Banner 980x90

Lietotu auto tirdzniecība un norakstīšana – viss, kas Tev par to jāzina

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Praktiski ikvienam autovadītājam dzīvē pienāk brīdis, kad iepriekšējais auto savu ir nokalpojis vai gluži vienkārši gribas jaunāku, lielāku, ērtāku, ekonomiskāku vai kādā citā veidā labāku automašīnu. Šādos brīžos skaidrs ir viens – laiks pētīt, ko piedāvā auto pārdošanas sludinājumi, vai doties uz kādu no autoplačiem / auto saloniem, lai atrastu savu jauno automašīnu. Taču ne mazāk aktuāls jautājums ir par to, ko iesākt ar savu veco transportlīdzekli, tāpēc esam apkopojuši padomus, kā pārdot, norakstīt vai noņemt no uzskaites lietotu automašīnu.

Opcija #1 – pārdošana
Visbiežāk, ja auto vēl ir ejošs, tas tiek pārdots – galu galā, tā ir lieliska iespēja iegūt līdzekļus, kurus varēsi izmantot jaunā transportlīdzekļa iegādei; arī vecais auto kā pirmā iemaksa ir laba opcija. Taču kā to izdarīt? Iepazīsties ar galvenajiem soļiem, kas šajā procesā veicami!

1. solis – parūpējies par automašīnas stāvokli un citiem aspektiem
Lai gan reizēm esam pieraduši izmantot automašīnu, nepievēršot uzmanību nedaudz netīrajam salonam, pāris nestrādājošām signāllampiņām un citiem it kā sīkumiem, pārdodot auto, katrs no šādiem niekiem var kalpot par iemeslu, kāpēc automašīnas cenu nāksies samazināt. Tāpēc pirms pārdošanas parūpējies par šādiem aspektiem:
• auto tīrīšana / mazgāšana – auto pārdošanas sludinājumi šad un tad tiek papildināti ar fotogrāfijām, kuros automašīna redzama ne tajā pievilcīgākajā izskatā, proti, tā nav nedz mazgāta, nedz izsūkta, un prakse rāda, ka šādu sludinājumu ievietotājiem potenciālo pircēju parasti nākas gaidīt ievērojami ilgāk. Tāpēc pirms auto pārdošanas un fotografēšanas, ja tāda ir plānā, noteikti rūpīgi iztīri gan salonu (grīdu, krēslus, paneļus, stiklus), gan nomazgā automašīnas virsbūvi. Ja pats to nevēlies darīt, vari izmantot arī profesionālas automazgātuves pakalpojumus;
• automašīnas atsvaidzināšana – ir tikai loģiski, ka liets auto ar laiku arvien vairāk nolietojas, un jo īpaši to var pamanīt, aplūkojot tādas lietas kā paklājiņus, pedāļus, pārnesuma kārbas rokturus un sēdekļus. Tāpēc pirms auto pārdošanas ir visai noderīgi iegādāties jaunas pedāļu uzlikas, paklājiņus un pārējās nolietotās detaļas, savukārt, ja arī krēslu nolietojums ir visai pamanām, vari izlīdzēties ar speciāliem pārvalkiem. Kopējie ieguldījumi nebūs ļoti lieli – visticamāk, iekļausies dažos desmitos eiro, taču atrast pircēju un saglabāt vēlamo cenu būs daudz vienkāršāk. Tāpat ir vērts nomainīt eļļas un filtrus – potenciālais pircējs to noteikti novērtēs, kā arī šādam auto varēsi nedaudz palielināt cenu;
• skates iziešana – ņem vērā, ka automašīna, kurai skate ir izieta pavisam nesen, potenciālajam pircējam ir daudz pievilcīgāka nekā auto, kurš jau pēc dažām nedēļām vai dienām pēc iegādes būs jāved pārbaudīties.

Protams, ir vēl virkne dažādu apstākļu, kas ietekmē automašīnas cenu, piemēram, rūsas pleķi, vizuāli defekti (skrāpējumi, buktes), skaņas sistēma u.c., taču tās jau ir pavisam citas izmaksas, un pirms auto pārdošanas jāsaprot, vai attiecīgie uzlabojumi Tev būtu rentabli.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


2. solis – sagatavo visu nepieciešamo pārdošanai
Tā kā lietotu auto tirdzniecība Rīgā un citviet Latvijā nereti norisinās, izmantojot tādu pārbaudītu vērtību kā auto pārdošanas sludinājumi, pirmkārt jau paskaidrosim, kā izveidot potenciālajam pircējam saistošu sludinājumu.

Pirmkārt, ņem vērā, ka mēs dzīvojam laikā, kad īpaši liela nozīme ir vizuālajam aspektam, tāpēc noteikti parūpējies par kvalitatīvām fotogrāfijām – auto pārdošanas sludinājumi bez tām nav iedomājami. Zelta likums – fotografēšanas brīdī auto jābūt pilnīgi tīram. Fotogrāfijās centies ietvert pēc iespējas vairāk informācijas, nofotografējot gan automašīnas virsbūvi no vairākiem leņķiem, gan salonu (tā priekšpusi un aizmuguri), paneli, bagāžas nodalījumu, stūri, griestus un citas vērā ņemamas detaļas, piemēram, lietos diskus, ja auto ar tādiem ir aprīkots. Ja ar auto fotografēšanu neesi uz Tu, idejas vari paskatīties kāda profesionāla auto pārdevēja mājaslapā, savukārt, ja auto grasies pārdot par salīdzinoši lielu naudas summu un īsā laika sprīdī, ir vērts padomāt par profesionāla fotogrāfa piesaisti – jā, tie būs papildu izdevumi, bet kvalitatīvas fotogrāfijas sludinājumu plašajā jūrā palīdzēs izcelties un piesaistīt pircēju uzmanību.

Otrkārt, kvalitatīvam jābūt arī sludinājuma tekstam. Pats galvenais – sludinājumā norādi tikai patiesu informāciju, kā arī centies par auto pastāstīt pēc iespējas vairāk, iekļaujot informāciju par:
• automašīnas pašreizējo stāvokli (vai nav nepieciešami kādi uzlabojumi, kad mainīti filtri, eļlas un citas detaļas);
• auto komplektāciju un aprīkojumu (drošības sistēmām, sensoriem, kondicionieri, klimata kontroli, gaismām, audio iekārtu un visiem pārējiem aspektiem);
• auto parametriem – izlaišanas gadu, motora veidu un tilpumu, ātrumkārbas tipu.

Sludinājumā vari arī pieminēt, ka esi gatavs nosūtīt VIN kodu, lai pircējs par auto varētu atrast detalizētu informāciju – tas noteikti radīs uzticību.

Treškārt, rūpīgi apsver automašīnas cenu, iepazīstoties ar citiem sludinājumiem. Tā kā visai ierasts process ir tā sauktā kaulēšanās, sākotnēji cenu vari norādīt nedaudz augstāku, taču nepārspīlē. Savukārt, ja zini, kādu vēlies nākamo auto, vari minēt, ka pieejama opcija vecais auto kā pirmā iemaksa, pieminot, kādu automašīnas modeli Tu meklē.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
3. solis – automašīnas pārrakstīšana
Lietotu auto tirdzniecība nav iedomājama bez auto pārrakstīšanas jeb pārreģistrācijas. Kā tā veicama? Varianti ir divi – vai nu doties uz kādu no CSDD nodaļām, kur abām pusēm vajadzēs iesniegt abpusēju iesniegumu, vai arī īpašnieku maiņu veikt CSDD mājaslapā, kur arī paskaidrots, kā tieši šo procesu jāveic.

Ņem vērā, ka transportlīdzekļi, kas piedalās satiksmē, obligāti jāpārreģistrē piecu dienu laikā pēc īpašnieku maiņas!

Opcija #2 – noņemšana no uzskaites
Ja automašīnu kādu laiku satiksmē izmantot netaisies, taču pārdot to arī negribi, piemērots risinājums ir auto noņemšana no uzskaites. Laikā, kamēr transportlīdzeklis nav uzskaitē, Tev nebūs jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, taču numurzīmes būs jāiesniedz CSDD, kur tās tiks glabātas piecus gadus, savukārt transportlīdzekli, kamēr tas uzskaitē netiks atjaunots, satiksmē izmantot nedrīkstēs. 

Lai veiktu auto noņemšanu no uzskaites, Tev jādodas uz CSDD ar šādiem dokumentiem:
• transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību;
• valsts reģistrācijas numurzīmēm;
• personu apliecinošu dokumentu.

Savukārt, ja vēlēsies, transportlīdzekli jebkurā laikā varēsi uzskaitē atjaunot un atkal izmantot.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
#3 – auto norakstīšana
Ja automašīnu pārdot un arī lietot vairs nav iespējams, ir pienācis laiks to norakstīt. Šajā gadījumā gan process nedaudz atšķiras, jo ar auto norakstīšanu nodarbojas nevis pats īpašnieks, bet gan sertificēts apstrādes uzņēmums. 

CSDD mājaslapā atrodama informācija par visiem apstrādes uzņēmumiem, un, kad esi atradis Tev tuvāko, ar to jāsazinās, lai vienotos par auto transportēšanu līdz uzņēmumam. Tur Tev tiks izsniegts likvidācijas sertifikāts, savukārt CSDD datu bāzē tiks ievietota informācija par to, ka auto ir norakstīts. 

Nekādā gadījumā automašīnu nenodod svešās rokās citā kārtībā – ja, piemēram, auto vēl tiks izmantots satiksmē un iekulsies ceļu satiksmes negadījumā, par sekām nāksies atbildēt Tev!

Lietotus un mazlietotus auto meklē BRC Autocentrā
Ja Tevi interesē lietotu auto tirdzniecība Rīgā, ieskaties BRC Autocentra piedāvājumā – tas ir lielākais lietotu auto pārdevējs Baltijas valstīs ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi, turklāt automašīnām tiek piedāvāta garantija, klientiem – palīdzība piemērotākā līzinga atrašanā, ja tāds nepieciešams, turklāt, pateicoties oficiālai sadarbībai ar Mobile.de, iegādāties iespējams ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs esošās automašīnas.

Ienāc BRC Autocentra mājaslapā, izmanto īpaši ērto meklēšanas filtru un atrodi savu nākamo auto jau šodien!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)