Banner 980x90

Brigmanis: Koķes nav vēlēšanu sarakstā, jo viņa ir nepopulāra

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu kandidātu sarakstā Saeimas vēlēšanām nav izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes, jo viņa ir ļoti nepopulāra, intervijā žurnālam "Ir" atzinis ZZS līderis Augusts Brigmanis.
Taujāts, pēc kādiem kritērijiem ZZS iekļauj cilvēkus savos kandidātu sarakstos, Brigmanis apgalvojis, ka kritēriji ir ļoti precīzi: "Ir jautājumi, kurus var uzdot un skaidri paprasīt, ko viņš par to lietu domā.

Pirmkārt, elementāras lietas - bija vai nebija Latvijas okupācija? Ir divas valodas Latvijā vai ir viena valsts valoda - latviešu valoda? Kā būs, kad būs balsojums Saeimā, vot, par visiem šiem karaspēkiem Afganistānā, Irākā - ko tu darīsi, vai balsosi kopā ar "Saskaņas centru", vai nē? Ko tu darīsi, ja uzliks jautājumu nepilsoņiem dot tiesības vēlēt pašvaldības? Tie ir ļoti precīzi, konkrēti, indikatīvi jautājumi, kas tomēr uztaisa to barjeru."

Savukārt lūgts izskaidrot, kāpēc sarakstos tiek iekļautas tādas personas kā kultūrists Aivars Visockis un svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš vairāk laika pavadīja svaru zālē nekā Saeimas sēžu zālē, Brigmanis taisnojies, ka "cilvēkam tomēr ir jādod iespēja izvēlei".

"Es jums atbildēšu ļoti precīzi, kā mēs vispār viņus saranžējām, lai pilnīgi būtu skaidrs, kā vispār šie cilvēki nokļuva viens pirmajā vietā, otrs trešajā, un vispār - kā viņš tur tai sarakstā tika. Protams, pirmais solis ir, ka pašas nodaļas pēc sava prāta un līdzības virza, ko viņas tur iedomājas. Jo tas demokrātijas process ir jāsāk no apakšas. Nu, tad viņi no partijas nodaļām salasīja šos cilvēkus, un mēs atsijājām, kas tad tur reāli varētu būt. Un tad tas saraksts tika iedots ļoti pazīstamajai firmai SKDS. Tas sākās jau pagājušā gada decembrī - lai vēlētājs saliek plusiņus un mīnusiņus," stāstījis politiķis.

"Un tad es jums varu atklāt mazu noslēpumu - pilnīgi bez variantiem Koķe, un te ir atbilde, kāpēc Koķes nav nevienā sarakstā. Jo faktiski viņa izdarīja diemžēl šo melno darbu izglītības jomā, un cilvēki to redz, un - nav. Un te jums atbilde - Rīgā vispozitīvāk tiek vērtēti [žurnālists Kārlis] Seržants un Visockis," skaidrojis Brigmanis.

Vaicāts, vai, rīkojoties pēc šāda principa, netaps Saeima, kas sastāv tikai no estrādes zvaigznēm un televīzijas diktoriem, Brigmanis atbildējis, ka ZZS vēlas, "lai tauta izvēlas". "Protams, viens pret vienu jau viņus tur nesalika. Bet, nu, ļoti zolīds un kārtīgs cilvēks [Aivars] Straume, bijušais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, man liekas, normāli cilvēks strādāja. Bet mēs uzlikām viņa atpazīstamību, bet, nu, diemžēl cilvēki nevelk to krustiņu viņam. Un tāpēc tas jautājums - kā tu izvēlies? Protams, ir jābūt sabalansētam gan ar cilvēkiem, kas ir sabiedrībā pazīstami, un, protams, liekot iekšā šos cilvēkus, kuri varētu…"

Arī Aleksandrs Kiršteins, kuru, kā atzīmē žurnāls, "TP izmeta no partijas par antisemītismu", ZZS sarakstā iekļauts, jo "viņu ļoti pozitīvi vērtē, un nekāds brīnums nebūs, ja viņš arī būs ievēlēts no Vidzemes". Uz repliku, ka arī nacistiskās Vācijas līderi Ādolfu Hitleru savulaik pozitīvi vērtēja, Brigmanis atbildējis vārdiem: "Bet ko mēs lai darām?"

Runājot par koalīcijām, kādas varētu izveidoties pēc Saeimas vēlēšanām, Brigmanis atzinis, ka ir iespējama ZZS sadarbība ar "Saskaņas centru", tomēr kā pirmā tiekot izskatīta sadarbība ar "Vienotību". "Pašreiz ir reāla valdība, kas strādā. Es neredzu nekādas problēmas strādāt arī pēc vēlēšanām kopā. Jo Dombrovskis, man liekas, ir ļoti normāls valdības vadītājs, un arī Lembergs to atzinis. Viņš ir pragmatisks, konservatīvs politiķis, kas vienkārši dara savu darbu, un, ja ir kādas problēmas, mēs pie viņa varam aiziet izrunāties. (..) Pieņemsim, ja šis deputātu loks nākamajā valdībā "Vienotībai" ir lielāks. Kā tad notiek šī politiskā spēka tālākā rīcība, un vai viņi pie tā galda riktīgi neizplešas un pasaka - nu, dārgie draugi, mēs esam ar pavisam citu ietekmi, jūs tā kā saraujieties, mēs vairs nebūsim tik demokrātiski, kas ir priekšnieks, tas arī ir. Man ir ļoti grūti pateikt, kā jaunā situācijā un ar kādu jaunu deputātu korpusu rīkosies šis politiskais spēks."

"Kā pirmo mēs, protams, izskatām iespēju strādāt kopā ar "Vienotību". Ja mēs neatrodam kopsaucēju ar šo politisko spēku kā stratēģisko partneri - nu, tā kā mūsu stratēģiskais partneris ir Rietumi, tad ir loģiski, ka mūsu stratēģiskais partneris politikā ir partija, kas ir orientēta uz Rietumu vērtībām, viennozīmīgi. Jautājums ir, kas notiek, ja "Vienotība" ar saviem uzstādījumiem nosacīti aizgriež mums ciet mūsu rīcības darbību, uzstāda kaut kādas savas prasības un noliek mūs pilnīgi otrā lomā. Tad jāskatās, ar ko citu var veidot," piebildis politiķis.

Valsts prezidenta amata kandidātu ZZS neesot meklējusi. "Mēs speciāli neesam meklējuši un arī par to tēmu runājuši, bet es varu atbildēt par sevi - man Zatlers nekādas problēmas neizsauc. Nu, neteiksim problēmas, bet viņš, man liekas, ir audzis. Laiks vēl ir, droši vien kādus kandidātus citi nosauks, bet, ja šodien jābalso, es nobalsotu par viņu."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)