Banner 980x90

"Delna": Bīstamākie premjera amata kandidāti Lembergs un Šlesers - papildināts

Visbīstamākie premjera amata kandidāti ir "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) izvirzītais kandidāts Aivars Lembergs un politiskās apvienības "Par Labu Latviju" (PLL) kandidāts Ainārs Šlesers, secinājuši "Sabiedrības par atklātību - Delna" pētnieki.
Kā šodien, prezentējot mājaslapas www.kandidatiuzdelnas.lv publisko deputātu kandidātu reputācijas datubāzi, informēja "Delnas" pētniece Līga Stafecka, pamats bažām ir par "Saskaņas centra" (SC) izvirzīto kandidātu Jāni Urbanoviču un "Par cilvēku tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) - Tatjanu Ždanoku. "Visu Latvijai - "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" (VL - TB/LNNK) kandidātam Robertam Zīlem "Delnas" pārstāvji devuši vērtējumu "viela pārdomām", bet "Vienotības" kandidātam Valdim Dombrovskim aicina pievērst uzmanību.

Mājaslapā "Delna" pētīja 212 kandidātus no sešiem sarakstiem, izvērtējot pirmos piecus līdz desmit kandidātus un premjera amata kandidātus, izmantojot medijos pieejamo informāciju. Tai pat laikā mājaslapā būs sadaļa, kur gan deputātu kandidāti varēs atbildēt un komentēt par viņiem iekļauto informāciju, gan arī iedzīvotāji varēs sniegt savu informāciju, kuru "Delna" pārbaudīs un ar kuru, iespējams, papildinās informāciju mājaslapā.

Stafecka pastāstīja, ka jaunajā sadaļā kandidāti vērtēti pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, vai pret kandidātiem ir izvirzīta apsūdzība par iespējamu iesaisti koruptīvās darbībās, vai viņš ir atradies interešu konfliktā, vai viņam ir apšaubāma reputācija, vai viņam ir lieli naudas uzkrājumi, vai arī viņš vairākkārt mainījis politiskās partijas.

Kopumā no 212 kandidātiem, kuri iekļauti datubāzē, šiem kritērijiem atbilda 88 kandidāti. Starp tiem 24 no PLL, 18 no "Vienotības", 16 no "VL-TB/LNNK" un ZZS kandidātiem, pa septiņiem no SC un PCTVL sarakstiem.

Projekta komanda novērtēja par deputātu kandidātiem apkopoto informāciju, lai pievērstu vēlētāju uzmanību tiem kandidātiem, par kuriem atrastā informācija rada nopietnas bažas viņu piemērotībai ieņemt Saeimas deputāta amatu. Visaugstākajā riska grupā atrodas četri kandidāti, starp kuriem ir divi premjera amata kandidāti Aivars Lembergs (ZZS) un Ainārs Šlesers (PLL), kā arī divi deputātu kandidāti Andris Šķēle (PLL) un Ainārs Melders (VL-TB/LNNK).

Mājaslapā katram izvērtētajam kandidātam ir savs vērtēšanas termometrs. Ja par kandidātu nav atrasta kritērijiem atbilstoša informācija, tad termometra stabiņš pie attiecīgā kandidāta atrodas uz nulles, ja termometra stabiņš ir uz cipara "viens", kandidātam ir vērts pievērst uzmanību, uz "divi"- viela pārdomām, "trīs"- ir pamats bažām, "četri"- nopietns pamats bažām, bet, ja termometrs ir sarkans un atrodas uz cipara "pieci", kandidāts ir bīstams.

Stafecka arī pastāstīja, ka, lai objektīvi vērtētu bijušo "Delnas" padomes priekšsēdētāju Lolitu Čigāni, pētījumā tika aicināta žurnāliste Agnese Margēviča. Mājas lapas www.kandidatiuzdelnas.lv mērķis ir atsvaidzināt vēlētāju atmiņu un mudināt ikvienu vēlētāju noskaidrot politiķa sastāvu, pirms tiek izdarīta izvēle vēlēšanās. Vienlaicīgi ar deputātu kandidātu reputācijas datubāzes atvēršanu "Delna" šodien sāk sociālās reklāmas kampaņu, kuras sauklis ir "Noskaidro politiķa sastāvu!".

Projekta īstenošana notiek ar "Sorosa fonda - Latvija", Fridriha Eberta fonda un privātpersonu ziedojumu atbalstu. Projektā tika ieguldīti aptuveni 40 000 eiro (28 080 lati).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)