Banner 980x90

Jūnijā jāpabeidz aizsargdambja rekonstrukcijas trešā kārta

2013.gada aprīlī plūdu laikā tika pārrauts Ogres aizsargdambis pie Norupītes. Šobrīd turpinās dambja rekonstrukcijas darbi un jūnijā jābūt pabeigtām jau pirmajām trīs kārtām. Kā informē Komunālās nodaļas būvinženieris Elmārs Drātnieks, noslēgumam tuvojas projekta 1., 2. un 3.kārtas būvniecības darbi, pilsētas informācijas portāls Ogre24.lv uzzināja Ogres novada pašvaldībā.

Elmārs Drātnieks skaidro, ka tūlīt pēc plūdiem valsts solījusi piešķirt finansējumu no ārkārtas līdzekļiem, tas saņemts tikai augustā, bet situācijai bija nepieciešams risinājums nekavējoties: "Nācās projektēt, veikt iepirkumu un būvdarbus vienlaicīgi, projekts tika sadalīts četrās kārtās."

1.kārtas būvdarbi izmaksājuši 600 395 eiro, 2.kārtas – 1 572 197 eiro, 3.kārtas – 478 215 eiro. Pirmo kārtu realizēšanai saņemts 930 558 eiro liels valsts atbalsts no budžeta ārkārtas situācijām, pārējie darbi veikti par kredītresursiem. Pašvaldības ieguldījums darbu veikšanā līdz šim bijis 43 % no kopējām aizsargdambja rekonstrukcijas izmaksām. Veicot iepirkumu 4.kārtas būvdarbiem, sarunu procedūras gaitā noskaidrots, ka 4.kārtas darbiem nepieciešami 1 283 637 eiro. Iepriekšējo darbu gaitā izdevies ietaupīt 200 000 eiro, ko varētu izmantot turpmāko darbu veikšanai. Šobrīd tiek veiktas sarunas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par iespēju 4.kārtas realizācijai saņemt finansiālu atbalstu no valsts.

Elmārs Drātnieks skaidro, ka 1.un 2. kārtas ietvaros novērsti esošie dambja avārijas izskalojumi, veikta Norupītes izteces zonas nostiprināšana, kā arī izveidots savienojošs dambis (170m) un notikuši sūkņu stacijas betonēšanas darbi, lai novērstu Ogres upes palu ūdeņu un ledus krāvumu ieplūšanu Norupītes grāvī. Projekta 3. kārtā notiek sūkņu stacijas aprīkošana un piebraucamo ceļu izbūve, caurtekas izbūve pie Ievu un Līču ielas Norupītes augštecē, elektrības pievilkšana. 4. kārtā plānots veikt esošā dambja rekonstrukciju 545 m garumā, izveidojot nogāžu nostiprinājumu un izbūvējot ūdensnecaurlaidīgu slāni, kas novērsīs Ogres upes palu ūdeņu filtrāciju caur dambja uzbērumu.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Artūrs Mangulis informē, ka šobrīd pašvaldība ir vērsusies VARAM, lai risinātu jautājumu arī par Ogres upes ieteces Daugavā sanesumu vietu tīrīšanu. "Šī problēma ir aktuāla vairākās pašvaldībās, kur upes ietek Daugavā, un tās risināšanā ir nepieciešams valsts atbalsts," norāda A.Mangulis.

Atgādinām, ka plūdu laikā 2013. gadā no 15. līdz 19.aprīlim applūda sešas Ogres upes krastā apdzīvotas teritorijas, cieta 120 mājokļi. Apkopojot datus, pašvaldība 2013.gada plūdu novēršanas primāro darbu veikšanai iztērēja 254 042 eiro. Plūdu laikā tika izglābtas un evakuētas kopumā 23 personas un četri mājdzīvnieki, piecas personas izmantojušas pansionāta telpas un ēdināšanu, viena persona gājusi bojā. Lai palīdzētu plūdos cietušajiem, pašvaldība izsniedza pabalstus 26 ēku īpašniekiem un īpašumos deklarētām personām 74 887 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)