Banner 980x90

Ikšķiles pašvaldība vērsīsies Satversmes tiesā par aizliegumu noskaidrot iedzīvotāju viedokli par novada patstāvības saglabāšanu

Rīga, 10.maijs, LETA. Ikšķiles novada pašvaldība nolēmusi vērsties Satversmes tiesā (ST) par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) izdotā rīkojuma atcelšanu, kas liedza pašvaldībai noskaidrot iedzīvotāju viedokli par novada patstāvības saglabāšanu, aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Vakar, 9.maijā, Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikumu, kurā domes deputāti vienbalsīgi pieņēma lēmumu neatcelt aptaujas norisi.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš informēja klātesošos, ka divu mēnešu laikā tiks sagatavoti pamatojumi 9.maija lēmuma pieņemšanai un trīs mēnešu laikā tiks iesniegta prasība ST par Pūces izdotā rīkojuma atcelšanu.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs 25.aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikuma darbība, tādēļ saskaņā ar normatīvo aktu prasībām tika sasaukta domes ārkārtas sēde, par kuras norisi savlaicīgi tika informēta arī pašvaldības darbību pārraugošā ministrija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji uz Ikšķiles pašvaldības domes ārkārtas sēdi neieradās un deputātiem nesniedza ministrijas argumentāciju par izskatāmo jautājumu.

Kā ziņots, neskatoties uz VARAM norādījumiem, no 29.aprīļa Ikšķiles novada iedzīvotāji klātienē un elektroniski var paust savu nostāju par novada patstāvības saglabāšanu. Aptaujā iedzīvotājiem vaicā, vai viņi ir par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu administratīvo teritoriju.

Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt klātienē Klientu apkalpošanas centros Ikšķilē un Tīnūžos to darba laikā, kā arī elektroniski ar elektronisko parakstu. Aptaujā var piedalīties novadā dzīvesvietu deklarējušās personas no 15 gadu vecuma. Balsojot klātienē, aptaujas dalībniekam jāuzrāda derīga pase vai personas apliecība. Savukārt, 9., 10. un 11.maijā tiks organizēti atsevišķi balsošanas laiki, kas pieejami iedzīvotājiem arī pēc darba laika līdz plkst.20.

Rīt, 11.maijā, plkst.12 Ozoliņa skvērā pie Ikšķiles novada pašvaldības tiek rīkots tautas manifests "Par Ikšķiles novadu". Plānots ekumēnisks aizlūgums par Ikšķiles novadu, uzrunas un sadziedāšanās.

Pēc VARAM paustā, Ikšķiles domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, jo saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", vietvara var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP), kurā ministram norāda, ka viņa rīkojuma saturs rada bažas par demokrātijas principu un cilvēktiesību ievērošanu, jo iedzīvotājiem nedrīkst aizliegt paust savu viedokli.

VARAM izstrādātā pašvaldību teritoriālā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)