Banner 980x90

Ikšķiles domei jāsniedz paskaidrojums ministrijai par būvju drošumu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ( VARAM) konstatēto pārkāpumu būvniecības procesā dēļ vērsusies pie Rīgas pilsētas, Alūksnes, Ikšķiles, Krustpils, Ķekavas, Liepājas un Valkas novadu domes priekšsēdētājiem ar lūgumu sniegt paskaidrojumus par nedrošuma pazīmēm būvniecībā, proti, kāpēc ēku nedrošuma pazīmes un citi pārkāpumi netika konstatēti savlaicīgi un kāda ir plānotā domes rīcība, lai operatīvi novērstu konstatētos pārkāpumus, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv vēsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska.

Pēc šobrīd VARAM rīcībā esošās informācijas Ekonomikas ministrija (EM) 2013.gada 22.novembrī lūdza 85 Latvijas būvvaldes apsekot visus būvlaukumus, kuros tiek būvētas, arī rekonstruētas vai renovētas, sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas. Tāpat EM aicināja būvvaldes iespēju robežās apsekot sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas, kuras pieņemtas ekspluatācijā pēdējo piecu gadu laikā un kurās paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā simts cilvēkiem.

54 pašvaldību būvvalžu līdz 10.decembrim EM iesniegtie apsekošanas rezultāti liecina, ka Rīgas pilsētas, kā arī Alūksnes, Ikšķiles, Krustpils, Ķekavas, Liepājas, Valkas novadu pašvaldību sabiedriski nozīmīgās publiskās ēkās tika konstatētas nedrošuma pazīmes*. Vienlaikus, Rīgā konstatētas 86 būvniecību prasību neatbilstības, tostarp pieci patvaļīgi būvniecības gadījumi.

Tā kā viena no pašvaldību autonomām funkcijām ir nodrošināt savas administratīvās teritorijas būvniecības procesa tiesiskumu, tai skaitā būvniecības tiesiskās kārtības uzraudzību un nodrošināšanu konkrētajā administratīvajā teritorijā, VARAM vērsusies pie konkrēto pašvaldību priekšsēdētājiem ar lūgumu sniegt paskaidrojumus, kādēļ konkrētās nedrošuma pazīmes netika konstatētas savlaicīgi, kā arī sniegt informāciju par plānoto domes rīcību, lai operatīvi novērstu pārbaužu rezultātā konstatētās nedrošuma pazīmes.

Papildus Rīgas domes priekšsēdētājam lūgts sniegt paskaidrojumu par neefektīvu būvniecības kontroles funkcijas izpildi, nenodrošinot pašvaldībā darbinieku skaitu efektīvai cīņai ar prettiesisku būvniecību pilsētā. Pēc VARAM rīcībā esošās informācijas kontroli pār prettiesiskas būvniecības gadījumiem Rīgā veic tikai piecas personas, kas rada bažas par Rīgas domes spēju nodrošināt pietiekamu un efektīvu uzraudzību, lai novērstu prettiesisku un iespējami bīstamu būvniecību pilsētā.

*pazīmes, kas liecina, ka kāda būves vai tās daļas elementa stāvoklis var būt par cēloni negadījumam.





Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)