Banner 980x90

OCTA polise drošai dalībai aktīvā ceļu satiksmē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
"Drošība pirmajā vietā!" – šāds sauklis noteikti ir dzirdēts ne reizi vien. Ievērot minēto principu aicina CSDD, organizējot dažādas ar drošības tematiku saistītas akcijas masu medijos un publiskajā telpā. Viens no būtiskākajiem ar drošību saistītajiem aspektiem ir korekta auto vadīšana un nenokļūšana ceļu satiksmes negadījumā. Lai no tā izvairītos, vairumā gadījumu jāizmanto auto skolā iegūtās transportlīdzekļa vadīšanas iemaņas un nav jābūt pārgalvīgiem, bet, lai mazinātu finansiālos zaudējumus, ir ieviesta OCTA polise.

Kas ir OCTA un kādēļ tā ir nepieciešama?
Obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ir īpašnieka vai tiesiskā transportlīdzekļa lietotāja nodrošinājums par zaudējumiem, kas ir radušies negadījuma laikā. Jāuzsver, ka zaudējumi tiek atlīdzināti ceļu satiksmes negadījumā cietušajam, ja tas nav atzīts par vainīgu negadījuma izraisīšanā. Līdz ar to OCTA polise paredz izmaksāt atlīdzību
- cietušā transportlīdzekļa īpašniekam vai vadītājam;
- pasažieriem, ja viņš atradies negadījumu izraisījušajā transporta līdzeklī;
- kājāmgājējiem.

Šī apdrošināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu, ka ceļu satiksmes negadījumu laikā radušos zaudējumus varētu segt nekavējoties. 

Bonus-malus klase nosaka polises izmaksas
Lai varētu vieglāk un vienkāršāk noteikt polises izmaksas, tika ieviesta Bonus-malus (bonus – pozitīva auto vadīšanas prakse; malus – ir tikušas izraisītas avārijas) klase, ko būtībā izmanto apdrošināmo risku vērtēšanas procesā. 

Kopš 2006. gada, kad Latvijas teritorijā tikusi ieviesta OCTA polise, to izsniegšanas procesu uzrauga LTAB (Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, kura pārstāvji uzsver, ka pašlaik tiek izšķirtas 17 bonus-malus klases:
- no 1. līdz 5. – malus jeb paaugstināta riska klases, kas tiek piešķirtas tiem autovadītājiem, kas kaut reizi dzīvē ir tikuši atzīti par vainīgiem ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā;
- no 7 līdz 17. – bonus jeb pazemināta riska klases, kas tiek piešķirta disciplinētiem autovadītājiem, kas gan regulāri pērk polises, gan nav ceļu satiksmes negadījumu izraisītāji;
- 6. – jeb sākuma klase bez noteikta riska, kas pienākas jebkuram transporta līdzeklim, kam OCTA polise tiek pirkta pirmo reizi, līdz ar to tās izmaksas ir zemākas nekā malus klasē.

Izvēlieties drošības spilvenu jeb apdrošināšanu un guliet mierīgi! OCTA polise nodrošinās, ka ceļu satiksmes negadījuma laikā radušos zaudējumus apmaksās no tās fonda līdzekļiem. Ieskatieties LTAB.LV un izvēlieties apdrošināšanu, kas atbilst Jūsu vajadzībām!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)