas nodrošina acīm un ķermenim ērtāku skatīšanas pozu, jo nav jānoliecas uz leju, lai saskatītos ekrānā, kā tas ir, strādājot ar portatīvo datoru. Arī tastatūra nav savienota ar displeju līdz ar to monitoru var atbīdīt tālāk, bet tastatūru turēt tuvāk jeb pielāgot darbastaciju tieši savām vajadzībām.

Tā kā stacionārais dators ir jānovieto uz galda, tad liela iespēja, ka papildu tehniskajiem aspektiem, padomāsi arī par darbavietas ērtībām. Piemēram, iegādāsies ērtu un ergonomisku krēslu vai apsvērsi stāvgalda iegādi. Un tas viss tikai tāpēc, ka skaidri zini, ka dators būs jāizmanto tikai no vienas vietas telpā līdz ar to tā ir jāiekārto pēc iespējas ērtāka ilglaicīgam darbam.


Ekrāna izmērs
Portatīvā datora ekrāna izmēra lielums ir ierobežots – ja tas ir pārāk liels, pats dators būs liels un neparocīgs, ja tas ir neliels – pats dators būs ērts pārnēsāšanai, bet darbs pie maza ekrāna ir apgrūtinošs un neērts. Savukārt, strādājot ar stacionāro datoru, monitora ekrāna izmēru vari izvēlēties neatkarīgi no datora komplektācijas. Tas var būt gan 54 collu liels mega ekrāns, gan pieklājīgs 24–27 collu liels ikdienas monitors. Tāpat arī, ja mainās ekrāna vajadzības, monitoru iespējams viegli nomainīt, nemainot pašu datoru.

Mazākas izmaksas (salīdzinot ar līdzvērtīgu portatīvo datoru)
Mūsdienās pārvietojamība ir augsti vērtēta īpašība, tāpēc arī portatīvie datori ir ieguvuši tik lielu popularitāti. Tomēr, ja vari bez šī papildu labuma iztikt, tas var pozitīvi ietekmēt tavu maciņa saturu.

Tā kā portatīvie datori ir daudz mazāki un kompaktāki, datortehniķiem ir jāveido arvien jauni risinājumi, lai mūsdienīga datora jaudu "iespiestu" tik nelielā karkasā. Jauni risinājumi nozīmē izpēti, eksperimentus un vēl nebijušu materiālu un risinājumu lietošanu, kas noved pie papildu izmaksām.

Savukārt, izvēloties stacionāro datoru, – vietas visam ir gana, un iespējams iegādāties jaudas un darbaspējas ziņā izcilu datoru, kas izmaksās daudz mazāk par līdzvērtīgu portatīvo datoru.

Saliec pats savu!
Atšķirībā no portatīvajiem datoriem stacionārā datora komplektāciju vari izvēlēties pats. Protams, iespējams iegādāties arī jau nokomplektētus datorus, bet īpaši izvēlīgajiem – pastāv iespēja ielikt savā ierīce tieši tās detaļas, ko sirds kāro.

Salabo vieglāk!
Tā kā vari pats salikt savu datoru, tad vari to arī pats izjaukt jeb vajadzības gadījumā ērti nomainīt tikai dažas detaļas vai papildināt ierīci ar jaunām. Lai arī portatīvo datoru ir iespējams papildināt ar jaunām detaļām, uzlabojumu iespējas ir ierobežotas, savukārt stacionārajā datorā – tieši pretēji – iespējas ir (gandrīz) neierobežotas.

Salabot stacionāro datoru ir daudz ērtāk arī tāpēc, ka tas ir tikai daļa no darbastacijas (monitora, tastatūras, peles) un nav jāsatraucas, ka labošanas procesa laikā varētu ciest citas, nesaistītas datora sastāvdaļas.

Nobeigumā
Galvenais, ar ko stacionārais dators nevar sacensties ar portatīvo datoru, ir pārnēsājamība. Ja patiesi strādā no dažādām vietām, ja ne pasaulē, tad pilsētā, un Tev ir nepieciešams ņemt līdzi savu datoru uz prezentācijām un citiem pasākumiem, tad stacionārais dators tiešām nebūs tev piemērots.

Tomēr, ja datora pārvietojamība tev nav tik svarīga, izvēloties stacionāro datoru, vari iegūt ļoti jaudīgu un tieši sev piemērotu ierīci, kuru ir viegli pielāgot augošajām prasībām. Turklāt par pieņemamu cenu, salīdzinot ar līdzvērtīgu portatīvo datoru.

Ja interesē iegādāties datoru, ienāc internetveikalā Capital.lv! Varēsi izvēlēties gan jau nokomplektētu stacionāro datoru, gan salikt savu no esošā piedāvājuma. Lai izdodas atrast īsto!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)