Banner 980x90

Ģeomātika – instruments reģionu attīstībai

Viens no lauku apvidu attīstības priekšnosacījumiem ir, izmantojot ģeomātikas rīku piedāvātās iespējas, veicināt teritorijas pievilcību un vietējo produktu atpazīstamību. Šāda atziņa izskanēja projekta "Grisi Plus" seminārā Amatas novada domes pašvaldībā.   

12. jūlijā ārzemju viesi Vidzemē iepazinās ar reģiona labajiem piemēriem ģeomātikas jomā, kur vien no rīkiem ir ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS).  Par Kocēnu novada domē izveidoto telpiskās attīstības plānošanas sistēmu pastāstīja "SunGis" pārstāvis Pēteris Brūns. Savukārt ar Vidzemes reģiona sabiedriskā transporta modelēšanas sistēmu iepazīstināja viens no tās izveidotājiem, profesors Arnis Lektauers. Pēc semināra projekta partneri apmeklēja Amatciemu, kur uzzināja, kā izmantojot ģeogrāfiskās informācijas sistēmu, padarīt lauku teritoriju pievilcīgu iedzīvotājiem.    

"Grisi Plus" telpiskās attīstības plānotāja Anda Eihenbauma: "Latvijā ģeogrāfiskās informācijas rīkus izmanto jomas speciālisti, bet tie jāpadara pieejami plašākai sabiedrībai. Tas atvieglotu informācijas pieejamību un uztveri. Vizītes dalībnieki atzinīgi novērtēja Vidzemes speciālistu darbu ar ģeomātikas instrumentiem, sakot, ka mūsu risinājumi ir ļoti saturiski un tehniski labi izstrādāti. Partneriem bija liels prieks iepazīt ne tikai Rīgu, bet arī Cēsu un Amatas novadu."  

Pašlaik Latvijā notiek Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas (TAPIS) izveide. Sistēmas ieviešanas rezultātā iedzīvotāji un uzņēmēji iegūs risinājumu ar interaktīvas kartes un dažādu teritorijas attīstības plānošanas dokumentu palīdzību ērti meklēt un saņemt nepieciešamo ģeotelpisko informāciju, iesniegt priekšlikumus un piedalīties sabiedriskajās apspriešanās. 

Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un to realizē programmas "Interreg IVC" ietvaros.  "Grisi Plus" apvieno 14 partnerus no 11 valstīm. Projekta vadošais partneris ir Žers provinces Tirdzniecības un Rūpniecības Kamera (Gers Chamber of Commerce and Industry) no Francijas. Grisi Plus mērķis ir, palielinot ģeogrāfiskās informācijas un ģeomātikas instrumentu izmantošanu, veicināt lauku reģiona ekonomisko attīstību un teritorijas pievilcības veidošanu.        

           
Papildu informācija: Rita Merca, Projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.: + 371 29476373, e-pasts: rita.merca@vidzeme.lv.   

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)