Banner 980x90

Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja: Sadalījums pastāvīgajās komitejās ir deputātu brīvs balsojums

Valmiera, 29.nov., LETA. Deputāti ar savu balsojumu par sadalījumu domes komitejās ir izteikuši savu viedokli, ko citi nevar ietekmēt, aģentūrai LETA skaidroja Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Santa Ločmele (LZS).

Šobrīd starp pašvaldību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju notiek sarakste par proporcionalitātes principa neievērošanu deputātu sadalījumā pastāvīgajās komitejās. Ločmele VARAM pretenzijas nesauca ne par pamatotām, ne par nepamatotām, taču atsaucās uz likumu par pašvaldībām, kas nosaka, ka komitejas ir vēlētas un deputāti ar balsojumu izsaka savu viedokli, ko citi nevar ietekmēt.

Dome VARAM vēstuli pārspriedusi septembra domes sēdē un lēmusi nepārskatīt komiteju sastāvu. No 12 deputātiem pret pārskatīšanu balsoja deviņi, bet par – trīs, tas ir, divi klātesošie "Vienotības" deputāti un viena "Vidzemes partijas" pārstāve.

Ločmele pieļauj, ka, ja par deputātu dalījumu pastāvīgajās komitejās, domas dalās, likumdevējiem būtu jāsniedz plašāks normas tulkojums. Priekšsēdētāja arī informēja, ka dome pārskatīs ar Satversmes tiesas (ST) lēmumu apar deputātu sadalījumu pastāvīgajās komitejās.

Lielvārdes novada domē ir 15 deputāti un 27 vietas komitejās. Tas deputātam ļauj ieņemt divas vietas. Pieciem "Latvijas Zemnieku savienības" (LZS) deputātiem ir divpadsmit vietas, trim "Reģionu alianses" pārstāvjiem – sešas, bet tādam pašam skaitam "Vienotības deputātu" – trīs. Divas vietas ir abiem "Vidzemes partijas" deputātiem, bet pa divām komiteju vietām ir arī vienīgajiem "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK" un "Kristīgi demokrātiskās savienības" pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka ST ierosinājusi lietu par Gerharda rīkojumu, ar kuru atcelts Salaspils domes lēmums izveidot pastāvīgās komitejas. ST aicinājusi ministru līdz 2018.gada 24.janvārim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2018.gada 24.aprīlis. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Savā pieteikumā ST Salaspils dome norādījusi, ka, viņuprāt, Gerharda rīkojums pārkāpj Satversmes 1. un 58.pantu, kuros noteikts, ka Latvija ir neatkarīga un demokrātiska republika, kā arī, ka Ministru kabinetam ir padotas valsts pārvaldes iestādes.

Pieteikumā norādīts, ka Salaspils dome 4.oktobrī saņēmusi vēstuli no VARAM, kurā dome brīdināta, ka Saeimai ir tiesības atlaist pašvaldību, kura divus mēnešus pēc pirmās sanākšanas nav ievēlējusi pastāvīgas komitejas. Domes ieskatā, tādējādi tiek veikts politisks spiediens uz pašvaldību ar mērķi, lai tā pakļautos prettiesiskam rīkojumam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)