Banner 980x90

Jauna zinātne par ēdienu – gastrofizika

Pixabay
Pixabay
Domājot par ēdienu un tā baudīšanu, galvā nāk prātā garšas, dažādi produkti, mīļākie ēdieni, kalorijas un citas lietas. Taču vai aizdomājamies, kas vēl ārpus jau zināmā ietekmē Jūsu garšas kārpiņas? Gastrofizika ir jauns zinātnes veids, kas pēta apkārtējos faktorus, kas var ietekmēt Jūsu garšas uztveri. Tas ir gastronomijas, psiholoģijas un fizikas apvienojums. 

Kā zinātne gastrofizika ir salīdzinoši jauns pētniecības lauks, tomēr sava veida iezīmes no tās veidojās 16.gs., kad mūziķi komponēja mūziku, lai papildinātu mielastu. Savukārt 30.gados itāļu futūristi gatavoja prasmīgas vakariņu ballītes, kurās viesus apsmidzināja ar smaržām, pasniedza varžu kājiņas pie varžu kurkstēšanas un citādi ietekmēja ēšanas atmosfēru.  

Gastrofizikas guru Čārlzs Spens (Charles Spence) stāsta, ka tas, kas atšķir parastu maltīti no atmiņā paliekošas, ir cilvēka maņas, kuras, savukārt, ietekmē ārējā vide. Viss atkarīgs no zemapziņas. Kaut vai tā pati dekorēšana ir triks kā piešķirt ēdienam papildus garšu, radīt pareizo atmosfēru restorānā. Apgaismojums un citi veikli paņēmieni - baudītais ēdiens paliek atmiņā.

Arī ražotāji izmanto šo cilvēka psiholoģijas niansi, piemēram, dažādu krāsu dzērienu ražotāji. Ja iegādāsieties rozā dzērienu, tas Jums liksies saldāks nekā realitātē, jo krāsa ietekmēs Jūsu zemapziņu. Tomēr Jūsu maltīti var ietekmēt arī citi spēki, piemēram, lidojuma laikā ieturētajā ēdienā jāliek vairāk garšvielu un cukura, jo spiediens kas rodas lidojuma laikā liek ēdienam būt mazāk baudāmam, nevar sajust tik spēcīgi garšu kā tas būtu normālos apstākļos. 

Spens ir 2008.gada Nobela prēmijas ieguvējs. Savu pētījumu rezultātā viņš atklāja, kā maņas mūs var maldināt parādot to ar vienkāršu piemēru, kurā viņš izmainīja kartupeļu čipsu sastāvu, ietekmējot to skaņu un liekot noticēt, ka tie ir svaigi. Pēc zinātnieka pētītajiem paņēmieniem, pat kukaiņu ēšanu var padarīt par pieņemamu, ja zina cilvēka uztveres nianses un kā panākt sev vēlamo efektu.

Informācijas avots: https://www.theguardian.com/books/2017/mar/26/gastrophysics-new-science-of-eating-charles-spence-reviewhttp://www.businessinsider.de/warum-wir-3000-kalorien-essen-wenn-wir-im-flugzeug-sitzen-2017-5?obref=BusinessInsider&obref=BusinessInsider

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)