Banner 980x90

Makare: "Ārzemniekus piesaista Latvijas neskartās dabas skaistums"

Kempinga un laivu bāzes "Makars" un uzņēmuma SIA "Makara tūrisma birojs" vadītāja, Biznesa augstskolas Turība absolvente Karīna Makare pilsētas informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv stāsta par aktīvo tūrismu Latvijā un sniedz ieteikumus tiem ceļotājiem, kuri vēlas izmēģināt laivošanas priekus Latvijas upēs.

Cik vien es sevi atceros, latvieši ir bijuši dabas baudītāji, kuriem patīk atpūsties pie ūdeņiem. Protams, visaktīvākā atpūta notiek vasarā, kad ir atvaļinājumi un skolēnu brīvlaiks. Atpūšas ģimenes ar lielākiem un mazākiem bērniem, draugu un radu kompānijas, darba kolektīvi u.tml.

Katrā ziņā arī tūrisma nozares pārstāvji prot apgūt un izmantot dabas resursus, piemēram, laivu nomas Latvijā ir saradušās kā sēnes pēc lietus. Vasarās kempingos ir tik daudz cilvēku kā uz Brīvības ielas. Ja negribas lielu burzmu, tad ieteicams tomēr braukt darbadienās.

Kempingi un atpūtas vietas ir ļoti dažādas, atšķiras komforta līmenis, infrastruktūras sakārtotība u.tml. Tūristiem ir iespēja izvēlēties. Protams, jo labiekārtotāka atpūtas vieta, jo lielāka cena. Runājot ar ārvalstu tūristiem, esam secinājusi, ka viņu iespaids par Latviju un Baltiju kopumā ir ļoti labs. Visbiežāk ārvalstu viesi uzsver, ka mēs esam ļoti kārtīgi un mīlam tīrību. Lai gan mums pašiem Latvijā šķiet, ka joprojām nevar atradināties no atkritumu izmešanas tur, kur to nevajadzētu darīt, ārzemnieki tomēr uzskata, ka vide pie mums ir tīra un sakārtota. Protams, ir patīkami to dzirdēt! Vēl ārvalstu tūristi uzsver, ka viesnīcās un citās tūristu mītnēs personāls lielākoties runā labā angļu valodā. Šeit atkal ir tā – paši uzskatām, ka varētu labāk, bet tie, kuri daudz ceļo un ir iespējas salīdzināt, uzslavē mūsu angļu valodas prasmes.

Domāju, lielākajā daļā uzņēmumu, kas darbojas tūrisma jomā, par apkalpošanas kvalitāti nevar sūdzēties. Ikvienas viesnīcas, viesu nama vai kempinga īpašniekiem taču gribas, lai klients paliek apmierināts un atkal atgriežas. Arī mēs cenšamies darīt visu, lai viesi ieteiktu mūsu kempingu arī saviem draugiem un paziņām.

Tūristu skaits kopumā nepiedzīvo krasas izmaiņas, manuprāt, vairāk pārmaiņas jūtamas tajā, no kurām valstīm ir šie viesi. Mainās īpatsvars no vienas vai otras valsts, bet kopējais skaits paliek aptuveni tāds pats.

Tiem, kas nodarbojas ar laivošanu, visvairāk atmiņā paliek tie braucieni, kad laika apstākļi nelutina, to es saku arī tūristiem. Ja ir saulains laiks, brauciens ar laivu nav tik interesants kā tad, ja līst lietus. Ja pēkšņi sākas lietus, visi uzreiz aktivizējas, meklē lietusmēteļus, cenšas paslēpt mantas, lai nesamirkst. Ja vēl laivā sākt krāties ūdens, uzreiz jāsāk domāt, ko darīt u.tml. Tas viss, protams, padara braucienu aizraujošāku. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj noteikt laika apstākļu izmaiņas ar pāris minūšu precizitāti. Savos telefonos varam redzēt, kur un cikos līs lietus, kad būs saulains, un tas lielā mērā palīdz plānot arī brīvdienas un atpūtu.

Vislabāk pārzinu Gauju, tāpēc saukto to par upi Nr.1, bet laikā, kad ūdens līmenis ir pakāpies, arī Brasla ir piemērota laivošanai. Tā ir ļoti skaista upe. Daugava uzrunā tūristus ar skaistajiem lokiem Latgalē, labas atsauksmes no aktīvākajiem laivotājiem ir dzirdētas arī par Juglas upi un mazajām upītēm Kurzemē.

Ekstrēmo izjūtu cienītājiem visinteresantāk ir pavasarī Amatas upē, kad kūst ledus un sniegs un upē paaugstinās ūdens līmenis. Tā ir ļoti skaista, šaura upīte, protams, vislabāk izbraucama tikai pavasarī. Tiklīdz sākas pavasaris, visi ekstrēmie laivotāji ir tur! Brauc gan ar gumijas laivām, gan vienvietīgajiem kajakiem u.c. peldlīdzekļiem. Galvenais, kas šādos gadījumos jāņem vērā – noteikti jāvelk hidrotērps, ķivere un glābšanas veste.

Ārvalstu tūristiem ļoti patīk ainava mūsu upju krastos, piemēram, Vācijā upju krastos ir sabūvētas apmales u.tml., savukārt Latvijā ir maksimāli saglabāts to dabiskums. Ja kaut kur ir bebru nedarbi, sakrituši koki, robaini krasti, tas viss ir saglabājies, un, braucot ar laivu, iespējams baudīt neskartas dabas skaistumu, ko mūsdienu pasaulē atrast ir aizvien grūtāk.

Dodoties izbraucienā ar laivu pirmo reizi labāk izvēlēties vienas dienas maršrutu, tad attiecīgi arī nav jāņem līdzi liela bagāža. Noteikti jāpaņem aizsargkrēms, jo, braucot pa ūdeņiem, saule cepina ļoti spēcīgi. Vēlams uzlikt cepuri, lai izvairītos no saules dūriena! Glābšanas vestes un visu pārējo inventāru nodrošina laivu nomā uz vietas. Ieteicams izvēlēties ērtu apģērbu, nebūtu prātīgi vilkt augstpapēžu kurpes. Ja brauc garākā maršrutā, jāpārdomā, kādu pārtiku ņemt līdzi, jo karstā laikā produkti ātri bojājas.

Lai gan daudziem šķiet, ka Latvijas upēs nav nekā bīstama, drošības pasākumi ir jāievēro! Noteikti jāvelk vestes, tāpat nevajadzētu aizrauties ar alkohola lietošanu. Nevar uzdzīvot, lietot grādīgos dzērienus un tad lekt, piemēram, Gaujā. Liela daļa negadījumu notiek tieši reibumā, kad cilvēkam nereti gribas padižoties un parādīt, ko viņš var! Upe jebkurā vietā ir un paliek upe, tajā ir straume, un ar to vienmēr jārēķinās!

Labāk ieteicams peldētiem tam paredzētās vietās, turklāt nepārvērtēt savus spēkus un izvērtēt situāciju. Jāatceras, ka upē, atšķirībā no ezera, ir straume! Es domāju, ikviena kompānija, kas atpūšas pie ūdeņiem, vēlas aizbraukt tieši tādā pašā sastāvā kā atbrauca, tāpēc būsim apdomīgi un īpaši pieskatīsim bērnus!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)