Banner 980x90

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica publicē savu pirmo projektu un atklāj mājas lapu

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica atklāj mājas lapu un bez maksas piedāvā savu pirmo projektu "Direktoru ferma".

Vairāk nekā pusgadu žurnālisti sešās valstīs strādāja pie vērienīga pētnieciskās žurnālistikas projekta: Viltoto direktoru platforma (THE PROXY PLATFORM).

Kopā ar kolēģiem no Ukrainas, Krievijas, Rumānijas, Serbijas un Bosnijas, pētījām ārzonu kompāniju jeb ofšoru firmu reģistrēšanas biznesu un tā izmantošanu naudas atmazgāšanā un krāpnieciskos darījumos. Izmeklēšanā atklājās, ka Latvija šajā shēmā ir nozīmīgs ķēdes posms.

"Mūsu bankas izmantotas kā tranzītpunkts Austrumeiropā netīrās naudas pārvietošanai. Bet Latvijas iedzīvotāji - kā papīra direktori firmās, kas nelegālo naudu skaitīja caur Latvijas banku kontiem", saka Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica direktore Inga Spriņģe.

Izmeklēšana parādīja, ka caur Latvijas bankām regulāri pēdējos gados izgājuši gan Ukrainas valsts iepirkumos izkrāptie miljoni, gan arī Meksikas asiņainākā narkotikas karteļa dolāri. Apzinātās summas pārsniedz miljardu dolāru.

No Latvijas projektā piedalījās Arta Ģiga (Nekā Personīga, TV3) un Inga Spriņģe (Re:Baltica). Projektu koordinēja kolēģi no lielākā Balkānu valstu pētnieciskās žurnālistikas centra: Organized crime and corruption reporting project (OCCRP).

Šis pētījums ir arī šovasar dibinātā Re:Baltica pirmais projekts. Līdz ar projektu, pirmdien, 21.novembrī, oficiāli atklājam arī Re:Baltica mājas lapu www.rebaltica.lv

Mājas lapā var izlasīt rakstu "Direktoru ferma", kas stāsta par kādu Rīgas centra kantori, kas gadiem reģistrēja ofšoru firmas. Tagad izrādās, ka šīs firmas pakalpojumus vismaz desmit gadus izmantoja arī Ukrainas uzņēmēji, lai piedalītos valsts iepirkumos un krāptos ar ievedmuitas nodokli. Firmu oficiālie direktori bija Latvijas iedzīvotāji, kamēr patiesie īpašnieki palika nezināmi.

Re:Baltica viens no mērķiem ir inovatīva - interaktīva satura popularizēšana Latvijas pētnieciskajā žurnālistikā. Tādēļ piedāvājam stāstu, apvienotu vienā platformā ar foto, video un audio materiāliem.

Nedēļas laikā portālu papildināsim ar jaunu saturu. Jau rīt lasiet: ko par Latvijas bankām ziņoja ASV bankas Wachovia drošības dienests.

Re:Baltica.lv šobrīd aktivizēta arī sadaļa angļu valodā. Iecerēts, ka ar laiku mēs savus stāstus tulkosim angliski. Pagaidām šajā lapā publicēsim rakstus angļu valodā, ko par ofšoru biznesu izpētījuši mūsu kolēģi no OCCRP tīkla.

Re:Baltica mērķis ir popularizēt pētniecisko žurnālistiku, sasniedzot pēc iespējas lielāku auditoriju. Tādēļ šī projekta materiālu "Direktoru ferma" mediji drīkst pārpublicēt bez maksas, lietojot atsauci uz pētījuma autoriem.

Vairāk par pētījumu šeit: http://www.rebaltica.lv/lv/petijumi/netira_nauda/direktoru_ferma

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)