Banner 980x90

Ikšķiles novada uzņēmēju biedrība rīkos piketu pie VARAM, lai paustu viedokli par Administratīvi teritoriālo reformu

Rīga, 3.maijs, LETA. Ikšķiles novada uzņēmēju biedrība 8.maijā no plkst.10 līdz 11 rīkos piketu pie Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Peldu iela 25, lai paustu viedokli par Administratīvi teritoriālo reformu, aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada uzņēmēju biedrības pārstāvis Toms Āboltiņš.

Piketā biedrība aicina paust savu viedokli par administratīvi teritoriālo reformu visas Latvijas un Ikšķiles novada kontekstā, nepieļaujot ministrijas liegumu novadiem rīkot aptauju par šo jautājumu.

"Ikšķiles novada attīstība bija un būs saistīta ar Ikšķiles pilsētas un lauku teritorijas, tas nozīmē - visa novada, vienotu un ilgtspējīgu attīstību, tai skaitā, arī attālāko teritoriju attīstību. Ja skatāmies uz novada attīstītu no statistikas datu viedokļa, tie pārliecina par novada potenciālu attīstīties pastāvīgi un nodrošināt vietējās sabiedrības vajadzību apmierināšanu," norādīja Āboltiņš.

Viņš uzsver, ka, raugoties no uzņēmējdarbības viedokļa, Ikšķiles novads ir vieta, kurā uzņēmēji grib ne tikai dzīvot, bet arī strādāt, jo tur ir droša, sakārtota vide un infrastruktūra, turklāt pašvaldība izprot arī uzņēmēju vajadzības.

"Mēs esam par pastāvīgu un vienotu Ikšķiles novada izaugsmi ilgtermiņā un aicinām ikvienu novadā dzīvojošo un strādājošo atbalstīt piketu," aicināja Āboltiņš.

Kā ziņots, neskatoties uz VARAM norādījumiem, no 29.aprīļa Ikšķiles novada iedzīvotāji klātienē un elektroniski var paust savu nostāju par novada patstāvības saglabāšanu. Aptaujā iedzīvotājiem vaicā, vai viņi ir par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu administratīvo teritoriju.

Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt klātienē Klientu apkalpošanas centros Ikšķilē un Tīnūžos to darba laikā, kā arī elektroniski ar elektronisko parakstu. Aptaujā var piedalīties novadā dzīvesvietu deklarējušās personas no 15 gadu vecuma. Balsojot klātienē, aptaujas dalībniekam jāuzrāda derīga pase vai personas apliecība.

Savukārt, 9., 10. un 11.maijā tiks organizēti atsevišķi balsošanas laiki, kas pieejami iedzīvotājiem arī pēc darba laika līdz plkst.20.

VARAM 25.aprīlī apturēja Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu, kas paredz rīkot iedzīvotāju aptauju ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP), kurā ministram norāda, ka viņa rīkojuma saturs rada bažas par demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu, jo iedzīvotājiem nedrīkst aizliegt paust savu viedokli.

Kā ziņots, VARAM izstrādātā pašvaldību teritoriālā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)