Banner 980x90

Ko ņemt vērā, dodoties pārgājienā? 

Daba nepārprotami ir skaista, un savvaļa ir atvērta izpētei visiem, kas vēlas tai ļauties. Mēs dodamies pārgājienos, lai meklētu piedzīvojumus un sajustu to īpašo brīvības sajūtu, ko sniedz nebeidzams ceļš zem kājām un nepieradinātā vide visapkārt; lai vienkārši atpūstos un pilnu krūti elpotu svaigu gaisu, ko pilsētas pieradinātā vide diemžēl nespēj sniegt. Tomēr, pirms ļauties dabas aicinājumam un mesties pretī piedzīvojumiem ar mugursomu un telti plecos, būtu jāņem vērā arī daži padomi.

Sagatavošanās pārgājienam

1. Izvēlies vieglus, ērtus un piemērotus apavus.

Pirmais solis pretī patīkamai pārgājiena pieredzei noteikti ir ērti, viegli un gariem pārgājieniem piemēroti apavi. Izvēlies elastīgus un vieglus apavus, nevis smagus, stingrus zābakus. Nekad nevelc jaunus un neievalkātus apavus garam pārgājienam – vispirms veic ar tiem vairākus īsākus gājienus, dodoties, piemēram, nesteidzīgās pastaigās vai ejot uz veikalu.

2. Nodrošinies ar attiecīgu ekipējumu.

Pirms došanās pārgājienā vienmēr laicīgi sagādā visu tam nepieciešamo inventāru un piederumus. Apgādājies ar ērtu apģērbu, kā arī mugursomu, kas ļaus ātri piekļūt visam ceļā nepieciešamajam: ūdenim, pirmās palīdzības komplektam, uzkodām, kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem, sauļošanās līdzekļiem un citām lietām.

3. Informē ģimeni un/ vai draugus.

Drošība nenāk par ļaunu, tāpēc nekad neaizmirsti informēt savus tuviniekus vai draugus par plānoto atpūtu dabā. Izstāsti viņiem, kur dodies, kāds ir pārgājiena maršruts, un cik ilgā laikā to esi iecerējis paveikt.

4. Pārbaudi laika apstākļu prognozi jau iepriekš.

Laika apstākļi Latvijā (un citviet pasaulē) ir dažādi, un tie var pastāvīgi mainīties. Pirms došanās pārgājienā vienmēr pārbaudi laika apstākļu prognozi. Tas palīdzēs tev attiecīgi sagatavoties un iepakot līdzi, piemēram, lietusmēteli, ja ceļā gaidāms lietus, vai arī biezāku jaku zemākām temperatūrām.

Došanās pārgājienā

5. Dzer pietiekami daudz ūdens.

Dzeramajam ūdenim pārgājienā ir būtiska loma. Hidratācija ir nepārtraukts, fizioloģisks process, un ķermenim nepārtraukti ir nepieciešams uzņemt arvien jaunu ūdeni, vēl jo vairāk tad, kad to nogurdina gari pārgājieni un fiziskas aktivitātes, proti, cilvēks svīst.

Nav tāda precīza daudzuma, cik litru ūdens tev vajadzētu ņemt līdzi, ja tiek plānot ilga iešana ar kājām. Ceļojot ar lielākām mugursomām, bieži vien tiek ekonomēts svaru uz ūdens rēķina. Šādās situācijās ņem līdzi ūdens attīrīšanas tableti vai ūdens attīrītāju, vai kādu piemērotu trauku, kurā ūdeni novārīt pirms dzeršanas – tā nodrošināsi papildu ūdens rezerves arī no strauta, upes vai ezera.

6. Ņem pārtraukumus un noauj apavus.

Pārgājiena pārtraukumos noauj kurpes un ļauj apžūt arī zeķēm. Apsēdies un pacel augšup kājas, lai stimulētu asins cirkulāciju, kas savukārt nodrošinās muskuļus ar skābekli.

7. Regulāros laika intervālos atjauno savu enerģiju.

Noteikti esi dzirdējis par tādiem dabiskas izcelsmes enerģijas batoniņiem, ko sauc par riekstiem; tie ir ļoti vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Ikkatru stundu vai divas pārgājiena laikā velti laiku savas enerģijas atjaunošanai. Tās atgūšanai lieti noderēs ne tikai rieksti, bet arī saldas / sāļas uzkodas, enerģijas batoniņi un elektrolītu dzērieni. Lielisks kaloriju avots būs arī ātri pagatavojamās nūdeles vai arī vītinātas gaļas strēmelītes.

8. Vienmēr cieni dabu!

Atceries, ka pasaule mums ir tikai viena. Nepiesārņo – nekad neatstāj aiz sevis miskasti un neļauj to darīt citiem. Rīkojies uzmanīgi ar uguni, ievēro noteiktos ierobežojumus un brīdinājumus. Turies uz takām, lai nebojātu apkārtējo ainavu. Cieni dzīvniekus, kokus un augus. Cieni Zemi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)