Banner 980x90

LDz pārsūdzēs valodas sargu lēmumu par informatīviem uzrakstiem dzelzceļa stacijās arī angļu un krievu valodā

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) pārsūdzēs Valsts valodas centra (VVC) lēmumu saukt pie administratīvās atbildības uzņēmuma amatpersonas par to, ka Jelgavas un citās dzelzceļa stacijās uz informācijas tablo sabiedrības informēšanai paredzētā informācija līdztekus valsts valodai sniegta angļu un krievu valodā.

"LDz modernizēja stacijas un peronus ar mērķi padarīt tos ērtus un pieejamus visām sabiedrības grupām - arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī ārvalstu tūristiem. Ņemot vērā, ka dzelzceļš ir paaugstināta riska zona, informācijai par tā lietošanu jābūt visiem saprotamai un pieejamai, tāpēc uz informatīvajiem tablo līdzās lieliem burtiem rakstītai informācijai latviski ar mazākiem burtiem norādīta informācija arī svešvalodās," aģentūrai LETA pauda LDz pārstāvis Māris Ozols.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka mērķis veicināt ārvalstu tūrismu Latvijā iekļauts arī valdības deklarācijā. Jelgava ir viena no lielākajām Latvijas pilsētām, un daudzi uz turieni dodas tieši ar vilcienu.

Tāpat viņš stāstīja, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem kopš 2010.gada Latvijā tūristu skaits ir palielinājies no nedaudz vairāk kā pieciem miljoniem līdz 6,8 miljoniem 2015.gadā. Vispopulārākais ieceļošanas veids Latvijā ir ar aviotransportu, tomēr 2015.gadā 3,9% tūristu Latvijā ieradušies ar vilcienu.

Pēc Ozola teiktā, pieaug arī tūristu interese par Jelgavu - pērn Jelgavas tūrisma informācijas centrā vērsās 6050 ārvalstu tūristu, kas ir par 15% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Turklāt starp populārākajiem apmeklējuma objektiem ir "Latvijas Dzelzceļa" muzeja Jelgavas ekspozīcija, kam apmeklējumu skaits 2015.gadā pieaudzis par 47,3% salīdzinājumā ar 2014.gadu. CSP dati arī liecina, ka 2015.gadā Jelgavas tūrisma mītnēs ir apkalpoti 3737 ārvalstu tūristi un kopumā ārvalstnieki tur pavadījuši 10 810 naktis," piebilda LDz pārstāvis.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka VVC saucis pie administratīvās atbildības LDz amatpersonas par to, ka Jelgavas un citās dzelzceļa stacijās uz informācijas tablo sabiedrības informēšanai paredzētā informācija līdztekus valsts valodai sniegta angļu un krievu valodā.

Kā aģentūru LETA informēja VVC Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna, Valsts valodas likumā teikts, ka valsts un pašvaldību iestāžu, tiesu un tiesu sistēmai piederīgo iestāžu, valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību, kurās lielākā kapitāla daļa pieder valstij vai pašvaldībai, sabiedrības informēšanai paredzētā informācija sniedzama tikai valsts valodā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)