Banner 980x90

Libertu saimniecībai piešķirs zīmi "Latviskais mantojums"

Ceturtdien, 17.aprīlī kultūras zīme "Latviskais mantojums" tiks pasniegta 13 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā un kā mārketinga zīme, kas norāda apmeklētājam, ka šajos objektos var iepazīt latvisko mantojumu. Šo zīmi izpelnījušies Libertu bērzu sulu bio produkti Ikšķilē - par latvisko tradīciju mūsdienīgu attīstību - bērzu sulu tecināšana un dažādi produkti no bērzu sulām, pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

Zīme tiks pasniegta klātesot Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, TAVA direktoram Armandam Slokenbergam un ekspertu komisijas dalībniekiem, kas pārstāv dažādas kultūras mantojuma jomas.

Pasniegšanas ceremonijas notiks Rīgā, Grīziņkalnā, koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga". Pavisam komisija izvērtēja 35 pretendentus, no kuriem izvēletas trīspadsmit saimniecības, kurām piešķirt zimi "Latviskais mantojums". Zīmi saņems Engures novada zvejnieku sēta "Dieniņas", kā arī vēl 12 citas Latvijas saimniecības:
  • zemnieku saimniecība "Apkalnmājas" Rēzeknes novada Verēmu pagastā par tradicionālas amata prasmes uzturēšanu - zirglietu gatavošana;
  • Polikarpa Čerņavska keramikas māja Preiļos par tradicionālo amatu prasmju uzturēšanu - Latgales podniecība;
  • ģimenes uzņēmums "Skrīveru mājas saldējums" par latvisku garšu ieviešanu saldējuma gatavošanā;
  • zvejnieku sēta "Dieniņas" Engures novada Bērzciemā par piekrastes zvejnieku tradīciju uzturēšanu;
  • "Liela muiža" Kocēnu novada Vaidavas pagastā par tradicionālo amatu prasmju uzturēšanu - mucu gatavošana;
  • Krāslavas keramiķis Valdis Pauliņš par tradicionālas amata prasmes daudzināšanu - podniecība;
  • zirgu sēta "Untumi" Rēzeknes novada Ozolmuižas pagastā par zirgkopības tradīcijas uzturēšanu.
  • brīvdienu māja un saimniecība "Ezersēta" Pārgaujas novada Raiskumā par tradicionālas Vidzemes sētas saglabāšanu.
  • "Kafeja Alīda" Viesītes novada Elkšņos par latviskiem dzērieniem - cigoriņu kafija;
  • "Vējavas" Salacgrīvas novadā - par piekrastes zvejnieku tradīciju uzturēšanu;
  • pirtslietu darbnīca Gulbenes novada Daukstu pagastā par tradicionālo amatu prasmju uzturēšanu - pirtslietas.
  • ceptuve "Lāči" par maizes kultūras daudzināšanu.

Zīmes pasniegšanas pasākumu ievadīs seminārs - diskusija, kurā aicināti piedalīties visi zīmes saņēmēji, pretendenti un komisijas eksperti, lai kopā diskutētu par latviskā mantojuma daudzināšanu tūrismā. Dalībniekus uzrunās Māra Zālīte - dzejniece un dramaturģe, Janīna Kursīte - 11. Saeimas deputāte, LU profesore, Juris Dambis - Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs, Valdis Muktupāvels - LU Humanitāro zinātņu katedra, Latvistikas un Baltistikas nodaļa, folkloristikas un etnoloģijas katedras vadītājs, Gatis Mūrnieks - zīmolvedis, Dziesmu un XV Deju svētku radošais direktors un citi eksperti.

Zīme "Latviskais mantojums" tiek piešķirta tiem lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem un nododot tālāk nākamajām paaudzēm. Zīmes pretendentus izvērtē īpaša komisija, kurā ir Latvijā pazīstami dažādu kultūras mantojuma jomu eksperti. Zīmi iniciēja LLTA "Lauku ceļotājs" un ideju atbalsta LR Kultūras ministrija un Latvijas Pašvaldību Savienība. Līdz šim zīme piešķirta jau 40 lauku tūrisma uzņēmējiem. Vairāk par zīmi var uzzināt šeit.

Kultūras zīmes pasniegšana organizēta projekta "Kultūras mantojuma vērtību un potenciāla veicināšana Latvijas lauku tūrismā" ietvaros. Publikācijas saturs atspoguļo autora uzskatus un Vadošā Iestāde nav atbildīga par projektu partneru publicēto informāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)