Banner 980x90

Ķīlis par partiju kompetenci: Iespējams, esam pamatīgās ziepēs

Tikai mēnesi pirms 10.Saeimas vēlēšanām nevienai no kandidējošajām partijām nav pilnīgi skaidras nodokļu politikas, šodien preses konferencē atzina Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs un sociālantropologs Roberts Ķīlis, piebilstot - ja arī citās jomās partijas ir nekompetentas, iespējams, "esam pamatīgās ziepēs".
Viņš stāstīja, ka pirms divām nedēļām visām uz 10.Saeimu kandidējošajām partijām tika nosūtīti septiņi konkrēti jautājumi par to, kādas nodokļu izmaiņas tās plāno. Taču līdz pat šim brīdim neviena no partijām nav sniegusi precīzu un pilnīgu atbildi. Tikai daļa partiju spēj pateikt kāda konkrēta nodokļa plānotās izmaiņas, bet lielākā daļa aprobežojas ar atbildēm "celsim", "mazināsim".

Ķīlis pieļāva, ka partiju nespēja atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem ir vairāk saistīta ar to nekompetenci, nevis nevēlēšanos.

"Cilvēkiem jau ir sasolīti debesu brīnumi, tāpēc liekas, ka vairāk nemāk, ne tik daudz negrib precīzi atbildēt," sacīja Ķīlis. "Jautājums, vai tā nav arī citās jomās? Ja tā ir, tad esam pamatīgās ziepēs."

Aicinājums partijām sniegt savu redzējumu par nodokļiem tika sūtīts, lai katrs Latvijas iedzīvotājs pats varētu aprēķināt, "cik viņam konkrētā partija izmaksās". Ķīlis sacīja, ka tas ir labs tests, kā pārbaudīt, cik nopietni partijas pievēršas jautājumiem, kas ietekmē ikviena cilvēka materiālo stāvokli un budžetu, taču šajā situācijā, tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās, "tiek atmests kauls" un šiem jautājumiem pienācīga uzmanība netiek veltīta.

Viņaprāt, partiju nespēja atbildēt uz septiņiem vienkāršiem, bet konkrētiem jautājumiem ir dīvaina, jo tikpat labi tās varētu dot arī skaitļus, ko vēlētāji grib redzēt, taču arī tas netiek darīts, kas liecina par to, ka partijas nemāk šādu piedāvājumu sagatavot.

Ķīlis uzsvēra, ka Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija tomēr mēģinās iegūt precīzus skaitļus un atbildes no partijām, lai varētu izveidot aptuveno modeli, cik katras partijas nodokļu plāni izmaksās dažādām iedzīvotāju grupām. Kad tiks saņemtas daudz maz konkrētas atbildes no partijām, Stratēģiskās analīzes komisijas izveidotās nepolitiskās iniciatīvas Scenariji.lv mājaslapā tiks publicēts apkopojums par to, kā katras partijas piedāvātās nodokļu izmaiņas ietekmēs mājsaimniecību budžetu.

Pēc Ķīļa domām, skaidrs redzējums no partijām par to, kā konkrēti pēc vēlēšanām izskatīsies katrs no nodokļiem, ir ļoti svarīgs, lai iedzīvotāji varētu iegūt pilnīgu informāciju par to, kā partijas iekļūšana Saeimā ietekmēs viņu dzīvi un materiālo stāvokli.

Kā ziņots, Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas un domubiedru izveidotā nepolitiskā iniciatīva Scenariji.lv un "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts izstrādājuši nodokļu kalkulēšanas modeli.

Nodokļu kalkulēšanas modeļa mērķis ir sniegt iespēju Latvijas iedzīvotājiem pašiem aprēķināt, kā viņus ietekmēs valdības un Saeimas pieņemtie lēmumi nodokļu jomā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)