Banner 980x90

Cimdars: Šogad vēlēšanu iecirkņos būs saīsināts darba laiks, vēlēt varēs tikai vienu dienu

Līdz 10.Saeimas vēlēšanām atlicis viens mēnesis. Atšķirībā no pēdējām - pašvaldību - vēlēšanām, 10.Saeimas vēlēšanās vēlētājam nav piesaistes konkrētam vēlēšanu iecirknim, vēlēšanas notiek tikai vienu dienu, bez iepriekšējas balsošanas iespējas, turklāt vēlēšanu iecirkņos pirmo reizi būs saīsināts darba laiks - no plkst.7 līdz 20.
Kā Latvijas Radio šorīt sacīja Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, lēmums par darba laika saīsināšanu vēlēšanu iecirkņos pieņemts, balsoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, - pēdējās divas stundas nav bijušas ražīgas, vēlētāju aktivitāte tajās bijusi zema, tas savukārt veicinājis tikai vēlēšanu komisijas locekļu nogurumu un lielāku risku kļūdīties balsu skaitīšanā pēc iecirkņu slēgšanas.

Šīs vēlēšanas no iepriekšējām atšķirsies arī ar to, ka pirmo reizi CVK informāciju pa tiešo saņems no 109 novadiem un deviņām pilsētām. Viņš norādīja, ka pēc administratīvu teritoriālās reformas šīs būs pirmās Saeimas vēlēšanas un pirmā vēlēšanu pieredze novadu pašvaldībām, "diemžēl pēc reformas tika likvidēts pieredzes bagātākais informācijas novadīšanas un apkopošanas posms - rajonu vēlēšanu komisijas".

Pašlaik vēl turpinās aktīvs darbs ar vēlēšanu komisijām, turpinās to apmācības, vēlēšanu iecirkņos notiek inventarizācija, kas vēl nepieciešams pilnvērtīgai vēlēšanu norisei.

Cimdars uzsvēra, ka ir daudz komisiju bez iepriekšējas vēlēšanu pieredzes, - tā tas ir ap 20 - 30 novados, īpaši mazajos, kur nav lielu iespēju atlasīt cilvēkus darbam vēlēšanu komisijā.

"Bet cilvēki ir gatavi darbam, ir gatavi strādāt un apgūt šo pieredzi. Ņemot vērā, ka mums nav otrās iespējas, tas ir jāizdara tad, kad tas ir jāizdara, ir jābūt pārliecībai, ka uzdevumi tiks izpildīti," sacīja Cimdars un piebilda, ka pagaidām nopietnu problēmu nav.

CVK vadītājs uzsvēra, ka vēlēšanu rezultātu veido tie, kas aizies uz vēlēšanām un nobalsos, taču jaunais parlaments pieņems lēmumus, kas būs saistoši pilnīgi visiem, arī tiem, kas nepiedalījās vēlēšanās. "Ja mēs paši rīkojamies nepragmatiski, kāpēc lai ievēlētie deputāti rīkotos savādāk?" retoriski vaicāja Cimdars.

Tukšo aplokšņu iemešana vēlēšanu urnās paaugstinās partiju procentu. Tas var palīdzēt veidot mazāk sadrumstalotu parlamentu, taču no otras puses - būs lielākas iedzīvotāju grupas, kuru viedoklis nebūs pārstāvēts.

Cimdars sacīja, ka Saeimā neiekļuvušo partiju vēlētāju balsis nekur nepazūd, tās tiek ņemtas vērā pie valsts finansējuma sadales partijām, kas pienākas arī Saeimā neiekļuvušajiem politiskajiem spēkiem. Tādā veidā partija iegūst otro iespēju popularizēt savus uzskatus un cīnīties par iekļūšanu nākamajā Saeimā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)