Banner 980x90

"Jaunajā kultūras kanonā" ogrēniešiem ceļš uz finālu

15.janvārī  Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžā notika konkursa "Jaunais kultūras kanons (1991-2013" pusfināls, kura laikā jauniešu komandas no 14 Rīgas skolām ekspertiem prezentēja vērtības, kuras viņi rosina iekļaut Latvijas kultūras kanonā, pilsētas informācijas portālam Ogre24.lv stāsta Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžas mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja  Līva Vītola.

Pēc rezultātu apkopošanas žūrijas komisija par labāko atzina Rīgas Doma kora skolas un Ogres Valsts tehnikuma komandu sniegumu. Šīs komandas tiek izvirzītas konkursa finālam, kas notiks 7.februārī Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts".

Cīņa par iekļūšanu finālā bija spraiga, un komandu rezultātus reizēm šķīra vien punktu "simtdaļas".

Dalībnieku pieteiktās vērtības Latvijas kultūras kanonam bija ļoti dažādas un rosināja plašas debates. Piemēram, jaunieši ieteica plašāk attīstīt Latvijas kultūras kanona konceptu, tajā iekļaujot arī ārzemju māksliniekus, kuri augstā līmenī izpildījuši Latvijas autoru darbus.

Konkursa fināliste Rīgas Doma kora skola kā vērtības izvirzīja komponista Ērika Ešenvalda kora mūziku, Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes dokumentālās prozas darbu "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" un kinorežisora Jāņa Norda spēlfilmu "Mammu, es tevi mīlu". Savukārt Ogres Valsts tehnikums savā Latvijas kultūras kanona sarakstā iekļāva mākslinieci Katrīnu Neiburgu, kinorežisora Jura Poškus mākslas filmu "Kolka cool" un mūsdienās ražotos Ērenpreiss velodipēdus.

Citas komandas savos kultūras kanonu sarakstos iekļāva tādas kultūras vērtības kā latviešu dzejnieci un dramaturģi Māru Zālīti, Likteņdārzu, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju, mūzikas grupu "Prāta Vētra", kora "Kamēr" projektu "Pasaules Saules dziesmas", Latviešu klasiskās mūzikas atskaņotājmāksliniekus un komponistus, režisora Jāņa Streiča filmu "Cilvēka bērns", kā arī citas kultūras vērtības. Jaunieši sevi apliecināja kā 21.gs. paaudzi, kultūras kanonā piedāvājot iekļaut arī mobilās aplikācijas. Rīgas Kultūru vidusskolas komanda kā piemēru minēja Latviešu vispārējo dziesmu svētku mobilo aplikāciju, uzsverot, ka "Dziesmu svētki notiek tikai reizi piecos gados, bet mobilajā aplikācijā mēs varam ieskatīties un svētku dziesmas dziedāt līdzi jebkurā brīdī!"

Ekspertu komisijas lēmumu noteica vairāki vērtēšanas kritēriji - piemēram, vai nosauktās vērtības simbolizē nacionālo identitāti, raksturo jauniešiem aktuālu kultūras artefaktu savā novadā vai pilsētā un vai šo vērtību iespējams pārmantot arī nākamajās paaudzēs. Tomēr viens no galvenajiem kritērijiem bija skolēnu argumentācijas prasme un spēja pamatot, vai izvēlētās kultūras vērtības atbilst minētajiem kritērijiem.

Rīgas pusfinālā komandu sniegumu vērtēja Sandra Plota (LKA Latvijas Kultūras koledžas direktore), Spodra Austruma (LR Izglītības ministrijas, VISC pārstāve), Valdis Muktupāvels (etnomuzikologs), Ieva Kolmane (literatūrkritiķe, tulkotāja, LKA Latvijas Kultūras koledžas docētāja), Mārtiņš Linde (dizaineris, LKA Latvijas Kultūras koledžas dizaina menedžmenta specializācijas vadītājs), Varis Klausītājs (režisors, aktieris), Evita Zaķe (LKA Latvijas Kultūras koledžas Vispārizglītojošo studiju kursu nodaļas vadītāja), kā arī LKA Latvijas Kultūras koledžas studējošo "alternatīvā" žūrija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)