Banner 980x90

Nākamnedēļ mežos sāksies ugunsnedrošais periods; šogad izdeguši jau 109 hektāri

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Sākot ar pirmdienu, 2.maiju, visā Latvijā noteikts meža ugunsnedrošais laikposms, kurā ir aizliegta ugunskuru kurināšana mežā un purvos, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvji.

VMD arī atgādina, ka par ugunsdrošības noteikumu neievērošanu var piemērot gan administratīvo atbildību, gan arī kriminālatbildību. Fiziskas personas var sodīt ar naudas sodu no 30 līdz 350 eiro, bet juridiskās personas - no 70 līdz 700 eiro. Kriminālatbildība iestājas par tīšu un ļaunprātīgu meža dedzināšanu.

Sākoties ugunsnedrošajam periodam, mežos un purvos aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Meža izstrādātājiem ir jāievēro prasība, ka cirsmā dedzināt ciršanas atlikumus atļauts tikai ar mežziņa ikreizēju rakstisku atļauju. Savukārt meža īpašniekiem ir jārūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem, lai nepieciešamības gadījumā ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties.

Tāpat VMD informē, ka šogad jau reģistrēti 140 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto platību 109,6 hektāri, tajā skaitā jaunaudzes nodegušas 55,01 hektāra platībā.

Lielākā daļa šo ugunsgrēku ir dzēsti ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta spēkiem. Visvairāk meža ugunsgrēku - 50 - ir reģistrēti Latgales pusē, kur dega kopumā 73,8 hektāri. Pierīgā ir bijuši 48 meža ugunsgrēki un kopējā uguns skartā platība ir 58,73 hektāri.

Kā ziņots, pērn ugunsnedrošajā laika posmā VMD reģistrējis un nodzēsis 669 meža ugunsgrēkus, turklāt, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, bija pieaudzis ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumu skaits. Kopumā fiksēti 72 šādi gadījumi, kuros deguši 61,7 hektāri meža zemes. 2014.gadā attiecīgi bija 27 gadījumi un 21,6 izdeguši hektāri.

Kopumā 2015.gadā uguns skartā platība bijusi 540 hektāri. Vislielākās platības - 358,2 hektāri - izdegušas Pierīgas mežos, no tām vairāk par 200 hektāriem - Ādažu novadā, militārā mācību poligona teritorijā. Savukārt vismazāk uguns skārusi Ērgļu un Jaunpiebalgas novadu, kur mežs izdedzis vien 0,13 hektāru platībā.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Latvijā vienā meža ugunsgrēkā ik gadu uguns skar vidēji ap 1,3 hektārus meža platības. Savukārt ugunsgrēku dēļ mežam tiek nodarīti zaudējumi vidēji ap 425 000 eiro gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)