Banner 980x90

Naudas zīmes: kāpēc nepieciešams Fiskālās disciplīnas likums? (video)

Gan vidējas, gan straujas izaugsmes laikos mēs konsekventi īstenojām labai saimniekošanas praksei pilnīgi pretēju politiku, jo ekonomikas attīstības gados Latvijā tik un tā veidoja budžetus ar deficītu, tādējādi iedzīvojoties aizvien lielākos parādos, nedomājot par to, kas notiks brīdī, kad ienākumu apjoms ekonomikas attīstības tempa krituma brīdī var strauji sarukt.

"Tā ir to valdību tāda neveiksmīga darbība, kuru moto bija "Gāzi grīdā!". Es domāju, ka viņi ļoti skaidri apzinājās, kas tam visam sekos, bet droši vien kaut kādas savtīgās intereses ņēma virsroku pār kaut kādām valsts un iedzīvotāju interesēm. Un tāpēc arī mēs nonācām tajā bedrē, kur mēs esam," atgādina zemnieks un Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Arī politiķi pirms pāris gadiem beidzot sāka saprast, ka bez "akmenī iecirsta" likuma neesam gatavi vadīt savas finanses atbildīgi, un kas vēl svarīgāk – loģiski. Tāpēc Finanšu ministrija izstrādāja Finanšu disciplīnas likuma projektu un arī Satversmes grozījumus, kas paredzēs galveno – Latvijas budžets tiek veidots sabalansēts – kas nozīmē – turpmāk mēs tērēsim tikai tik, cik būsim nopelnījuši. Un ne santīma vairāk. Turklāt gadījumā, ja ienākumu apjoms būs lielāks par plānoto, to noguldīs rezervei.

"Ieviešot šo Fiskālās disciplīnas likumu, mēs arī zināmā mērā atvieglotu sev eiro ieviešanas ceļu, jo viena no šā likuma būtībām ir arī tāda, ka visa budžeta plānošana notiek vairāku gadu perspektīvā, līdz ar to budžetu plāno nevis šim un arī nākamajam gadam, bet nākamajiem trim gadiem. Līdz ar to jebkuram politikas vērotājam un jebkuram analītiķim, kurš grib zināt, kas notiks šajā valstī turpmākos trīs gadus, pietiek paskatīties uz vienu budžeta veidošanas ciklu, lai gūtu skaidrību par to, kas notiks ne tikai šogad, bet arī nākamgad un aiznākamgad," skaidro Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mārtiņš Bitāns. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)