Banner 980x90

Lielvārdes novadu apmeklēs pašvaldības delegācija no Somijas

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
No 22.aprīļa līdz 27.aprīlim Lielvārdes novadā pieredzes apmaiņā ieradīsies pašvaldības delegācija no Somijas pilsētas Īsalmiem, aģentūru LETA informēja Lielvārdes novada domes informācijas līdzekļu redaktore Zane Aperāne.

Somijas delegāciju pārstāvēs pašvaldību darbinieki un mūzikas skolu pedagogi. Šī sadarbība starp pašvaldībām tiek organizēta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas "Valsts administrācija" laikā. Vizītes noslēgumā Lielvārdes novada pašvaldība un Īsalmu pilsētas pašvaldība apspriedīs nodomu protokolu par turpmāku pilsētu sadraudzību.

Pieredzes apmaiņas vizītes laikā Somijas delegācija iepazīsies ar pašvaldības darbu un abu pašvaldību darbinieki pārspriedīs aktuālus jautājumus attīstības, finanšu plānošanas un īpašumu apsaimniekošanas jomā. Somi apmeklēs skolas un pirmsskolas izglītības iestādes, piedalīsies atklātajās stundās un iepazīs pedagoga ikdienas darbu Lielvārdes novadā. Tā kā delegācijā ir arī mūzikas skolas pedagogi, tad viesi dosies arī uz dažādu kolektīvu mēģinājumiem - apciemos bērnu kori "Lielvārde", bērnu vokālo ansambli "Mikauši", sieviešu vokālo ansambli "Pusnakts stunda", kā arī apmeklēs Jumpravas mūzikas un mākslas skolas 20 gadu jubilejas koncertu.

Sadarbību ar Īsalmu pilsētu pirms pāris gadiem aizsāka vokālā ansambļa "Anima Solla" vadītāja un Lielvārdes mūzikas skolas direktore Mārīte Puriņa, kad, piedaloties dažādos Eiropas Savienības finansētos projektos, bija iespējams gan uzņemt somu ciemiņus pie sevis, gan arī Lielvārdes pedagogiem un audzēkņiem doties pieredzes apmaiņā uz Somiju. Puriņa sacījusi, ka šīs sadarbības lielākais ieguvums esot bijusi iespēja iegūt mūzikas pedagoģijas pieredzi Somijā, jo īpaši instrumentu spēlēšanas mācīšanā. Īsalmu mūzikas pedagogi savukārt esot pārsteigti par lielvārdiešu koru un kolektīvās dziedāšanās augsto līmeni.

Vienu vizītes dienu somi veltīs tam, lai gūtu ieskatu uzņēmējdarbībā Lielvārdes novadā.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas "Valsts administrācija" mērķi ir veicināt un stiprināt sadarbību, zināšanu apmaiņu un sadarbības tīklu veidošanu starp valsts, reģionālām un pašvaldību institūcijām Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, kā arī harmonizēt efektīvās darba metodes valsts pārvaldes sektorā. Programma paredzēta visos administratīvajos līmeņos (valsts, reģionālais, vietējais) un dažādās nozarēs strādājošajiem no Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Lai pretendētu uz piedalīšanos šajā programmā, pretendentiem bija jāatrod un jāuzrunā sadarbības partneri, kurus apmeklēt mobilitātes projektā, un Īsalmu pašvaldība uzrunāja Lielvārdes novada pašvaldību, jo sadarbība jau bija izveidojusies citos ar Lielvārdes mūzikas skolu saistītos projektos. Sīkāka informācija par programmu pieejama Ziemeļu ministru padomes biroja Latvijā mājaslapas "www.norden.lv" sadaļā "Mobilitātes programmas".

Īsalmi atrodas 470 km uz ziemeļaustrumiem no Somijas galvaspilsētas Helsinkiem. Īsalmu pašvaldības teritorijā dzīvo 22 063 iedzīvotāju, un tās teritorija ir 872 kvadrātkilometri. Senākās liecības par Īsalmiem ir no 1627.gada, kad ap vietējo baznīcu sāka veidoties ciemats. Šogad Īsalmi svinēs 389 gadu jubileju. Īsalmos atrodas "Olvi" alus darītava, kas ir trešā lielākā alus darītava un dzērienu ražotājs Somijā. Pilsētā atrodas arī ražotne "Genelec", kas ražo augstas kvalitātes monitorus un skandas, ko izmanto skaņu studijas visā pasaulē. Īsalmiem jau ir viena sadraudzības pilsēta Baltijas valstīs, un tā ir Igaunijas pilsēta Veru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)