Banner 980x90

Ministrs Gerhards reģionālās darba vizītes laikā apmeklē Ikšķili

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA
Trešdien, 6.aprīlī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards reģionālās darba vizītes laikā apmeklēja Ikšķiles pilsētu.

Kā pilsētas informācijas portālu Ogre24.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Ministra padomnieks Oskars Vizbulis, vizītes laikā ministrs tikās ar Ikšķiles novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Induli Trapiņu un citiem domes vadošajiem darbiniekiem un pārrunāja Pierīgas novadiem aktuālos jautājumus. Šobrīd novērojams straujš iedzīvotāju skaita pieaugums ne tikai dzimstības pieauguma, bet arī migrācijas dēļ, jo arvien vairāk cilvēku Ikšķili izvēlas kā savu dzīvesvietu. Ja 2005.gadā Ikšķilē dzīvoja aptuveni 6000 iedzīvotāju, tagad to skaits strauji tuvojas 10 000. Līdz ar strauju iedzīvotāju skaita pieaugumu aktualizējas virkne problēmjautājumu – izglītības un medicīnas iestāžu kapacitāte.

Trapiņš vērsa uzmanību uz galveno izaicinājumu pašvaldībai šodien - līdzekļu pieejamību, jo lielu robu pašvaldības budžetā rada maksājums pašvaldību izlīdzināšanas fondā, kas pašlaik ir palielinājies uz pusi.  Šis finansējums aiziet tām pašvaldībām, kas šo naudu tērē nevis kapitālieguldījumiem, bet saviem uzturēšanas izdevumiem. Tāpēc būtu jāizvērtē iespējas samazināt pašvaldību iemaksas izlīdzināšanas fondā uz to laiku, kamēr pašvaldība veic ieguldījumus infrastruktūrā, nosakot konkrētas nozares, piemēram, izglītību, veselību.

"Tā ir nopietna problēma, kas radusies pēdējo gadu laikā, ņemot vērā ekonomikas procesus un cilvēku izvēli, kuri ir ieinteresēti, lai būtu stabils darbs un noteikta dzīves kvalitāte. Situāciju negatīvi ietekmē arī administratīvi teritoriālās reformas nepilnīga ieviešana. Tie ir jautājumi, par kuriem jādiskutē un kuriem jāmeklē risinājumi. Ir gandarījums, ka pašvaldības veido dažādas apvienības, lai kopīgi pārstāvētu savas intereses, tā kā problēmas tajās ir līdzīgas. Jau šobrīd ir aktualizējusies diskusija par nepieciešamību pārskatīt nodokļu pamatnostādnes. Uzskatu, ka pašlaik ir īstais laiks, lai izlemtu, kas ir tie nodokļi, kas jāsaņem pašvaldībām un kā tās varēs tos izmantot," atzīmēja ministrs Gerhards.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)